Uutiset

Energian internet kannustaa kuluttajia omaan energiantuotantoon

Lämpöpumput, paikalliset aurinkovoimalat ja sähköautot yleistyvät. Sähköntuotannossa ollaan matkalla maailmaan, jossa tarjonta hajautuu ja monipuolistuu.
VTT:n johtava tutkija Pasi Vainikka kertoi energian internetin mahdollisuuksista. Kuva: Allu Pyhälammi

Uudet energiantuotantotavat ovat välttämättömiä päästöjen vähentämisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. Nyt kuluttajilla on uusia mahdollisuuksia vaikuttaa paitsi sähkölaskun suuruuteen, myös energiantuotannosta saatavaan tuottoon.

Mielenkiintoisia uusia tapoja tuottaa energiaa ja osallistua energiamarkkinoille luodattiin Eduskunnan energiaremonttiryhmän, Smart Energy Transition -tutkimushankkeen ja Neo Carbon Future -hankkeen Kuluttajat energiamarkkinoille -seminaarissa 27. syyskuuta.

Energiamurrosta tehdään yhteisöissä

Energiantuotanto on tulevaisuudessa entistä useammin yhteisöllistä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yksittäinen kotitalous tuottaa tai säästää energiaa yhdessä naapuriensa kanssa. Näin kuluttajat toimivat ”omina virtuaalivoimaloinaan” esimerkiksi asentamalla yhteisen aurinkovoimalan, lämpöpumpun tai kaksisuuntaisen sähköautojen latauspisteen. Monet ratkaisuista ovatkin hyvin paikallisia.

”Kuluttajat muodostavat omia paikallisia ’voimaloitaan’ eri energiaratkaisuilla, ja voivat saavuttaa lähes omavaraisuuden. Energiaa tuottaviin ja kuluttaviin laitteisiin liitetyn koti- tai kiinteistöautomaation avulla kuluttajat voivat tukea koko sähköjärjestelmän toimintaa tulevaisuudessa”, sanoo Karoliina Auvinen, Smart Energy Transition -hankkeen vuorovaikutusjohtaja Aalto-yliopistosta.

Tällainen kuluttajien toiminta parantaa kansallisen sähköjärjestelmän toimintakykyä sekä vähentää esimerkiksi tehopiikkien aiheuttamaa sähköverkon kuormitusta ja tuontisähkön määrää ulkomailta talvipakkasilla.

Kysyntäjousto toimii Euroopassa

Kuluttajat energiamarkkinoille -seminaarissa kuultiin käytännön kokemuksia Euroopasta. Saksassa hajautettua tuotantoa on jo paljon, ja uusiutuvilla energianlähteillä tuotetusta sähköstä on toisinaan jopa ylitarjontaa. Energiayhtiö Next Kraftwerke ei omista yhtään voimalaa, mutta sen virtuaalivoimalan kapasiteetti on 3,2 GW, joka tuotetaan yhteensä 4500 laitoksessa.

”Loppukäyttäjästä tulee aktiivinen osallistuja energiamarkkinoilla. Tarjoamme asiakkaillemme alustan ja palvelun, jonka avulla kaupalliset ja teolliset energian kuluttajat ja tuottajat voivat muokata omaa kulutusta tai tuotantoa reaaliaikaisesti ja säästää energialaskussa”, sanoo Jan Aengenvoort, Next Kraftwerken tutkimus- ja viestintäjohtaja.

Myös Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä. Oulun energian Farmivirta sekä muut palvelut ovat toimineet kuluttajamarkkinoilla jo muutamia vuosia.

”Olemme luoneet Energian internet -palvelun, jossa esimerkiksi rivitaloasukkaiden yhteiset aurinkopaneelit voidaan liittää suoraan kiinteistön verkkoon sekä tuotanto jaetaan asukkaille mittarien datan perusteella”, kertoo Oulun energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.   

Seminaariin osallistuneet asiantuntijat olivat pitkälti yksimielisiä siitä, että Suomessa kuluttajat tarvitsevat vielä lisää tietoa uusista energiamuodoista. Myös sähköverotuksella voi olla merkittävä rooli sähköjärjestelmän joustavuuden lisäämisessä ja älykkäiden energiaratkaisujen yleistymisessä.

Lue lisää

Smart Energy Transition -hankkeen verkkosivut

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
The Fifth Wave - BRIE-ETLA Collection of Articles book cover
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Äänikirjoja voidaan nykyään luoda tekoälyn avulla

Tuotantotalouden laitos on julkaissut ensimmäisen tekoälyyn perustuvan äänikirjansa.
Värikkäitä ja läpinäkyviä pinnoitenäytteitä puupölkyn päällä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Onko puu ruskeaa, sinistä, keltaista vai läpinäkyvää? Tutkijat löysivät keinon tehdä puusta läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään puiden sisältämästä ligniinistä uudenlaisia pinnoitteita.
Open pit mining machines
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja kumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä kaivostoimintaan.