Uutiset

Digitaalisen tee-se-itse-valmistuksen ihanteet eivät toteudu itsestään

Cindy Kohtala selvitti väitöstutkimuksessaan yhteisöllisiin digitaalisiin valmistuslaboratorioihin liittyviä ympäristökysymyksiä.

Digitaalisten valmistuslaboratorien, Fab Labien, puolestapuhujat pitävät yhteisöllistä tee-se-itse-tekemistä vaihtoehtona massatuotannolle ja perinteiselle kuluttamiselle. Kaikille avoimet valmistuslaboratoriot ovat lisääntyneet nopeasti digitaalisten valmisteknologioiden, kuten laserleikkureiden ja 3D-tulostimien, yleistymisen myötä. Taustalla oleva aktivismi vetoaa usein uuden teollisen vallankumouksen luomiseen. Onko näköpiirissä uusi tuotannon ja kuluttamisen tuleminen, joka on entistä vihreämpää ja puhtaampaa, vai onko edessä uusia ongelmia?

– Fab Lab -toimijoilla on vahva ideologia, jonka mukaan he haluavat demokratisoida valmistusteknologioita. Tämä voi kuitenkin jättää varjoonsa toiminnan ympäristövaikutukset itse tuotantotilojen ulkopuolella, kertoo Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta väittelevä Kohtala.

Kohtala perehtyi kattavasti yhden Fab Labin toimintaan ja päivittäisiin käytäntöihin etnografisen tutkimusmenetelmän avulla. Lisäksi hän vieraili noin viidessätoista eurooppalaisessa Fab Labissa havainnoimassa niiden toimintaa ja tekemässä haastatteluja. Apuna olivat myös digitaalisen valmistuksen ja hajautetun tuotannon tutkimusaineistot.

Arjen rutiinit rajoittavat

Työ osoitti, että valmistuslaboratorioiden toimintaan liittyy ympäristöasioita, jotka tee-se-itse-liikkeen tulisi huomioida. Toiminta-ajatukseen liittyy myös ympäristöetuja verrattuna massatuotantoon ja kuluttamiseen.

Kestävän kehityksen arvojen toteutumista rajoittavat jokapäiväiset arjen rutiinit, joiden varjoon tulevaisuuden strategia‑ ja visiotyö sekä valmistusteknologian nopean kehityksen huomioiminen helposti jäävät. Nykymaailman muiden tahojen kanssa toimiminen johtaa usein kompromisseihin omien ihanteiden kanssa. Ne toimijat, jotka tietoisesti ja näkyvästi ajavat Fab Lab -ideologiaa, pystyvät kuitenkin paremmin tunnistamaan ja käsittelemään nousevia ympäristökysymyksiä.

– Työni on muistutus Fab Labeille siitä, että visiot ja ihanteet eivät toteudu itsestään. Ne tulee viedä käytäntöön jokapäiväisessä työssä ja niistä on myös jatkuvasti keskusteltava. Yhteistyö ulkopuolisten tahojen kanssa voi myös auttaa valmistuslaboratorioita olemaan tietoisia toimintansa seurauksista ympäristölle ja yhteiskunnalle.

Väitöstilaisuus

MA Cindy Kohtalan väitöskirja Making Sustainability: How Fab Labs Address Environmental Issues tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 11.3.2016 klo 12, luentosali 822, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii professori Adrian Smith, University of Sussex.

Väitöskirjojen tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta shop.aalto.fi, tiedustelut [email protected] tai puh. 050 313 7086.

Lisätietoja:

Cindy Kohtala
p. 050 564 0400
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.
Puun taimia istutetaan Suomen ensimmäiseen hiilensidontaa tukevaan mikrometsään Keravalla
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle

Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä