Uutiset

EU-tutkimushanke tähtää arktisen merenkulun turvallisuuden parantamiseen

Työ pohjautuu osittain Aalto-yliopiston johtaman Arktiset merelliset toiminnat ja merenkulku -huippuyksikön tutkimukseen.
Aalto University School of Engineering

Arktisen merenkulun turvallisuuden ja tehokkuuden parantamiseksi on käynnistetty EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama kolmivuotinen tutkimushanke SEDNA (Safe maritime operations under extreme conditions: the Arctic case). Hankkeessa kehitetään uutta riskilähtöistä lähestymistapaa arktiseen merenkulkuun, laivasuunnitteluun ja toimintaan merellä. Työ pohjautuu osittain Aalto-yliopiston johtaman kansainvälisen huippututkimusyksikön, Arktiset merelliset toiminnat ja merenkulku, tekemään tutkimukseen.

Viime vuosina merenkulku on lisääntynyt nopeasti arktisilla alueilla, kun jääpeite on vähentynyt ilmaston lämpenemisen seurauksena. Ankara ympäristö asettaa kuitenkin merenkulkijoille uusia haasteita: äärimmäinen kylmyys, kaluston jäätyminen, jääpeitteen nopeat muutokset merellä sekä pelastusinfrastruktuurin puuttuminen ovat todellisia riskejä. Täsmällisiä merijääennusteita ei ole saatavilla, ei myöskään arktisiin oloihin soveltuvia komentosiltoja.

"Riskipohjaisten suunnittelumenetelmien kehitys on hankkeessa Aallon vastuulla. Näillä menetelmillä tulee olemaan tulevaisuudessa keskeinen rooli, kun varmistamme arktisen merenkulun turvallisuuden liikenteen kasvaessa ja jääolosuhteiden muuttuessa," kertoo Aalto-yliopiston varadekaani, professori Pentti Kujala.

SEDNA-hankkeen tavoitteena on kehittää 'turvallinen arktisen ympäristön komentosilta', jossa käytetään lisättyä todellisuutta tilannetietoisuuden parantamiseksi ja auttamaan miehistöä päätöksenteossa. Alusten kansirakenteiden jäätymisen ehkäisemiseksi  hankkeessa kehitetään jäänestoratkaisuja pintamateriaalien ja öljypohjaisen pintakäsittelyn yhdistelmällä.

Turvallisuussuunnittelua varten kehitetään menetelmä, joka määrittelee vaaratilanteet, niiden todennäköisyydet sekä vaaratilanteiden mahdolliset seuraukset. Työssä huomioidaan erityisesti jääkuorma ja sen vaikutus alukseen. Kehitystyö pohjautuu Aalto-yliopiston johtaman kansainvälisen huippututkimusyksikön, Arktiset merelliset toiminnat ja merenkulku, tekemään työhön. Menetelmän odotetaan vaikuttavan kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n polaarikoodin jatkokehittämiseen.

Lisäksi SEDNA-hankkeessa yhdistetään meteorologista ja merentutkimustietoa reaaliaikaisiin ennusteisiin jäiden liikkeistä ja tietoon alusten suoritusarvoista, jotta alusten kulkua arktisissa oloissa pystytään optimoimaan. Tavoitteena on kehittää aluksille sijoitettavia jäänseurantajärjestelmiä sekä tuotteita, joiden avulla voidaan luoda alueellisia todennäköisyysennusteita sää- ja merijääolosuhteista. Jäänseurantajärjestelmät tukevat alusten reitinvalintaa ja auttavat optimoimaan alusten kulkua arktisissa oloissa turvallisesti ja energiatehokkaasti.

SEDNA-hankkeessa kiinnitetään huomiota myös alusten polttoaineena käytetyn metanolin turvallisuusongelmiin.

Hanke käynnistyi kesäkuussa 2017 ja se jatkuu kolme vuotta. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 6,5 miljoonaa euroa. Hanketta johtaa BMT Group Ltd (Iso-Britannia) ja siinä on mukana 13 yhteistyökumppania yhteensä kuudesta eri maasta, mukaan lukien Kiina. Muut yhteistyökumppanit ovat Aalto-yliopisto (Suomi), Aker Arctic Technology Inc. (Suomi), Atkitektur – og designhøgskolen i Oslo (Norja), Chalmers University of Technology (Ruotsi), Cork Institute of Technology (Irlanti), Dalian University of Technology (Kiina), Harbin Engineering University (Kiina), MET Office (Iso-Britannia), Lloyd’s Register EMEA (Iso-Britannia), Stena Rederi AB (Ruotsi), University College London (Iso-Britannia) ja University of Southampton (Iso-Britannia).

Lisätietoja:

Professori Pentti Kujala
Aalto-yliopisto
[email protected], puh. 0400 878145

SEDNA-hanke https://sedna-project.eu/

Arktiset merelliset toiminnat ja merenkulku -huippututkimusyksikkö http://cearctic.aalto.fi/en/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.