Energiamurros vaatii oikein ajoitettuja investointeja

KAUTE talks x Aalto-yliopisto -webinaarin 7. huhtikuuta juonsi Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen johtaja Matti Liski. Mukana keskustelemassa olivat Wärtsilän energiaratkaisujen johtaja Matti Rautkivi sekä St1:n uusiutuvan energian liiketoimintajohtaja Miika Johansson.
Liski huomautti, että nopea siirtymä uusiin energiamuotoihin on onnistunut ennenkin. Esimerkiksi Ranska onnistui leikkaamaan energiantuotannon päästönsä yhteen kymmenykseen siirtymällä ydinvoimaan 1970- ja 80-luvuilla.
Ilmaston lämpenemisen ja päästötavoitteiden takia energiantuotannossa tarvitaan kuitenkin uusia, kestävämpiä ratkaisuja. Maailmalla hallitukset ovat reagoineet tähän tukemalla vihreiden teknologioiden käyttöä ja toisaalta verottamalla sekä hinnoittelemalla vanhoista teknologioista aiheutuvia päästöjä.
“Nämä linjaukset luovat kasvavaa kysyntää uusille teknologioille”, Liski totesi.
Missä muutostarve on suurin?
Johansson toi puheenvuorossaan esiin, että on tärkeää analysoida, mitkä energiateknologiat ja -sektorit vaativat eniten muutoksia. Esimerkiksi nykyinen nestemäisen polttoaineen infrastruktuuri soveltuu hyvin uusiutuvien polttoaineiden jakeluun, kun taas sähköautojen lataamisen helpottamiseksi on rakennettava kokonaan uutta infrastruktuuria.
“Energiayhtiöiden suurin haaste on ajoittaa uusiin teknologioihin ja markkinoihin kohdistuvat investoinnit oikein”, Johansson sanoi.
Rautkiven mukaan COVID-19 pandemia on auttanut yksilöitä ja yrityksiä ymmärtämään, kuinka suuria muutoksia Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin pääsemiseksi vaaditaan. Hän kertoi myös Wärtsilän Afrikassa tehdyistä hankkeista, joissa paikalliset aurinko- ja tuuliolosuhteet ovat osoittautuneet hiilikaivoksia halvemmaksi vaihtoehdoksi tuottaa energiaa.
“Vaikka kaikki tulee muuttumaan, voimme ottaa tämän haasteen mahdollisuutena ja ratkaista se olemassa olevilla keinoilla”, Rautkivi kertoi.
Teknologiajäteillä sanansa sanottavana
Asiantuntijat totesivat lopuksi, että Amazonin ja Googlen kaltaisilla teknologiajäteillä on vielä sanansa sanottavana energiamurroksessa. Heillä on resursseja paitsi investoida uusiutuviin teknologioihin, myös tarjota keräämänsä datan avulla yhä halvempia energiaratkaisuja kuluttajille. Energia-alalla saatetaan nähdä suuria mullistuksia seuraavien vuosien aikana.
KAUTE talks x Aalto-yliopisto -webinaarisarja toi tutkijat ja tutkimuksen soveltajat yhteen keskustelemaan uusimmasta tutkimuksesta ja sovelluksista ajankohtaisiin aiheisiin liittyen. Webinaarisarja sisälsi kolme tapahtumaa 2020–2021: Datavetoinen tulevaisuus 9.12., Monimuotoisuus ja osallisuus organisaatioissa 2.2. sekä Nollahiilistä yhteiskuntaa rakentamassa 7.4.
Katso kaikki KAUTE talks x Aalto-yliopisto -webinaarien tallenteet täällä
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen
Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua
Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiöltä merkittävä tuki muotoiluopetuksen vahvistamiseksi
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiön mahdollistamaan työelämäprofessorin tehtävään on nimitetty MA Irina Viippola