Uutiset

Ewald Kibler: Yrityksen perustaminen vanhemmalla iällä voi parantaa elämänlaatua

Yrittäjäksi siirtyminen työuran myöhemmässä vaiheessa voi parantaa elämänlaatua, jos se auttaa täyttämään itsemääräämisoikeuteen, elämänhallintaan, itsensä toteuttamiseen ja mielihyvään liittyviä tarpeita.
Yrittäjyyden apulaisprofessori Ewald Kibler
Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Olen yrittäjyyden professori (associate) ja keskityn tutkimustyössäni siihen, miten yrittäjyyden avulla voidaan ratkaista väestön ikääntymisestä aiheutuvia suuria haasteita. Viime vuosikymmenen aikana tutkimusryhmäni on keskittynyt lisäämään teoreettista ja käytännön ymmärrystä myöhäisuran yrittäjyyttä edeltävistä tekijöistä, sen haasteista ja tuloksista.  

Syntyvyys on vähentynyt jyrkästi kaikissa kehittyneissä ja useimmissa kehitysmaissa paremman syntyvyyden säännöstelyn ja koulutustason seurauksena, ja koska naisten määrä työelämässä on kasvanut. Samaan aikaan keskimääräinen odotettavissa oleva elinikä on lääketieteen ansiosta pidentynyt. Nämä kaksi kehityssuuntaa ovat nostaneet merkittävästi maailman väestön keskimääräistä ikää. Väestön ikääntyminen on yksi suurimmista haasteista, jotka meidän on ratkaistava tulevina vuosikymmeninä, ja se vaikuttaa niin yksilöihin, organisaatioihin kuin koko yhteiskuntaan. 

Itsenäiset ammatinharjoittajat jäävät eläkkeelle yleensä myöhemmin

Riittävien julkisten varojen löytäminen eläkkeiden ja terveydenhuollon nykyisen tason ylläpitämiseksi on suuri yhteiskunnallinen huolenaihe. Poliittiset päättäjät ovat ehdottaneet lakisääteisen eläkeiän nostamista ja monet maat ovatkin tehneet niin. Samalla työnantajat ovat joutuneet taloudellisen tilanteen vuoksi tarjoamaan ikääntyneille työntekijöilleen vapaaehtoisia irtisanomispaketteja ja kannustamaan heitä jäämään varhaiseläkkeelle. Osa näistä työntekijöistä haluaisi jatkaa työntekoa, mutta he eivät löydä itselleen uutta työpaikkaa. Yhteiskunnan tarpeet, yksilöiden toiveet ja yritysten käytännöt eivät siis kohtaa. 

Viimeaikaisissa poliittisissa ja akateemisissa keskusteluissa on nostettu yhä useammin esille myöhäisiän yrittäjyys yhtenä lupaavana keinona pidentää iäkkäiden työntekijöiden työuria. Poliittiset päättäjät ovat kiinnostuneita edistämään myöhäisuran yrittäjyyttä, sillä sen avulla voidaan hyödyntää paremmin ikääntyneiden työntekijöiden inhimillistä pääomaa. Myöhäisuran yrittäjyyden avulla voidaan myös säästää eläke- ja sosiaalietuuksissa, sillä itsenäiset ammatinharjoittajat jäävät eläkkeelle yleensä myöhemmin kuin palkkatyöntekijät.  

Yrityksen perustaminen voi parantaa työ- ja yksityiselämän tasapainoa

Tutkimustyössäni olen osoittanut, että yrityksen perustaminen voi lisätä joustavuutta työ- ja yksityiselämän tasapainon hallinnassa ja tarjota mahdollisuuden organisaatioissa esiintyvän ikäsyrjinnän kiertämiseen. Se voi myös olla vanhemmalla iällä irtisanotuille henkilöille ainoa mahdollinen vaihtoehto jatkaa työntekoa. Yritystoiminnan harjoittaminen voi voimaannuttaa erityisesti iäkkäämpiä naisia, kun he kykenevät murtamaan sukupuolittunutta yrittäjyyskeskustelua, jota hallitsee stereotyyppinen mielikuva nuoresta miesyrittäjästä.  

Jotta myöhäisuralla yrittäjäksi siirtymisen edistäminen olisi sosiaalisesti kestävää, yrittäjyyden on  oltava yksilön kannalta houkutteleva vaihtoehto. Ryhmäni tekemän tutkimuksen avulla on lisätty ymmärrystä erilaisista strategioista, joiden avulla myöhäisuran yrittäjät voivat kiertää sosiaalisessa ympäristössä ja työssä kokemiaan ikään liittyviä rajoitteita ja saada näin tarvittavan oikeutuksen yrittäjäksi ryhtymiselle. Siirtyminen palkkatyöntekijästä yrittäjäksi vanhemmalla iällä voi parantaa elämänlaatua,  jos se auttaa täyttämään itsemääräämisoikeuteen, elämänhallintaan, itsensä toteuttamiseen ja mielihyvään liittyviä tarpeita. Olemme myös osoittaneet, miten myöhäisuran yrittäjien työ- ja yksityiselämän mallit parantavat elämänlaatua ja tukevat aikomusta lykätä eläkkeelle siirtymistä. 

Kannatan kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä työn hyödyistä tarkastelemalla työn konkreettisia vaikutuksia elämänlaatuun, koska vaikuttaa siltä, etteivät ihmiset perusta yritystä vain ansaitakseen rahaa. Ikääntymisen ei tarvitse merkitä riippuvaisuutta, vaan iäkkäänäkin voi pysyä aktiivisena esimerkiksi ryhtymällä yrittäjäksi. Tällainen ajattelu ottaa paremmin huomioon myös ikääntyvän yhteiskunnan tarpeet.

Ewald Kibler 
yrittäjyyden professori (associate) ja Suomen Akatemian tutkija

Tämä Ewald Kiblerin kirjoitus on julkaistu englanniksi myös Aalto-yliopiston tuoreen ourblogs.aalto.fi -blogialustan My Effect -blogissa. Kirjoitusta voi kommentoida siellä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.