Uutiset

EU rahoittaa aurinkoenergian kehitystyötä

Tutkijat kehittävät optisten nanoantennien avulla kustannustehokasta aurinkoenergian varastointia. Hanke saa rahoitusta Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelman kautta.
Micronova

Ryhmä eurooppalaisia tutkijoita kehittää EU:n rahoittamassa GreEnergy -projektissa aivan uutta aurinkoenergian varastointitapaa. Sen prototyyppi perustuu optisiin nanoantenneihin, jotka pystyvät keräämään aurinkoenergiaa, tasasuuntaamaan valon tuottamaa vaihtovirtasignaalia ja käyttämään sitä mikrosuperkondensaattorin lataamiseen. Tavoiteltu kokonaistehokkuus on noin 20–40 prosenttia, mikä on tekniikan nykytasoon nähden kilpailukykyinen luku. Lisäksi teoreettinen tehokkuus on huomattavasti suurempi kuin yksittäisen aurinkosähkökennon tehokkuuden teoreettinen raja, mikä jättää runsaasti tilaa teknisille parannuksille.

Sirussa olevan omavirtaisen mekanismin ansiosta monet älylaitteet, kuten puettava elektroniikka sekä ajoneuvojen, ympäristön ja infrastruktuurin valvonta-anturit voitaisiin toteuttaa ilman ulkoisia virtalähteitä.

”Aalto-yliopiston tehtävänä on kehittää nanomittakaavan optisia antenneja ja tasasuuntaajia auringonvalon keräämiseen ja muuttamiseen sähkövirraksi”, professori Harri Lipsanen kertoo.

Aurinko on maailman tehokkain ja puhtain energianlähde, joka tarjoaa maapallolle lähes rajattomasti energiaa. Tällä hetkellä aurinkosähköjärjestelmillä tuotetaan kuitenkin vain noin neljä prosenttia maailman sähköstä, koska ne ovat tehottomia ja niiden kustannukset ovat suhteellisen korkeat.

”Haluamme osoittaa GreEnergyn avulla, että aurinkoenergiaa voidaan kerätä nykyisiä aurinkosähkökennoja tehokkaammin ja edullisemmin”, sanoo projektikoordinaattori professori Per Lundgren Chalmersin teknillisestä yliopistosta.

”Optisilla taajuuksilla esiintyvät sähkömagneettiset aallot pitää pystyä muuttamaan tasavirraksi energian varastointia ja hallintaa varten, mikä on projektimme suurimpia haasteita. Pyrimme ratkaisemaan sen koordinoimalla antennin, tasasuuntaajan ja energianvarastointilaitteen suunnittelua, niin että ne voidaan integroida optimaalisella tavalla. Tällaista integroitua teknologiaa ei ole hyödynnetty ennen, joten se muuttaa olennaisesti tapaa, jolla aurinkoenergiaa kerätään”, hän jatkaa.

Lisätietoa:
Professori Harri Lipsanen
Aalto-yliopisto, Elektroniikan ja nanotekniikan laitos
0504339740
[email protected]

Hankepäällikkö ja yleiset kyselyt:
Dr. Clara Roujeau
SCIPROM Sàrl
+41216940411

GreEnergy on Chalmersin teknillisen yliopiston koordinoima nelivuotinen poikkitieteellinen hanke. Se perustuu neljän huippuyliopiston, yhden tutkimuskeskuksen ja kolmen alaan erikoistuneen pk-yrityksen asiantuntemukseen. Projektissa ovat mukana Chalmers University of Technology (Ruotsi), Aalto-yliopisto (Suomi), AMO GmbH and IHP – Innovations For High Performance Microelectronics (Saksa), NOGAH PHOTONICS Ltd (Israel), SCIPROM Sàrl (Sveitsi), Università Politecnica delle Marche and Università di Udine (Italia).

Lue lisää GreEnergyn verkkosivustolta.

GreEnergy
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!