Ensimmäisiä Horisontti 2020 -tutkimusprojekteja käynnistymässä Aalto-yliopistossa
Komissio on myöntämässä tutkimusrahaa kuudelle Aalto-yliopiston tutkimusprojektille. Projektit ovat rahoitussopimusten valmisteluvaiheessa, ja komissio on päättänyt esittää niille rahoitusta. Projektit käynnistynevät alkuvuodesta. Yhteensä Aalto-yliopiston saama rahoitusosuus on tässä vaiheessa noin 3,6 miljoonaa euroa.
Komission tavoitteena on luoda Horisontti 2020 -ohjelman avulla Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja sekä parantaa eurooppalaisten yritysten asemaa globaalissa kilpailussa. Aalto-yliopiston tutkimusprojektit täyttävät erinomaisesti komission laatimat arvioinnin kriteerit, jotka ovat tieteellinen laatu, vaikuttavuus ja projektin toteutus.
Kolme projekteista käsittelee informaatioteknologiaa. Aalto-yliopiston koordinoimaa SSICLOPS-projektia (Scalable and Secure Infrastructures for Cloud Operations) johtaa professori Jörg Ott. Hän on myös Aalto-yliopiston vastuullisena johtajana RIFE-projektissa (ArchitectuRe for an Internet For Everybody), jossa Aalto-yliopisto on mukana partnerina.
– Projektien yhteiskunnallinen vaikuttavuus on äärimmäisen korkea. SSICLOPS-projektin tavoitteena on saada uusia käyttökokemuksia pilvipalveluista ja sen tehokkaasta käytöstä. Pilvipalvelua testataan erilaisilla käyttömenetelmillä tavoitteena löytää tehokas ja juuri tarpeeseen optimoitu palvelu. RIFE-projektin tavoite on luoda uusi internet-arkkitehtuuriratkaisu ottaen huomioon koko kehityskaaren ja tuottaa halvempia ratkaisuja kuluttajille palveluiden ja sovellusten muodossa, professori Jörg Ott toteaa.
Projektien tavoitteet korkealla
POINT-projektin (iP Over IcN- the betTer IP) työ perustuu vuonna 2013 päättyneeseen Aalto-yliopiston koordinoimaan Euroopan unionin seitsemännen puiteohjelman PURSUIT-projektiin, joka sai EU:n Future Internet Award -palkinnon. POINT-projektissa kehitetään uudenlaista, sisältöpohjaista internetiä. POINT-projektia koordinoi Aalto-yliopisto ja sen vastuullinen johtaja Aalto-yliopistossa on professori Antti Ylä-Jääski. Projektin koordinaattorina toimii Arto Karila.
TransFlexTeg-projektin (Large area transparent thin film thermoelectric devices for smart window and flexible applications) tavoitteena on kehittää älylasikonseptia ja kerätä sähköenergiaa lisäämällä lasin toiminnallisuutta. Aalto-yliopiston vastuullinen johtaja projektissa on professori Ilkka Tittonen. Projektiin osallistuu myös professori Kari Laasonen.
MAPS-LED-projektin (Multidisciplinary Approach to Plan Smart Specialisation Strategies for Local Economic development) tavoitteena on edistää alueellista innovaatiotoimintaa. Aalto-yliopiston näkökulma keskittyy erityisesti yhdyskuntarakenteen suunnitteluun ja paikallisuuden tarkasteluun. Aalto-yliopiston osalta projektia hoitavat tutkija Markku Norvasuo ja lehtori Hanna Mattila. Projektia hyödyntää muun muassa professori Marketta Kyttä tutkimusryhmineen.
Industrial Innovation in Transition -projektissa (IIT) on mukana 5 EU-maata. Projektia koordinoi Aalto-yliopisto ja vastuullinen johtaja on professori Erkki Ormala.
Horisontti 2020 on EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma vuosille 2014–2020. Horisontti on EU:n seitsemännen puiteohjelman seuraaja, ja siitä rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita vuosina 2014–2020 yhteensä lähes 80 miljardilla eurolla. Ohjelmassa on avoinna lukuisia hakuja koko ajan. Horisontti 2020 -ohjelmassa yhdistyvät tutkimuksen puiteohjelma, kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelma (CIP) ja Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) toiminta.
Lue lisää uutisia

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita
Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa
Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Alumni Mira Hänninen: On inspiroivaa, että omalla työllä on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan
Nykyisin Nesteellä työskentelevä alumnimme Mira Hänninen hakeutui Kauppakorkeakouluun yritysjuridiikan maisteriohjelmaan, sillä hän halusi enemmän käytännönläheistä yritysnäkökulmaa oikeustieteen opintoihinsa. ”Palkitsevinta opinnoissa oli juuri se, ettemme opiskelleet vain sääntelyn sisältöä vaan mietimme, millainen käytännön vaikutus sillä on yritysten liiketoimintaan ja päätöksentekoon.”