Uutiset

Eduskunta varmisti Helsinki GSE:n Tilannehuoneen rahoituksen vuodelle 2021

Eduskunnan päätös mahdollistaa ajantasaisen tiedon säännöllisen analyysin koronan taloudellisista vaikutuksista.
Kauppakorkeakoulun portaat ensimmäisestä kerroksesta toiseen kerrokseen. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Eduskunta varmisti maanantaina 21. joulukuuta 2020 Helsinki Graduate School of Economicsin (Helsinki GSE) Tilannehuoneen rahoituksen vuodelle 2021.

Helsinki GSE:n Tilannehuone tarjoaa kesään 2021 asti päätöksentekijöille ja kaikille kiinnostuneille joka toinen viikko tietoa koronan vaikutuksista talouteen, työllisyyteen ja yritysten toimintaan. Tämä mahdollistaa lähes reaaliaikaisen tiedon hyödyntämisen päätöksenteossa. Eduskunnan päätös on linjassa julkisten aineistojen hyödyntämistä käsitelleen työryhmän raportin kanssa, jonka tavoitteena oli saattaa julkishallinnon aineistot paremmin tutkimuskäyttöön ja parantaa tietoon perustuvan päätöksenteon tukea. (Raportti: https://vm.fi/-/tyoryhma-ehdottaa-toimenpiteita-julkishallinnon-tietojen-tehokkaammaksi-hyodyntamiseksi)

”Haluamme kiittää eduskuntaa eteenpäin katsovasta päätöksestä ottaa data hyötykäyttöön yhteiskunnallisessa päätöksenteossa”, sanoo Helsinki GSE:n akateeminen johtaja Otto Toivanen.

”Suomessa kerätään valtavat määrät ajantasaisia rekisteritietoja, mutta niitä ei ole toistaiseksi hyödynnetty järjestelmällisesti päätöksenteossa. Eduskunnan nyt tekemällä päätöksellä on merkittävät vaikutukset koronan aiheuttaman tilanteen ymmärtämiseen ja sitä kautta tehtyjen sekä suunniteltujen päätösten vaikutusten ymmärtämiseen.”  

Tilannehuone on Helsinki GSE:n yhteistyössä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) kanssa keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä, jossa toimii yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta ja jonka toiminnan kannalta tiivis yhteistyö Tilastokeskuksen kanssa on tärkeässä roolissa. Tilannehuone yhdistää viranomaisten, kuten Kelan, ministeriöiden ja esimerkiksi verottajan, tuottamia rekisteriaineistoja laajasti ja ajantasaisesti ennennäkemättömällä tavalla. Tilannehuoneen tuottamat raportit auttavat päätöksentekijöitä niin valtiolla, kunnissa kuin yrityksissä ymmärtämään, miten korona ja sen vastatoimet vaikuttavat yhteiskunnassa.

Tilannehuoneen rapotit ovat kaikille avoimia ja ne julkaistaan Helsinki GSE:n verkkosivuilla tavallisesti kahden viikon välein. Tilannehuoneen tuoreimpaan raporttiin voi tutustua osoitteessa: https://www.helsinkigse.fi/corona/tilannehuoneen-raportti-17-12-2020-viimeisimmat-kehityskulut-tyomarkkinoilla-kotitalouksissa-ja-yrityksissa/ 

Lisätietoja:
Professori Otto Toivanen, akateeminen johtaja, Helsinki GSE
+358 50 3537651
[email protected]

Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) on Aalto-yliopiston, Hanken Svenska Handelshögskolanin ja Helsingin yliopiston yhteinen taloustieteen huippuyksikkö, jonka tehtävä on kouluttaa, tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja hyödyttää yhteiskuntaa – niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

https://www.helsinkigse.fi/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!