Uutiset

Diplomi‐insinööri‐ ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta uudistuu vaiheittain vuosina 2019–2020

Diplomi‐insinöörihakukohteiden valintakoe uudistuu jo keväällä 2019.

DIA‐yhteisvalinnan uudistukset toteutetaan vaiheittain vuodesta 2019 alkaen. Siihen asti yhteisvalinta säilyy ennallaan eli kevään 2018 valintoihin ei ole tulossa merkittäviä uudistuksia. DIA‐yhteisvalintaan kuuluvat diplomi‐insinööri- ja arkkitehtikoulutusohjelmat seitsemässä suomalaisessa yliopistossa (Aalto‐yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi).

Kevään 2019 yhteishaussa voimaan astuvat muutokset DI‐hakukohteisiin:

  • Valintakokeet uudistuvat vuoden 2019 hakukierrokselle. Nykyisen neljän valintakokeen sijaan kevään 2019 haussa järjestetään yksi yhteinen valintakoe kaikkiin DIA‐yhteisvalinnan diplomi‐insinöörikoulutuksiin. Valintakoe ei jatkossakaan vaadi erillisen valintakoemateriaalin opiskelua, vaan se perustuu lukion pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian oppimääriin sekä valintakokeessa mahdollisesti jaettavaan materiaaliin. Kokeen aihealueista vain matematiikan tehtävät ovat kaikille pakollisia.

Kevään 2020 yhteishaussa voimaan astuvat muutokset DI‐hakukohteisiin:

  • Todistusvalinnan kiintiötä kasvatetaan siten, että vähintään puolet uusista opiskelijoista valitaan pelkkien todistuspisteiden perusteella. Pisteitä annetaan jatkossakin suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB‐ tai EB‐tutkinnon Suomessa tai ulkomailla tai RP‐tutkinnon Suomessa suorittaneille hakijoille. Todistusvalinnassa huomioidaan vain pitkän matematiikan ylioppilaskokeen hyväksytysti suorittaneet hakijat. Yliopistot asettavat lisäksi todistusvalintaan hakukohdekohtaisia minimiehtoja ylioppilastutkinnon arvosanoille. Kansainvälisillä ylioppilastutkinnoilla hakevilta vaadittava matematiikan taso vahvistetaan myöhemmin.
  • Todistuspistelaskenta uudistuu. Pisteitä laskettaessa huomioitavien aineiden määrää karsitaan nykyisestä. Diplomi‐insinöörikoulutuksen valinnassa huomioitavia ylioppilastutkinnon aineita ovat pitkä matematiikka, fysiikka, kemia ja äidinkieli. Kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytyksestä tiedotetaan myöhemmin.

Arkkitehtuurin valintoja kehitetään tavoitteena valintaprosessin keventäminen. Arkkitehtuurin hakukohteiden piirustus‐ ja suunnittelukokeet tulevat säilymään osana valintoja myös jatkossa. Arkkitehtuurin valintoihin liittyvistä uudistuksista tiedotetaan erikseen kevään 2018 aikana.

Vuonna 2017 DIA‐yhteisvalinnassa oli tarjolla 46 hakukohdetta. Vuosittain DIA‐yhteisvalinnassa on tarjolla lähes 3000 aloituspaikkaa tekniikan alan koulutuksiin. DIA‐yhteisvalintaa uudistetaan osana hallituksen kärkihanketta opiskelijavalintojen kehittämiseksi.

Lisätietoja:

dekaani Tapio Salakoski
DIA‐yhteisvalinnan ohjausryhmän puheenjohtaja
[email protected]

professori Juha Kinnunen
DIA‐yhteisvalinnan valinnanjohtaja
[email protected]

opintopäällikkö Helena Varmajoki
DIA‐yhteisvalinnan työryhmän puheenjohtaja
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.