Uutiset

Energian internet kannustaa kuluttajia omaan energiantuotantoon

Lämpöpumput, paikalliset aurinkovoimalat ja sähköautot yleistyvät. Sähköntuotannossa ollaan matkalla maailmaan, jossa tarjonta hajautuu ja monipuolistuu.
VTT:n johtava tutkija Pasi Vainikka kertoi energian internetin mahdollisuuksista. Kuva: Allu Pyhälammi

Uudet energiantuotantotavat ovat välttämättömiä päästöjen vähentämisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. Nyt kuluttajilla on uusia mahdollisuuksia vaikuttaa paitsi sähkölaskun suuruuteen, myös energiantuotannosta saatavaan tuottoon.

Mielenkiintoisia uusia tapoja tuottaa energiaa ja osallistua energiamarkkinoille luodattiin Eduskunnan energiaremonttiryhmän, Smart Energy Transition -tutkimushankkeen ja Neo Carbon Future -hankkeen Kuluttajat energiamarkkinoille -seminaarissa 27. syyskuuta.

Energiamurrosta tehdään yhteisöissä

Energiantuotanto on tulevaisuudessa entistä useammin yhteisöllistä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yksittäinen kotitalous tuottaa tai säästää energiaa yhdessä naapuriensa kanssa. Näin kuluttajat toimivat ”omina virtuaalivoimaloinaan” esimerkiksi asentamalla yhteisen aurinkovoimalan, lämpöpumpun tai kaksisuuntaisen sähköautojen latauspisteen. Monet ratkaisuista ovatkin hyvin paikallisia.

”Kuluttajat muodostavat omia paikallisia ’voimaloitaan’ eri energiaratkaisuilla, ja voivat saavuttaa lähes omavaraisuuden. Energiaa tuottaviin ja kuluttaviin laitteisiin liitetyn koti- tai kiinteistöautomaation avulla kuluttajat voivat tukea koko sähköjärjestelmän toimintaa tulevaisuudessa”, sanoo Karoliina Auvinen, Smart Energy Transition -hankkeen vuorovaikutusjohtaja Aalto-yliopistosta.

Tällainen kuluttajien toiminta parantaa kansallisen sähköjärjestelmän toimintakykyä sekä vähentää esimerkiksi tehopiikkien aiheuttamaa sähköverkon kuormitusta ja tuontisähkön määrää ulkomailta talvipakkasilla.

Kysyntäjousto toimii Euroopassa

Kuluttajat energiamarkkinoille -seminaarissa kuultiin käytännön kokemuksia Euroopasta. Saksassa hajautettua tuotantoa on jo paljon, ja uusiutuvilla energianlähteillä tuotetusta sähköstä on toisinaan jopa ylitarjontaa. Energiayhtiö Next Kraftwerke ei omista yhtään voimalaa, mutta sen virtuaalivoimalan kapasiteetti on 3,2 GW, joka tuotetaan yhteensä 4500 laitoksessa.

”Loppukäyttäjästä tulee aktiivinen osallistuja energiamarkkinoilla. Tarjoamme asiakkaillemme alustan ja palvelun, jonka avulla kaupalliset ja teolliset energian kuluttajat ja tuottajat voivat muokata omaa kulutusta tai tuotantoa reaaliaikaisesti ja säästää energialaskussa”, sanoo Jan Aengenvoort, Next Kraftwerken tutkimus- ja viestintäjohtaja.

Myös Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä. Oulun energian Farmivirta sekä muut palvelut ovat toimineet kuluttajamarkkinoilla jo muutamia vuosia.

”Olemme luoneet Energian internet -palvelun, jossa esimerkiksi rivitaloasukkaiden yhteiset aurinkopaneelit voidaan liittää suoraan kiinteistön verkkoon sekä tuotanto jaetaan asukkaille mittarien datan perusteella”, kertoo Oulun energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.   

Seminaariin osallistuneet asiantuntijat olivat pitkälti yksimielisiä siitä, että Suomessa kuluttajat tarvitsevat vielä lisää tietoa uusista energiamuodoista. Myös sähköverotuksella voi olla merkittävä rooli sähköjärjestelmän joustavuuden lisäämisessä ja älykkäiden energiaratkaisujen yleistymisessä.

Lue lisää

Smart Energy Transition -hankkeen verkkosivut

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.