Uutiset

Helsinki GSE:n Tilannehuoneen raportti: Hyvätuloiset pärjäävät yhä paremmin

Hyvätuloisten, vähintään 6 000 euroa kuukaudessa ansaitsevien, määrä on noussut vuoden alkupuoliskolla jopa 20 %, kun vertailukohtana on koronaa edeltänyt vuosi 2019.
Economicum

Tämä hyvätuloisten määrän nousu käy ilmi Helsinki GSE:n Tilannehuoneen tänään julkaisemasta raportista. Vähintään 2 500 euroa kuussa ansaitsevien määrä on noussut samaan aikaan noin 5 %, mutta vähintään 1 000 euroa kuukaudessa ansaitsevien työllisten määrä on edelleen alemmalla tasolla kuin vuonna 2019.

”Muutokset ovat yllättävän suuria”, sanoo Helsinki GSE:n akateeminen johtaja Otto Toivanen. ”Tulorekisterin tietoihin pohjautuvien palkkasummien perusteella näyttää siltä, että työmarkkinoilla hyvin ansaitsevien määrä nousee samalla kun pienituloisten määrä on laskenut. Talous on elpymässä. Osalla menee jo selvästi paremmin, mutta erityisesti majoitus- ja ravintola-alan ahdinko näkyy työllisten määrässä.”

Tilannehuoneen raportin mukaan palkkasummat myös kokonaisuutena ovat toipuneet vuoden 2020 tiputuksesta. Palkkasumman kehitys on ollut koko alkuvuoden kahdesta kolmeen prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019. Erityisesti nousua näkyy teollisuuden ja kaupan alalla, joissa palkkasummat ovat selvästi korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019. Saman asian työllisyyden kehityksestä vahvistaa myös alkaneiden lomautusjaksojen määrä, joka sekin on laskenut pienemmäksi kuin vertailuvuonna 2019. Majoitus- ja ravintola-alalla palkkasummat ovat edelleen jopa kolmanneksen pienempiä kuin ennen koronaa.

Tilannehuoneen raportti käsittelee myös yritysten liikevaihdon kehitystä. Myös tällä mittarilla on havaittavissa positiivinen muutos. Alkuvuosi on parantanut yritysten liikevaihtolukemia kaiken kokoisissa yrityksissä. Erityisesti liikevaihdon kasvu kohdistuu kuitenkin pieniin, alle 5 työntekijän, sekä 11–25 työntekijän yrityksiin. Alle viiden hengen yritykset kasvoivat maaliskuussa noin 8 % ja 11–25 työntekijän yritykset noin 15 % verrattuna vuoteen 2019.

Voit tutustua kuvaajiin sekä varsinaiseen raporttiin osoitteessa: https://www.helsinkigse.fi/corona/tilannehuoneen-raportti-27-5-2021-viimeisimmat-kehityskulut-tyomarkkinoilla-kotitalouksissa-ja-yrityksissa/

Lisätietoja:
Otto Toivanen
+358 50 353 7651
[email protected]

Tilannehuone on Helsinki GSE:n yhteistyössä VATT:n kanssa keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä, jossa toimii yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta. Helsinki GSE:n lisäksi mukana on tutkijoita Turun yliopistosta, VATT:sta, THL:stä ja Tilastokeskuksesta. Tilannehuone yhdistää viranomaisten, kuten Kelan, Tilastokeskuksen, ministeriöiden ja esimerkiksi Verottajan, tuottamia rekisteriaineistoja laajasti ja ajantasaisesti ennennäkemättömällä tavalla. Tilannehuoneen tuottamat raportit auttavat päätöksentekijöitä niin valtion, kuntien kuin yrityksissä ymmärtämään miten korona ja sen vastatoimet vaikuttavat yhteiskunnassa. Tilannehuoneen raportit ovat luettavissa osoitteessa helsinkigse.fi.

Helsinki Graduate School of Economics on Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen taloustieteen huippuyksikkö, jonka tehtävä on kouluttaa, tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja hyödyttää yhteiskuntaa – niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.