Uutiset

”Hyödynnä kontakteja ja käytä aikaa hakemusten laatimiseen”

Kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläs Emilia Rantala rohkaisee ensimmäisen vuoden opiskelijoita keräämään työkokemusta jo opintojen aikana. ”Kaikenlainen työkokemus auttaa sinua myöhemmin etenemään kohti uusia työmahdollisuuksia”, hän sanoo ja antaa alla omat vinkkinsä kesätyöhakuun.
School of Business Alumni Ambassador Emilia Rantala

Emilia Rantala valmistui 2012 laskentatoimen pääaineesta. Hän hakeutui kesätöihin jo opintojensa aikana ja suoritti myös muutaman harjoittelujakson eri organisaatioissa ennen vakituista työllistymistään.

Nyt kun kesätyöhaku käy kuumimmillaan, kysyimme Emilialta vinkkejä opiskelijoiden kesätyöhakuun: ”Aluksi todettakoon, että työnhaku on kovaa työtä jo itsessään, olipa haussa sitten kesätyö tai vakituisempi työpaikka. CV:n hiominen, hakemusten räätälöinti, peräänsoittelu ja rekrytointiprosessin läpikäynti vie aikaa ja energiaa. Se kuitenkin helpottuu vuosien myötä, kun kokemusta ja osaamista karttuu ja myös omat toiveet uran suunnasta ja esimerkiksi organisaation toimialasta kirkastuvat.”

Miten ensimmäisen vuoden opiskelijan kannattaa hakea kesätyöpaikkaa?

Ensimmäisen vuoden opiskelijana voi olla todella vaikea erottua valtavasta hakijajoukosta, jos kontakteja kesätyötä tarjoaviin organisaatioihin ei ole, työkokemusta on vähän ja opinnotkin vasta alkuvaiheessa. Itse turvauduin perinteiseen "enemmän on enemmän" -taktiikkaan ja lähetin hakemuksia lähes kaikkiin mieleen tuleviin paikkoihin. Tärkeintä oli saada työpaikka, työkokemusta ja tietysti rahaa, eikä työnantajalla ollut niin suurta väliä.

Tämä taktiikka tuottikin tulosta – alkuvuosien kesätyöni vaihtelivat matkapuhelinliittymien myynnistä pankkitilinylitysten valvontaan ja valtiollisen viraston talouden seurantaan. Jokaisesta työstä jäi käteen arvokasta kokemusta ja kontakteja, jotka antoivat eväitä seuraaviin kesätyöhakuihin.

Entä työnhaku myöhemmässä vaiheessa?

Opintojen myöhemmässä vaiheessa työpaikan saaminen on jo hieman helpompaa. Moni jatkaa vanhassa tutussa organisaatiossa, mutta tällöinkin kannattaa pyytää lisää vastuuta ja uudenlaisia tai täydentäviä tehtäviä, jottei kehitys jää junnaamaan paikoilleen. Toisinaan kesätyö muuttuu opintojen ohessa ympäri vuoden tehtäväksi työksi ja lopulta valmistumisen jälkeen vakituiseksi työksi.

Opintojen edetessä on myös paremmat mahdollisuudet etsiytyä uusiin tehtäviin ja suunnata kohti sitä alaa tai uraa, joka itseä kiinnostaa. Omalla kohdallani loppuvaiheen opintojen aikainen kesätyö jatkui kesän jälkeen osa-aikaisena, ja talvella alkoi yllättäen kokopäivätyö saman yrityksen naapuriosastolla sairausloman paikkaajana. Tein samalla myös gradua keräten aineistoa kyseisestä yrityksestä.

Määräaikaisen työsuhteen päättyessä ja valmistumisen lähestyessä oli taas työnhaku edessä. Muutamien hakemusten lähettämisen jälkeen päädyin trainee-ohjelman kautta konsultointialalle, ja siinä maailmassa vierähtikin sitten useampi vuosi.

Tässä vielä tiivistetysti Emilian vinkit kesätyöhakuun:

1. Käy läpi mahdolliset kontaktit, joita sinulla on kesätyötä tarjoaviin organisaatioihin, ja hyödynnä niitä mahdollisuuksien mukaan.

2. Työnhakijoita on paljon, mutta niin on työpaikkojakin. Ole ennemmin avoin mahdollisuuksille ja oppimiskokemuksille kuin ennakkoluulojesi vanki. Mitä useampaa paikkaa haet, sitä paremmat mahdollisuudet on saada kesätyö.

3. Käytä aikaa hakemusten laatimiseen ja ole rehellinen. Mitä ominaisuuksia tai osaamista sinulla on, joista olisi hyötyä kyseisessä työssä? Mikä juuri kyseisessä organisaatiossa/roolissa sinua kiinnostaa?

4. Jos jatkat samassa työpaikassa useamman kesän, pyri kehittämään itseäsi ja rooliasi hankkimalla lisää vastuuta ja uusia työtehtäviä.

5. Jos kesätyöpaikkaa ei löydy, ei kesää silti tarvitse viettää peukaloita pyöritellen. Avoimen yliopiston kesäkurssit tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden edistää opintoja ja tulevat työnantajatkin arvostavat aktiivista otetta omaan kehittymiseen. Toisaalta, jos taskunpohjalla on ylimääräistä rahaa, arvokkaita kokemuksia voi kerätä myös muualla kuin perinteisessä työelämässä. Kesän viettäminen surffaamalla kaukomailla ei sekään ole ollenkaan huono ratkaisu.

Lue lisää Emilia Rantalan opiskelusta ja työurasta täältä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Women in Finance -tilaisuus, Annukka Paloheimo
Yhteistyö Julkaistu:

Pehmeitä taitoja kannattaa vahvistaa – ne ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla

Kauppakorkeakoulu antaa valmiudet toimia niin ekstroverteille kuin introverteille sopivissa tehtävissä.
Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.