Uutiset

Ennätysmäärä aaltolaisia hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtumassa

Tapahtuma toi suuren määrän aaltolaisia paikalle A Gridin Mordoriin. Ohjelmassa kuultiin muun muassa Aallon energiansäästökampanjan tuloksista sekä tulevista hyvinvointiprojekteista kampuksella.
Campus sustainability event crowd
Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma. Puhumassa Tuomo Uusitalo. Kuva: Milla Uusitalo / ACRE

Kestävän kampuksen tiimi järjesti jo perinteiseksi muodostuneen, vuosittaisen katsauksen kampuksen kestävän kehityksen ajankohtaisiin asioihin A Gridissä. Tapahtuman teemana oli tällä kertaa hyvinvointia kestävällä kampuksella. 

Kestävää kehitystä kampuksella voidaan tarkastella niin ekologisen, taloudellisen kuin sosiaalisenkin kestävyyden kannalta. Sosiaalinen kestävyys ja kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvointi on kampuskehityksen keskeisessä roolissa tulevina vuosina. 

Kampuksen ensimmäiset torkkukapselit ja hyvinvointireitti

Ohjelmassa kuultiin esimerkiksi kampuksen uudesta hyvinvointireitistä, joka avataan huhtikuussa. Hyvinvointireitin varrella voit pysähtyä kuuntelemaan itseään ja ympäristöään lyhyiden oheistehtävien avulla. Reitin voi kiertää avajaispäivänä 19.4. ohjatusti tai myöhemmin omatoimisesti.

Virkistymistä arkipäivien keskellä tukevat torkkumiskapselit saapuvat kampukselle kesän aikana. Opiskelijoiden toiveesta toteutetut torkkumiskapselit ovat osa yksi euro jokaiselle opiskelijalle -osallistavan budjetoinnin projektia. Projekti tullaan toteuttamaan uudelleen taas ensi syksynä.

Tapahtumassa esiteltiin myös Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeingin toimintaa. Se toimii läsnä kampuksella sekä digitaalisena verkossa ja tarjoaa hyvinvoinnin avaimia jokapäiväiseen työ- ja opiskeluarkeen sekä vapaa-aikaan. Oasis of Radical Wellbeing -tiimin jäseniä toimii myös Kestävän kampuksen tiimissä, ja monet hyvinvoinnin teemat ovatkin yhteisiä.

Saavutettu energiansäästö

Energiansäästökampanjasta hyviä tuloksia

Aalto-yhteisön energiansäästökampanja käynnistyi lokakuussa 2022 yhdessä kansallisen Astetta alemmas-kampanjan kanssa. Yhteiseksi tavoitteeksi asetettiin vähentää sähkön- ja lämmönkulutusta yhteensä 15 prosenttia Otaniemen kampuksella 12 kuukauden aikana verrattuna edellisvuoteen. 

Useita energiansäästötoimia on jo tehty, ja säästötulos helmikuussa 2023 on sähkön osalta -3,98% ja lämmön osalta -14,11%. Kokonaistavoitteesta on helmikuun loppuun mennessä säästetty 6,47 prosenttiyksikköä, eli noin 45%. 

Yhteisön toiminnalla vaikuttava merkitys

Säästöjä on saavutettu paitsi kiinteistöteknisten toimien avulla, niin myös yhteisö on omien kulutustottumustensa kautta sitoutunut säästötoimiin. Talvikuukausien jälkeen energiansäästökampanja siirtyy kohti kampuksen kokonaistavoitetta toimia yhä hiilineutraalimmin. Energiansäästön kuukausituloksista raportoimme jatkossa kahden-kolmen kuukauden välein syyskuun loppuun asti.

Tapahtumaviikon lauantaina 25.3. Aalto-yhteisö osallistui myös kansainväliseen Earth Hour valomerkkiin ilmaston puolesta sammuttamalla valot tunniksi neljästä kampuksen rakennuksesta. Tämä oli jo yhdestoista kerta, kun Aalto-yhteisö oli mukana tapahtumassa.

Aalto Lush Greenery

Kestävä kampus -tiimi

Aalto-yhteisön eri toimintojen edustajista koostuvan Kestävä kampus -tiimin päätehtävänä on edistää kampuksen kestävää kehitystä niin ekologisen, sosiaalisen kuin taloudellisen vastuun näkökulmista.

Kestävä kehitys
Hyvinvoinnin avaimet

Oasis of Radical Wellbeing

Autamme sinua ja yhteisöäsi löytämään keinoja oman hyvinvoinnin kehittämiseen.

Path in the Laajalahti nature area

Hyvinvointireitti Otaniemen kampuksella

Viidestä pisteestä koostuvan hyvinvointireitin teemoina ovat tunteiden havainnointi, luontosuhteen vaaliminen, kehollisuus, rauhoittuminen ja kohtuullisuuden pohdinta

Uutiset
Väre building in Otaniemi campus

Torkkumiskapselit äänestettiin voittoon

Vuoden 2022 osallistavan budjetoinnin äänestyksen voittaja selvisi marraskuun lopussa. Lepääminen nousi tänä vuonna voiton teemaksi.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Kesä tuo muutoksia Aalto-yliopiston metroasemalle

Aalto-yliopiston metroaseman muutostyöt sulkevat sisäänkäyntejä kesällä 2024.