Uutiset

Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali vie huomion kaupunkiluonnon tutkimukseen ja suunnitteluun

Mitä on hiilipuutarhurointi? Aliarvioidaanko kaupunkivihreän merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä? Miten tuotetaan monihyötyistä hiilikädenjälkeä? Ensi viikolla Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestettävä Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali kutsuu oppimaan uutta hiiliviisaan kaupunkiluonnon tutkimuksesta, suunnittelusta, rakentamisesta ja hoidosta.
Kuvassa vihreää luonnonvaraista kukkivaa niittyä
Lauantain tapahtumapäivässä Oodissa julkistetaan Kotipihan Hiilikortisto, joka tarjoaa ohjeita hiiliviisaaseen puutarhurointiin. Paikan päällä saa myös hiilipuutarhuroinnin valmennusta. Kuva: Mari Alaluoma

Helsingin keskustakirjasto Oodissa 25.-26.8. järjestettävä Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali toteutetaan tänä vuonna kaksipäiväisenä tapahtumana ja se sisältää tutkimustuloksia esittelevän seminaaritilaisuuden sekä kaikille kaupunkilaisille suunnatun tapahtumapäivän.

“Kaupunkien viheralueilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja sen vaikutuksiin sopeutumisessa. Tulostemme mukaan Helsingissä viheralueet sitovat noin seitsemän prosenttia kaupungin fossiilisten polttoaineiden poltosta aiheutuvista päästöistä, josta jopa puolet tulee rakennetuista viheralueista. Lisäksi kaupunkivihreä tukee sekä ihmisten että ilmaston hyvinvointia”, kertoo CO-CARBON-hankkeen johtaja professori Leena Järvi Helsingin yliopistosta. 

“Onkin kiinnitettävä huomiota siihen, millaisia viheralueita suunnittelemme sekä miten ne toteutamme ja miten niitä ylläpidämme”, CO-CARBON-hankkeen varajohtaja professori Ranja Hautamäki Aalto-yliopistosta täydentää.

Festivaali avataan perjantaina 25.8. Towards green and carbon-smart cities tiedeseminaarilla, jossa esitellään CO-CARBON-tutkimushankkeen tuloksia ja keskustellaan kaupunkivihreän roolista osana kaupunkien ilmastotyötä. Seminaari on suunnattu erityisesti kaupunkisuunnittelun ja viheralan ammattilaisille, tiedeyleisölle sekä kaikille ilmastoviisaiden kaupunkien kehittämiseen ja päätöksentekoon osallistuville.

Lauantaina 26.8. kutsutaan kaikki kaupunkilaiset inspiroitumaan hiilipuutarhuroinnista. Luvassa on ohjelmaa sekä Oodissa että Oodin lähiympäristössä. Suomenkielisiä lyhyitä tutkijapuheenvuoroja täydentävät mm. Missä hiili piilee- kävelyt Töölönlahdella sekä lapsille suunnattu Hiili vieköön! -työpaja sekä Piirrä oma puu -työpaja. Iltapäivällä kuullaan miten aktivismi voi viedä kohti hiiliviisasta kaupunkia. Aihepiiri nostetaan kansainväliselle tasolle, kun lauantain pääpuhuja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo kaupunkivihreän merkityksestä kortteleista aina EU-tasolle. Kummatkin päivät sisältävät myös eri toimijoita yhteen tuovat paneelikeskustelut.

Festivaali osuu samaan ajankohtaan Puunhalausviikon kanssa ja lauantain yleisötapahtuma juhlistaa myös Suomen luonnon päivää

Professori Ranja Hautamäki halaa hymyillen suurta puuta
Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali ajoittuu samalle viikolle Puunhalausviikon kanssa. Kuvassa professori Ranja Hautamäki, CO-CARBON hankkeen varajohtaja Aalto-yliopistosta. Kuva: CO-CARBON -hanke

Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali on osa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamaa CO-CARBON-tutkimushanketta ja se järjestetään joka toinen vuosi. Ensimmäinen festivaali toteutettiin vuonna 2021. Hankkeen tavoitteena on mitata ja mallintaa kaupunkivihreän hiilensidontakykyä. Uusia ratkaisuja hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon kehitetään myös yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupunkien ja muiden toimijoiden kanssa. Hanke toteutetaan Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Kööpenhaminan yliopiston yhteistyönä. Festivaalin ohjelmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa on mukana muun muassa Viherympäristöliitto.

Festivaalin ohjelman löydät täältä.

Ilmoittautumisen perjantain seminaaripäivään löydät täältä.

Lisätietoja:  

Vuorovaikutusvastaava Elina Alatalo, [email protected], 050 509 9027 
Hankkeen vastuullinen johtaja Leena Järvi, [email protected], 050 311 0371 
Hankkeen varajohtaja Ranja Hautamäki, [email protected], 050 523 2207 

Lue lisää: 

CO-CARBON -hanke

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
People attending the Wellbeing Fair at Aalto's Wellbeing Week
Yliopisto Julkaistu:

Oasis mukana Aalto Wellbeing Weekillä

Oasis of Radical Wellbeing -hanke on mukana Wellbeing Weekillä 2.-6.10.
mika_sillanpaa_11_en.jpg
Nimitykset Julkaistu:

Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa

Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.