Uutiset

Hyvät työolot lisäävät tuottavuutta ja pidentävät työuria

Taloustieteen emeritusprofessori Pekka Ilmakunnas osallistui Teollisuuden palkansaajien Edistys-raportin laatimiseen.
Naisen kädet, kannettava tietokone, tablettitietokone ja vihko
Kuva: Kalle Kataila / Aalto-yliopisto

Teollisuuden palkansaajien julkaisema Edistys-raportti Työhyvinvointi kannattaa: Työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus tuo esiin työhyvinvoinnin yhteiskunnallisen merkityksen. Raportin mukaan työolot vaikuttavat muun muassa työtyytyväisyyteen, yritysten tuottavuuteen sekä työurien pituuteen.

Raportissa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija, Jyväskylän yliopiston terveystaloustieteen professori Petri Böckerman ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen emeritusprofessori Pekka Ilmakunnas ovat koonneet yksiin kansiin tuloksia tekemistään tutkimuksista, joissa on tarkasteltu työolojen vaikutuksia työhyvinvointiin, työntekijöiden poissaoloihin, vaihtuvuuteen ja eläköitymiseen sekä yritysten tuottavuuteen.

Työolot ovat tutkimusten perusteella avainasemassa työssä jaksamisessa ja työntekijöiden suoriutumisessa työtehtävissä. Tyytyväiset työntekijät ovat harvemmin pois töistä ja ovat vähemmän alttiita vaihtamaan työpaikkaa. Esimerkiksi työntekijöiden omaehtoista osallistumista tukevilla johtamismenetelmillä on työhyvinvointia parantava vaikutus.

Työuria voidaan tulosten mukaan pidentää työoloja parantamalla. Epämukavat työolot heikentävät työtyytyväisyyttä ja lisäävät ajatuksia varhaisesta eläköitymisestä. ”Työoloilla voi olla huomattava vaikutus eläköitymisikään ja sitä kautta muun muassa julkisen talouden kestävyysvajeen kehittymiseen tulevaisuudessa”, huomauttavat Böckerman ja Ilmakunnas.

Työhyvinvointi kannattaa. Työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus on kahdeksas TP:n Edistys- julkaisu, ja viides Edistys-raportti. Kaikki Edistys-julkaisut ovat saatavilla TP:n verkkosivuilla osoitteessa www.tpry.fi/edistys.

Lisätietoja: 
Pääsihteeri Merja Jutila Roon, Teollisuuden palkansaajat (TP) p. 050 325 4427, [email protected]
Erikoistutkija Petri Böckerman, Palkansaajien tutkimuslaitos (PT), p. 040 091 3189, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.