Uutiset

Dominik Baumann haluaa tehdä tutkimuksellaan hyvää

Apulaisprofessori Dominik Baumann tutkii järjestelmiä ja ohjausteoriaa koneoppimisen ja viestintäverkkojen avulla.
Dominik Baumann, photo: Jaakko Kahilaniemi / Aalto University
Apulaisprofessori Dominik Baumann. Kuva: Jaakko Kahilaniemi / Aalto-yliopisto.

Dominik Baumann on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori. Hän mieleensä ovat jääneet erityisesti ne hetket, jolloin hän on tutkimusryhmänsä kanssa tehnyt läpimurron tutkimuksessa. Hänen mukaansa ne hetket myös kantavat tutkijaa vaikeampien vaiheiden yli, jolloin tutkimus ei etene toivottuun tahtiin. 

Mitä tutkit ja miksi?

Yleisellä tasolla tutkimukseni teemana on verkkopohjaisten moniagenttijärjestelmien oppiminen ja hallinta. Se tarkoittaa fyysisiä järjestelmiä, kuten robotteja, jotka ovat yhteydessä (langattomaan) verkkoon. Niiden on myös vaihdettava tietoa verkossa jonkin yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Aiheella on valtavat mahdollisuudet tuoda innovaatioita teollisuutteen sekä auttaa ihmiskuntaa esimerkiksi katastrofeihin liittyvissä toimissa. Lisäksi tutkimusaiheella voidaan saada parempi käsitys ryhmädynamikan kehittymisestä, mikä on todella kiehtovaa. 

Miten sinusta tuli tutkija?

Opintojeni jälkeen päätin jatkaa väitöskirjatutkijaksi. Sen jälkeen minusta tuli tutkijatohtori ja myöhemmin apulaisprofessori täällä Aallossa. Halusin tutkijaksi, koska suhtaudun intohimoisesti tutkimusaiheisiini ja haluan vaikuttaa yhteiskuntaan myönteisesti. Pidän myös akateemisen maailman tarjoamasta vapaudesta.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia?

Yleisesti kohokohtia ovat ollee hetket, kun olemme saaneet jotain toimimaan tutkimusryhmissä. Kun mietitään yksittäisiä hetkiä, Aallon apulaisprofessoriksi pääseminen on ollut yksi urani kohokohdista. Mieleeni on jäänyt myös se, kun olin tutkijatohtorina Saksassa ja pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan tekoälyn ja robotiikan etiikan kurssin. Kurssin valmistelu, siitä vastuussa oleminen ja opiskelijoiden palaute olivat todella mukavia kokemuksia! 

Millaisia ominaisuuksia tutkija tarvitsee?

Tutkijoita on monenlaisia. Osa heistä on käytännöllisempiä ja osa teoreettisempia. Jotkut työskentelevät useiden alueiden solmukohdassa, toiset loikkivat aiheesta toiseen ja toiset kaivautuvat todella syvälle tietylle alueelle. Kaikki nämä erilaiset tutkijat ovat tärkeitä ja he tarvitsevat erilaisia ominaisuuksia. Mielestäni tutkijan on kuitenkin tärkeää motivoitua siitä, kun esimerkiksi saa kokeilun toimimaan tai todistaa teoreeman oikeaksi. Tämän ominaisuuden avulla pääsee niiden pidempien vaiheiden yli, kun tutkimus ei näytä etenevän, mikä on sekin osa tutkijan elämää. 

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Toivon voivani rakentaa tutkimusryhmän täällä Aallossa, lisätä yhdessä tieteellistä tietoa ja edistää yhteiskuntaa paremmaksi. Haluaisin myös osallistua keskusteluihin siitä, miten kehittämiämme teknologioita kannattaisi käyttää, jotta niistä olisi hyötyä yhteiskunnalle.

Image

Sähkötekniikan ja automaation laitos

Sähkötekniikan ja automaation laitoksen tutkimus keskittyy mikrosysteemitekniikan eri aloihin, sähkötekniikkaan ja automaatioon. Tutkimusalojamme ovat voimajärjestelmät ja muuntaminen, ohjaus, robotiikka ja autonomiset järjestelmät, terveysteknologia ja älykäs asuinympäristö ja teollisuuselektroniikka ja -informatiikka.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nainen sinisessä haalarissa ja suojavarusteissa hitsaamassa pihalla
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Seija Linnanmäki: ”Ilmastonmuutos pakottaa meidät miettimään mukavuusilmanvaihdon järkevyyttä”

Minä väitän -sarjassamme Seija Linnanmäki sanoo, että jäähdyttävän ilmastoinnin lisääminen ei voi olla ainoa ratkaisu sisäilman hallintaan.
Tieteen termipankin logo
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tohtoriopiskelijoilta odotetaan termipankkityötä esitarkastusvaiheessa

Esitarkastusvaiheessa olevien tohtoriopiskelijoiden edellytetään lisäävän väitöskirjansa keskeiset termit Tieteen termipankkiin syksystä 2024 alkaen.
Kunniatohtori Ashok Kumar
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston uusi tekniikan kunniatohtori Ashok Kumar on biotekniikan uranuurtaja

Professori Askhok Kumar on maailmanlaajuisesti palkittu biotekniikan tutkija ja uranuurtaja.
Aalto University School of Business
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun sisällöistä uutisoidaan myös monissa kansainvälisissä huippujulkaisuissa

Esimerkiksi huhtikuussa 2024 Kauppakorkeakoulu oli esillä julkaisuissa, joiden yhteenlaskettu lukijamäärä on yli 11,8 miljoonaa.