Uutiset

Digitalisaatio auttaa kohtaamaan monikulttuurisuutta terveydenhuollossa

Aalto-yliopiston tutkijoiden vetämä hanke kehittää uutta applikaatiota terveydenhuollon ammattilaisten monikulttuurisuuskoulutukseen ja opettaa tietotekniikan opiskelijoille projektitaitoja.
Tietotekniikan maisterivaiheen opiskelijat Nagadivya Balasubramaniam ja Dicle Ayzit ovat työskennelleet kesätyöntekijöinä Aalto-yliopiston hankkeessa, jossa kehitetään uutta applikaatiota terveydenhuoltoalan monikulttuurisuuskoulutukseen.

Osana monitieteistä COPE-hanketta on jo aiemmin tutkittu, millaisia tietoja ja taitoja terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat digitalisaatiossa ja kuinka sähköiset sote-palvelut saadaan onnistuneesti käyttöön. Nyt COPE:n digitalisaatio- ja monikulttuurisuusosahankkeiden yhteistyönä on tavoitteena kehittää applikaatio, jolla terveydenhuollon ammattilaisia koulutetaan ja tuetaan kohtaamaan työssään monikulttuurisuutta. Kehitystyötä vetävät tutkijatohtori Sari Kujala ja professori Marjo Kauppinen Aalto-yliopistosta.

Uusi kehityshanke pääsi hyvään vauhtiin, kun Marjo palkkasi opiskelijoita kesätyöntekijöiksi Tietotekniikan laitokselle. Hankkeessa töitä paiskineet opiskelijat Dicle Ayzit ja Nagadivya Balasubramaniam löytyivät Marjon järjestämältä vaativuusmäärittelykurssilta. Kurssilla keskeistä oli pohtia digitalisaatio- ja ohjelmistoprojektien eri osa-alueita muun muassa käyttäjän, liiketoiminnan ja teknisen toteutuksen näkökulmasta. Tärkeä tarkastelun kohde oli myös erityisesti näiden kaikkien yhteensovittaminen.

Yhteensovittaminen on ollut avainsana myös kehityshankkeessa: Dicle ja Nagadivya ovat päässeet tutustumaan teknisiin ratkaisuihin, terveydenhuollon käytäntöihin sekä syventymään sidosryhmäyhteistyöhön. He haastattelivat ensi töikseen lääkäreitä ja sairaanhoitajia ja selvittivät, millaisia käytännön tarpeita ja haasteita heillä on monikulttuurisuuden kohtaamisessa. Haastatteleminen oli Diclen ja Nagadivyan mielestä mieluisaa ja luontevaa, osittain myös heidän oman ulkomaalaistaustansa kautta. Haastattelut paljastivat, että kielimuuri ja erot tulkinnoissa ovat varsin tavallisia haasteita arkipäivän terveydenhuollon tilanteissa. Monikulttuuriset potilaat saattavat usein ilmaista esimerkiksi kipua hyvin eri tavoin. ”Tässä yhteydessä puhutaankin usein niin sanotusta kulttuurisesta kivusta”, kertoo Sari Kujala. ”Terveydenhoidon ammattilaiset tuntuivat kaipaavan eniten tukea juurikin erilaisuuden ymmärtämiseen”, sanovat Dicle ja Nagadivya.

Kehitettävän uuden applikaation tavoitteena on antaa tietoa, mutta myös tukea monikulttuurisuustaitoja. Sen ei ole tarkoitus korvata kasvokkain saatavaa tukea ja ohjausta, vaan toimia lisätukena perinteisen monikulttuurisuuskoulutuksen ohessa. Tällä hetkellä applikaatio on vielä suunnitelma paperilla ja sen kehittäminen on tähän mennessä vaatinut useita tapaamisia sekä haastattelukierroksia terveydenhuollon sidosryhmien kanssa. ”Kehityshankkeessa mukana oleminen on sisältänyt työskentelyä erilaisten ihmisten kanssa ja opettanut meille paljon projektinhallintataitoja, kuten aikataulutusta”, kertovat Dicle ja Nagadivya. Terveydenhuoltoala oli heille entuudestaan melko vieras.

Hanke on antanut paljon hyödyllistä tietoa itse alasta sekä digitalisaation mahdollisuuksista. Seuraava vaihe applikaation testaamisessa alkaa lokakuun 2017 alussa. ”Toivottavasti pian päästään testaamaan myös digitaalista versiota applikaatiosta ja ryhdytään syventymään teknisiin yksityiskohtiin”, toivovat Dicle ja Nagadivya.

Lisätietoa COPE-hankkeesta: https://www.stncope.fi/

Teksti ja kuva: Aija Kukkala

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Myötätuntomentorointia tohtoriopiskelijoille - Ilmoittaudu mukaan syksyn ryhmiin!

Ilmoittaudu mukaan tohtoriopiskelijoiden myötätuntomentorointiryhmiin!