Uutiset

Elokuva-alan tekijät kunnostautuvat myös kirjailijoina

Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta valmistuneet, alansa vahvat ammattilaiset ovat nousseet aktiivisiksi tekijöiksi myös kustannusmaailmassa. Peräti kuusi laitoksen alumnia ja yksi opiskelija ovat julkaisseet viimeisen vuoden aikana kaunokirjallisen romaanin.
Aalto Arts Books book wall. Kuva: Mikko Raskinen

Teosten aihekirjo on runsas, niissä liikutaan vuosituhannen vaihteen Pietarissa, mietitään elämän valintoja ja sattumia ja kuvataan taidealaa sisältä päin sekä perheen matkaa Saddam Husseinin johtamasta Irakista pakolaisleirin kautta Suomeen. Tai tutkitaan ihmisten käyttäytymistä poikkeusolosuhteissa ja maalataan esiin perheen salaisuuksia sekä nyky-yhteiskunnan ulos sulkevaa voimaa. 
 
ELOlaisten tuoreita teoksia ovat: Reetta Aalto: Vadim, Saara Cantell: Keskenjääneethetket, Jan Forsström: Aikuisiaihmisiä, Elina Hirvonen: Punainenmyrsky, Terhi Kokkonen: Rajamaa, Riikka Pelo: Kaikkieläväja Johanna Vuoksenmaa: Pimeättunnit
 
Pelon ja Hirvosen romaanit ilmestyivät syksyllä 2019, muut vuonna 2020. Kirjat ja niiden tekijät ovat myös saaneet huomiota ja mainetta: Pelo sai aiemmasta romaanistaan Finlandia-palkinnon (2013) ja Hirvonen oli ehdokkaana (2005). Terhi Kokkosen romaani sai vastikään Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon (2020). 
 
“Tämä osoittaa osaltaan, että koulutuksemme antaa valmiuksia monialaisuuteen ja omaääniseen taiteilijan työhön laajasti”, sanoo elokuva- ja televisiokäsikirjoituksen professori Raija Talvio
 
Miten elokuva-alan ammattilaiset ovat päätyneet kirjailijoiksi? Mitä he ammentavat tarinoihinsa työstään ja alastaan?

Dramaturgian ja rakenteen tajua 

Vakavailmeinen nainen katsoo suoraan kameraan, hänellä on tumma poolokauluspaita yllään, tausta on sumuinen.
Terhi Kokkonen, kuva: Ella Kiviniemi, HS

Terhi Kokkoselle romaanin kirjoittaminen on ollut lapsuudesta asti mukana kulkenut, elämänmittainen haave – elokuva tuli mukaan kuvaan myöhemmin. 
 
“Olen visuaalinen ajattelija, ja kun ryhdyin kirjoittamaan romaania, näin sen visuaalisesti. Mietin aluksi jopa voisiko se olla elokuvan käsikirjoitus, mutta hyvin nopeasti se muuttui kuitenkin proosaksi", kertoo muusikko Kokkonen, joka on opiskellut elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella käsikirjoittamista ja leikkausta. 
 
Rakenteen ymmärtämisesetä oli hänen mukaansa kirjoitustyössä suuri apu. Itse kirjoitustyössä oli useita eri vaiheita: oli helppoa ja ihanaa, mutta myös henkisesti rankkaa. Kirjoittaminen on myös elokuvan tekoon verrattuna hyvin yksinäistä, mutta Kokkonen kertoo, että se sopii hänen luonteelleen.
 
Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittajaSaara Cantell kertoo kirjoittaneensa lapsesta asti. “Identiteettini on ensisijaisesti tarinankertojan, ei niinkään pelkästään elokuvien tekijän. Kirjallisuus on aina ollut myös ykkösrakkauteni taiteenlajeista.” 

Varmasti ykkösammatista on ollut hyötyä myös rakenteen hahmottamisessa sekä tietyssä rentoudessa oman tekstin työstämiseen ja editointiin."

Saara Cantell

Cantellin esikoisromaani Keskenjääneethetket kehkeytyi valmiiksi lähes viidentoista vuoden aikana. “Aikaa sen kirjoittamiseen ei tuntunut löytyvän. Mutta kun täytin 50 vuotta keväällä 2018, havahduin siihen, että niihin asioihin, joita elämässään vielä haluaa tehdä, kannattaa ryhtyä viimeistään nyt.”

Itse kirjoitusprosessi oli "intensiivinen ja ihana". Romaanin kirjoittaminen on Cantellin mielestä lähtökohdiltaan hyvin samanlaista kuin elokuvakäsikirjoitusten luominen: maailman ja henkilöiden synnyttämistä ja sen tutkailua, miten ne henkilöt toimivat kuvitteellisissa, mutta tosissa tilanteissa. 
 
“Tietysti elokuvaohjaajana ja käsikirjoittajana olen jo vuosikymmenet ollut tavallaan kuvittelun ammattilainen. Mutta varmasti tästä ykkösammatista on ollut hyötyä myös rakenteen hahmottamisessa sekä tietyssä rentoudessa oman tekstin työstämiseen ja editointiin.” 

Hymyilevä tummatukkainen nainen istuu sivuittain kameraan, kahvikuppi kädessään, tumma poolopaita yllään, taustalla kirjahylly.
Saara Cantell, kuva: Markku Ulander, Lehtikuva

Taiteen tohtoriksi väitellyt Saara Cantell on julkaissut aiemmin näyttelijän ohjaamista käsittelevän kirjan Lähikuvanlumo(Aalto ARTS Books). Hänen seuraava romaaninsa, Kaikkituoksuulumelta, ilmestyy huhtikuussa 2021 (Tammi). Muita aiemmin julkaisseita, elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta valmistuneita romaanikirjailijoita ovat myös muun muassa lehtorina toiminut Janne Kuusi sekä opettajina toimineet Sakari Kirjavainen ja Simo Halinen
 
Aalto-yliopiston Aalto ARTS Books -kustantamo on julkaissut lisäksi useita muita alan teoksia, kuten Jouko Aaltosen, Satu Kyösolan ja Ville Suhosen toimittaman kirjan Dokumenttielokuvan suuri tuntematon Antti Peippo, Pasi Räbinän ja professori Sofia Pantouvakin pukusuunnitteluopuksen Kauneudenpainosekä Kimmo Turusen väitöskirjan lavastustaiteen alalta. Tulossa on ensi alkuvuodesta lisäksi Susanna Helkenteos Repeämänkuvia

Lue lisää:

Arts Books Aalto Shopissa /  kuvaaja Julia Weckman

Tietoa Aalto Arts Booksista

Aalto Arts Books tekee korkealaatuisia julkaisuja taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin aloilta.

Aalto ARTS Books
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Learning Centre, Main lobby
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Palvelutiskin remontti Harald Herlin -oppimiskeskuksessa alkaa

Palvelutiskin remontti alkaa 27.6.22. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa melua.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Camilla Hollanti, auttaako matikkapää arjessa?

Camilla Hollannin mukaan matematiikassa tulisi keskittyä enemmän todelliseen ymmärtämiseen kuin ulkoa opetteluun ja kaavojen hallintaan.
A man and a woman concentrated, looking upwares towards something interesting
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lähes 18 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian rahoitus tuo Aalto-yliopistoon kuusi uutta akatemiatutkijan ja 14 tutkijatohtorin tehtävää sekä 23 akatemiahanketta.