Uutiset

Flippaamisessa lähdetään liikkeelle opiskelijan henkilökohtaisesta oppimisprosessista

Opiskelija ja oppiminen ovat opetuksen ytimessä, sanoo apulaisprofessori Taija Turunen.
Opiskelijoita sohvilla

Kauppakorkeakoulun design-liiketoiminnan apulaisprofessori Taija Turunen on hyödyntänyt opetustyössään jo muutaman vuoden ajan Flipped classroom -opetusfilosofiaa. Siinä opiskelijat tuodaan opetuksen ytimeen ja opettajalle ”jää” fasilitoijan rooli. Perinteisessä opetustavassa opettaja jakaa tietoa, mutta nyt hän antaa opiskelijoille ”kartan ja kompassin”, joiden johdattamina opiskelija kulkee aktiivisesti kohti oppimistavoitteita – jokaisen on kuitenkin käveltävä itse.

Käänteisessä oppimisessa eli ”flippaamisessa” opiskelijat työstävät annetut materiaalit etukäteen ja myös opettajan työ tapahtuu pääosin luentosalin ulkopuolella. Yhdessä sitten pohditaan ja keskustellaan. Flippaaminen vaatii paljon opiskelijoita ja opettajilta, mutta se on myös todella mielekästä, koska siinä lähdetään nimenomaan opiskelijan henkilökohtaisesta oppimisprosessista. Digitalisaatio mahdollistaa flippaamisen eikä opettajan sähköpostikaan täyty, kuten ennen”, Taija Turunen kertoo.

Oppimisen tulee olla kivaa

Taija Turunen kertoo itse lähteneensä melko aikaisin tekemään pedagogisia opintoja, koska hän on aina ollut kiinnostunut oppimisesta, siitä kognitiivisesta prosessista, joka pään sisällä tapahtuu.

”Mielestäni oppimisen tulee olla kivaa. Yleensä mietin, mikä itsestäni on kivaa ja usein muut tuntuvat kokevan asian samoin. Aika kuluu nopeammin, kun saa itsekin hieman ohjata oppimistaan ja vaikuttaa siihen, miten ja mitä opetellaan”.

”Käytän opetuksessa paljon myös pelillistämistä, jolloin oppimista tapahtuu helposti huomaamattakin, ikään kuin vahingossa. Mietin asiaa niin, että sitä, mitä pitäisi oppia, pitäisi jotenkin myös harjoitella. Olemme pelanneet liiketoimintamallibingoakin ja itsekin vähän yllätyin, miten hienosti bingo toimi oppimistavoitteiden saavuttamisessa”, Taija Turunen jatkaa.

Vuorovaikutus ja reflektointi tärkeää

Taija Turunen aloitti opettamisen Kauppakorkeakoulussa kolmisen vuotta sitten, jolloin häntä pyydettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan design-johtamisen kurssi kanditason opiskelijoille. Turunen jutteli pyynnöstä ohimennen Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kollegalleen, apulaisprofessori Oscar Personille, joka kertoi, että häneltäkin oli pyydetty vastaavaa. Niinpä Turunen ja Person ehdottivat korkeakoulujensa dekaaneille, että he järjestäisivät yhdessä Design and Creativity in Business -kurssin, mikä sai johdoltakin kannatusta.

”Käymme kollegani kanssa jatkuvaa vuoropuhelua, reflektoimme, mikä toimii ja mikä ei. On ollut todella innostavaa, kun toisella on välillä ollut hyvinkin erilaisia näkemyksiä kuin itselläni. Olemme molemmat sitten perustelleet näkemyksiämme ja lopputulos on varmasti ollut parempi kuin jos olisimme kumpikin yksin pitäneet kurssin omista taustoistamme lähtien.”

Apulaisprof. Taija Turunen
Kauppakorkeakoulun design-liiketoiminnan apulaisprofessori Taija Turunen

Turunen ajattelee digitalisaatiosta opetuksessa ehdottomasti niin, että sen hyödyntämisen ei tule olla itseisarvo, vaan se tehostaa ja mahdollistaa asioita, jotka olivat ennen hyvinkin työläitä. 

”Omassa opetuksessani digitalisaation sijaan vuorovaikutus ja reflektointi ovat oppimisen ytimessä, hauskuutta tietenkään unohtamatta.”

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kävelemässä vihreiden puiden alla
Opinnot Julkaistu:

Lahjoitukset mahdollistavat kaikille opiskelijoille opiskeluvaihtoon lähtemisen

Kansainvälinen opiskelijavaihto on oleellinen osa monen Kauppakorkeakoulun opiskelijan opintoja.
Students Jenna Liinamaa, Pihla Päivänsalo and Teemu Koskiahde from the Prodeko Guild.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Tuotantotalouden opiskelijat ja alumnit muodostavat ainutlaatuisen yhteisön

Tuotantotalouden opiskelijoiden, alumnien ja laitoksen tiivis yhteistyö huipentuu vuosittain Prodeko-seminaarissa.
Humanitarian architects at field work in Nepal, sitting on rugs and discussing with local people
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston uuden koulutusohjelman tavoitteena on haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen resilienssin tukeminen

Uusi diplomiohjelma hakee ratkaisuja polttavimpiin ihmisasutusta koskeviin ongelmiin.
Art For All -festivaali järjestetään elokuussa Kalasataman asuinkortteleissa
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Art For All -festivaali Kalasataman asuinkortteleissa elokuussa – hae mukaan!

Art For All -festivaali etsii taiteilijoita – hae 12.6. mennessä!