Uutiset

HeatStock jaetulle ykkössijalle Helsinki Challenge -ideakilpailussa

Aalto-vetoisen tiimin kehittämä materiaali varastoi lämpöenergiaa.

Aalto-yliopiston johtama tiimi HeatStock on saanut jaetun ensimmäisen palkinnon tiedepohjaisessa Helsinki Challenge -ideakilpailussa. Tiimi jakoi voiton Helsingin yliopiston johtaman tiimi iCombinen kanssa. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia tiedepohjaisia ratkaisuja maailman kiperimpiin ongelmiin. Voittosumma 375 000 euroa on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen ja se jaetaan kahden tiimin kesken.

HeatStock-tiimiä johtaa Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksen tutkija Ari Seppälä. Tutkijaryhmä on kehittänyt materiaalin, jonka avulla voi varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi ja vapauttaa sitä hallitusti. Ratkaisu tukee uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, lisää teollisuusprosessien energiatehokkuutta ja säästää luonnonvaroja.

Lämpöä otetaan talteen esimerkiksi kesäaikana rakennuskohtaisilla aurinkokerääjillä tai teollisuuden ja voimaloiden hukkalämmöstä. Lämpö voidaan käyttää talvella asuintalojen ja muiden rakennusten lämmittämiseen, teollisuusprosesseihin tai pienimuotoisemmin esimerkiksi auton moottorin esilämmitykseen. Uusi materiaali tarjoaa valtavia mahdollisuuksia ja materiaaliin voi tallettaa lämpöä periaatteessa ikuisesti.

Konsta Turunen (vas.) ja Salla Puupponen tarkkailevat materiaalin käyttäytymistä eri lämpötiloissa. Kuva Aalto-yliopisto.

Tiimiin kuuluvat sen vetäjän Ari Seppälän lisäksi Salla Puupponen, Konsta Turunen, Olli Vartia ja Kari Saari Aalto-yliopistosta, Leena Hupa ja Daniel Lindberg Åbo Akademista, Kirsi Jouppila Helsingin yliopistosta sekä Ilkka Hippinen ja Kati Laakso Motivasta.

”Tämä jaettu voitto on aivan upea juttu, suurkiitos koko tiimille ja Helsinki Challengen järjestäjille”, Ari Seppälä iloitsee.

”Kehittämämme materiaali  vaatii vielä jatkotutkimusta, se toimii täydellisesti nyt pienessä koossa, vesipisaran kokoluokassa. Käytännön sovelluksiin materiaali olisi hyvä skaalata toimimaan vaikkapa sadan gramman suuruisina yksiköinä. Tällöin useasta pienestä materiaaliyksiköstä voitaisiin helposti muodostaa suuriakin varastokokoja. Määrän kasvattamiseen kytkeytyy vielä heikosti tunnettuja fysikaalisia ilmiöitä. Palkintoraha auttaa meitä viemään tätä tärkeää kehitystyötä eteenpäin ja pääsemään pilotointivaiheeseen”, Seppälä toteaa.

HeatStock-tiimin johtaja TkT Ari Seppälä työskentelee tutkijana Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksella termodynamiikan ja polttotekniikan tutkimusryhmässä. Kuva Meeri Utti.

”HeatStockin monitieteinen tiimi on tehnyt hienoa työtä. Heidän kehittämänsä materiaali on erinomainen osoitus tieteen mahdollisuuksista: yliopistot tuottavat punnittua tietoa ja tutkimukseen perustuvia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin”, sanoo Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen.

Helsinki Challenge -kilpailuun jätettiin 110 kilpailuhakemusta, joista esikarsintavaiheen tuomaristo valitsi 20 semifinalistia kiihdyttämöohjelmaan. Kesäkuussa 2017 valittiin finaaliin seitsemän tiimiä. Aalto-yliopisto oli mukana järjestämässä kilpailua, ja yliopiston tutkijoita on HeatStockin lisäksi mukana muissakin tiimeissä.

Uuden materiaalin perusraaka-aineena on ksylitolin tapainen sokerialkoholi, jonka lämpöfysikaalista käyttäytymistä muutetaan polymeerin avulla. Kuva Konsta Turunen.

Lisätietoja:

Senior Scientist Ari Seppälä, Aalto-yliopisto, 050 441 2110, [email protected]
Voittajan ja muiden Helsinki Challenge -finalistitiimien kuvat, kuvaukset ja yhteystiedot:
http://bit.ly/hcfinalists2017
Helsinki Challenge -kilpailu: challenge.helsinki.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.