Uutiset

Ensimmäisiä Horisontti 2020 -tutkimusprojekteja käynnistymässä Aalto-yliopistossa

Komissio on myöntämässä tutkimusrahaa kuudelle tutkimusprojektille.

Komissio on myöntämässä tutkimusrahaa kuudelle Aalto-yliopiston tutkimusprojektille. Projektit ovat rahoitussopimusten valmisteluvaiheessa, ja komissio on päättänyt esittää niille rahoitusta. Projektit käynnistynevät alkuvuodesta. Yhteensä Aalto-yliopiston saama rahoitusosuus on tässä vaiheessa noin 3,6 miljoonaa euroa.

Komission tavoitteena on luoda Horisontti 2020 -ohjelman avulla Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja sekä parantaa eurooppalaisten yritysten asemaa globaalissa kilpailussa. Aalto-yliopiston tutkimusprojektit täyttävät erinomaisesti komission laatimat arvioinnin kriteerit, jotka ovat tieteellinen laatu, vaikuttavuus ja projektin toteutus.

Kolme projekteista käsittelee informaatioteknologiaa. Aalto-yliopiston koordinoimaa SSICLOPS-projektia (Scalable and Secure Infrastructures for Cloud Operations) johtaa professori Jörg Ott. Hän on myös Aalto-yliopiston vastuullisena johtajana RIFE-projektissa (ArchitectuRe for an Internet For Everybody), jossa Aalto-yliopisto on mukana partnerina.

– Projektien yhteiskunnallinen vaikuttavuus on äärimmäisen korkea. SSICLOPS-projektin tavoitteena on saada uusia käyttökokemuksia pilvipalveluista ja sen tehokkaasta käytöstä. Pilvipalvelua testataan erilaisilla käyttömenetelmillä tavoitteena löytää tehokas ja juuri tarpeeseen optimoitu palvelu. RIFE-projektin tavoite on luoda uusi internet-arkkitehtuuriratkaisu ottaen huomioon koko kehityskaaren ja tuottaa halvempia ratkaisuja kuluttajille palveluiden ja sovellusten muodossa, professori Jörg Ott toteaa.

Projektien tavoitteet korkealla

POINT-projektin (iP Over IcN- the betTer IP) työ perustuu vuonna 2013 päättyneeseen Aalto-yliopiston koordinoimaan Euroopan unionin seitsemännen puiteohjelman PURSUIT-projektiin, joka sai EU:n Future Internet Award -palkinnon. POINT-projektissa kehitetään uudenlaista, sisältöpohjaista internetiä. POINT-projektia koordinoi Aalto-yliopisto ja sen vastuullinen johtaja Aalto-yliopistossa on professori Antti Ylä-Jääski. Projektin koordinaattorina toimii Arto Karila.

TransFlexTeg-projektin (Large area transparent thin film thermoelectric devices for smart window and flexible applications) tavoitteena on kehittää älylasikonseptia ja kerätä sähköenergiaa lisäämällä lasin toiminnallisuutta. Aalto-yliopiston vastuullinen johtaja projektissa on professori Ilkka Tittonen. Projektiin osallistuu myös professori Kari Laasonen.

MAPS-LED-projektin (Multidisciplinary Approach to Plan Smart Specialisation Strategies for Local Economic development) tavoitteena on edistää alueellista innovaatiotoimintaa. Aalto-yliopiston näkökulma keskittyy erityisesti yhdyskuntarakenteen suunnitteluun ja paikallisuuden tarkasteluun. Aalto-yliopiston osalta projektia hoitavat tutkija Markku Norvasuo ja lehtori Hanna Mattila. Projektia hyödyntää muun muassa professori Marketta Kyttä tutkimusryhmineen.

Industrial Innovation in Transition -projektissa (IIT) on mukana 5 EU-maata. Projektia koordinoi Aalto-yliopisto ja vastuullinen johtaja on professori Erkki Ormala.

Horisontti 2020 on EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma vuosille 2014–2020. Horisontti on EU:n seitsemännen puiteohjelman seuraaja, ja siitä rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita vuosina 2014–2020 yhteensä lähes 80 miljardilla eurolla. Ohjelmassa on avoinna lukuisia hakuja koko ajan. Horisontti 2020 -ohjelmassa yhdistyvät tutkimuksen puiteohjelma, kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelma (CIP) ja Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) toiminta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.