Uutiset

Hiestä apu akneen?

Ratkaisua akneen etsinyt Aalto-Helsinki iGEM -joukkue palkittiin hopealla Bostonissa.
Vuoden 2017 Aalto-Helsinki iGEM -joukkue. Jäsenet vasemmalta oikealle: Jenny Mujunen, Oona Kinnunen, Michal Pasik, Ushanandini Mohanraj, Meo Ekroos, Meryem Ecem Kaya, Maisa Vuorte, Matilda Tuure ja Eveliina Karjalainen. (Kuva: Aalto-Helsinki iGEM 2017)

Hopeasijan lisäksi joukkue oli ehdolla Best Applied Design -palkinnon saajaksi. Tämä oli erinomainen saavutus kovassa kilpailussa Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteiselle, pienelle opiskelijavetoiselle tiimille.

iGEM (International Genetically Engineered Machine) on vuosittain järjestettävä iso kansainvälinen synteettiseen biologiaan keskittyvä kilpailu. Tänä vuonna kilpailu huipentui 9.–13. marraskuuta Bostonissa pidettyyn konferenssiin, johon noin 300 tiimiä ympäri maailmaa osallistui. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoiden monialainen joukkue oli Suomen ainoa edustaja kilpailussa.

”Giant Jamboree Bostonissa oli mahtava kokemus. Harvoin on tilaisuus tavata yhtä paljon tieteestä kiinnostuneita lahjakkaita nuoria saman katon alla”, sanoo iGEM-tiimiläinen Eveliina Karjalainen. ”Muiden kilpailuprojektien näkeminen antoi kattavan kuvan synteettisen biologian kuumimmista tutkimusaiheista”, jatkaa joukkuetoveri Meo Ekroos.

Suomen iGem-joukkueen tutkimus keskittyi bakteerien resistenssiin antibiootteja vastaan ja siihen liittyviin ongelmiin. Erityisesti joukkue tutki ihmisen hiestä löytyviä antimikrobisia dermcidin-molekyylejä ja niiden käyttöä aknen hoidossa ja ehkäisyssä. Aknea esiintyy 85 prosentilla 11–30-vuotiaista nuorista ja aikuisista, ja sillä voi olla sosiaalisia tai psykologisia haittavaikutuksia. Pahan aknen on havaittu olevan yhteydessä hien alhaiseen dermcidin-molekyylien määrään. Aknea voitaisi siis mahdollisesti hoitaa luonnonmukaisesti tuotteilla, joihin on käytetty dermcidiniä. Laboratoriotyön lisäksi joukkue on tehnyt tuotesuunnittelua sekä kuluttaja- ja asiantuntijatutkimusta sekä yrittänyt lisätä synteettisen biologian tunnettuutta.

Joukkue ideoi tutkimusiaiheettaan, bakteerien resistenssiä antibiootteja vastaan, alkukeväällä 2017. (Kuva: Aalto-Helsinki iGEM 2017)

Yhteistyöllä ja monipuolisella osaamisella vaikuttaviin tuloksiin

Suomen 9-hengen joukkue oli tänä vuonna monitieteellisempi kuin koskaan, yhdistäen muotoilua, vaate- ja tekstiilisuunnittelua, graafista suunnittelua, konesuunnittelua, biotekniikkaa, kemiaa, matematiikkaa, biologiaa, genetiikkaa, lääketiedettä ja bio it:tä.

”Vaikka kilpailu vaatii paljon työtä, on se ehdottomasti sen arvoista. Opintojen aikana ei ole kovin usein mahdollista tehdä vastaavanlaista projektia alusta loppuun. Se on opettanut valtavasti”, Eveliina Karjalainen sanoo. Samoilla linjoilla on myös Meo Ekroos: ”iGEM on mittaamattoman arvokas projekti, jossa oppii hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia kuin opinnoissa”.

Haku vuoden 2018 iGEM-joukkueeseen marras-joulukuussa

Monitieteellinen tiimi on haussa myös ensi vuodeksi. iGEM on paljon enemmän kuin vain synteettistä biologiaa. Joukkueeseen voikin hakea vaikkei synteettinen biologia tai edes biologia olisi entuudestaan tuttua, vuoden 2017 tiimiläiset korostavat. Tärkeintä on kiinnostus monialaiseen työskentelyyn. Kilpailutiimeissä on ollut mukana muun muassa filosofeja, koodareita, insinöörejä, muotoilijoita sekä kauppa- ja luonnontieteiden opiskelijoita

iGEM-joukkueessa pääsee kehittämään tiimityö- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä innovatiivisuutta. Nämä ovat taitoja, joita tarvitaan myös työelämässä. ”iGEM opettaa opiskelijoille koko tutkimusprojektin elinkaaren”, täydentää tiimiläinen Meryem Ecem Kaya.  Uusien joukkueen jäsenien hakeminen alkaa marras-joulukuussa. Seuraa joukkueen Facebook-sivua ja hae mukaan!

Lue lisää Suomen vuoden 2017 iGEM-joukkueen tutkimuksesta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: