Uutiset

Design For Government kiinnosti EU Design Days -tapahtumassa

Aalto-yliopiston Design for Government (DfG) -kurssia ja sen saavutuksia esiteltiin EU Design
Days -päivillä Brysselissä 19.–20. syyskuuta.
© Creative Sustainability at Aalto University

DFG-kurssilla Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoiden tavoitteena on ratkaista eri ministeriöiden käytäntöjen, ohjeistusten ja toimintatapojen haasteita yhdessä ministeriön edustajien kanssa ja tehdä poliittisen tason ehdotuksia. Muotoilu nähdään kurssilla strategisena työkaluna, jota voidaan käyttää apuna päätöksenteossa. Kuudetta kertaa järjestetyssä EU Design Days -tapahtumassa DfG:n esittelivät kurssin perustaja Seungho Lee ja DFG'17-alumni Emilija Veselova. Vuosittain järjestettävän kaksipäiväisen tapahtuman aikana osallistujat kaikkialta Euroopan unionista esittelevät omia projektejaan ja tutkivat yhdessä muotoilun näkymiä sekä muotoilun käytännöllisiä ja strategisia rooleja. Lee ja Veselova kertoivat Aallon viestinnälle kokemuksiaan tapahtumasta.

Muotoilulla on Euroopan unionissa yhä enemmän painoarvoa, kun erilaisiin yhteisiin, monimutkaisiin haasteisiin etsitään ratkaisuja. Aalto-yliopisto ja Suomi ovat osaltaan avaamassa tietä sille, että julkisten palvelujen suunnittelussa ja päätöksenteossa on yhteisiä käytäntöjä ja muotoilukoulutusta. DfG on tästä malliesimerkki. EU Design Day -tapahtumassa Lee ja Veselova esittelivät DFG:ia ja sen lähestymistapoja erilaisten järjestelmiä ja yhteiskuntia koskevien haasteiden ratkaisemiseen muotoilun avulla. Esillä oli konkreettisia esimerkkejä, kuten “Civil Servant 2.0” vuodelta 2016, selventämässä kuinka kurssilla hyödynnetään sekä empaattista että systemaattista kontekstin ymmärtämistä konkreettisten, rohkeiden ratkaisujen pohjana.

 

“Esityksemme herätti useita kysymyksiä ja kommentteja. Monet yleisössä tuntuivat olevan positiivisesti yllättyneitä siitä, että oppilaitoksen ja ministeriöiden välillä voi olla tällaista sitoutuneisuutta sekä siitä miten monimuotoisia aiheita kurssilla käsitellään", kertovat Lee ja Veselova. Design for Government -kurssi on järjestetty vuodesta 2013 lähtien ja tähän mennessä yhteistyötä on tehty kuuden eri ministeriön kanssa. Kurssille on osallistunut yhteensä 90 eri alojen opiskelijaa 23 eri maasta, ja monet heistä työskentelevät parhaillaan hallitusten tai johtavien muotoilutoimistojen palveluksessa toteuttaen julkisen sektorin organisaatioiden muotoiluprojekteja Suomessa ja muualla.

Aloitteita paremman muotoilun puolesta

EU Design Days -tapahtuman avauspaneeli oli ajankohtainen keskustelu, johon osallistuivat Euroopan politiikan strategiakeskuksen (EPSC) politiikan analyytikko Saïd El Khadraoui, Eindhovenin teknillisen korkeakoulun (TU / e) teollisuuden muotoilun professori  Rens Brankaert ja Euroopan muotoilujärjestöjen liitto BEDA:n varajohtaja Päivi Tahkokallio. Panelistit keskustelivat laajoista kysymyksistä, kuten liikkuvuuden tulevaisuudesta, massiivisesta maahanmuutosta ja tämän ajan polarisoituneesta politiikasta. El Khadraoui keskittyi Euroopan unionin innovaatioajurien epävarmuuteen kestävän kehityksen ja EU:n politiikan näkökulmasta. Tahkokallio puhui siitä, miten muotoilu voi tarjota näköaloja ja tutkia eri vaihtoehtoja. Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että nämä haasteet ovat systeemisiä ja niinpä erilaisten ihmisten ja vahvojen näkemysten kokoaminen saman pöydän ympärille on ensimmäinen askel haasteiden ymmärtämiseen.
 

Tapahtumassa järjestettiin myös pecha-kucha -tilaisuus, jossa esiteltiin kahdeksan innovatiivista aloitetta eri puolilta EU:ia. Yksi hankkeista oli "Captain Ludd", Ranskassa toimiva monialainen muotoiluyhdistys, joka tekee kaupunkien elvyttämishankkeita. Captain Ludd nostaa esiin kysymyksiä: Kuinka voimme kuvitella alueen kehityksen ajassa eteenpäin? Kuinka asukkaat saadaan mukaan muutokseen? Miten voimme suunnitella tulevaisuutta ilman raskaita rakenteita? Toinen mielenkiintoinen esitelty projekti oli "Beleef de Vestdijk", joka on Eindhovenin kaupungin aloite autojen hallitseman keskuskadun elvyttämiseksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön. Kadun ilmansaasteet ylittivät EU:n säädösrajat, joten liikennettä oli merkittävästi vähennettävä. Eindhovenin kaupunginvaltuusto kutsui muotoilijoita visioimaan mahdollisia muutoksia, lisäämään hankkeen huomioarvoa sekä fasilitoimaan kokeilua asukkaiden kanssa. Tuloksena kaksi liikennekaistaa vähennettiin ja tila käytettiin muita, asukkaiden ehdottamia, vihreämpiä tarkoituksia varten.

EU design Days sai Leen ja Veselovan vakuuttumaan, että muotoilu on nykyään yhä enemmän tekemisissä yhteiskunnan perustavanlaatuisimpien kysymysten kanssa. Silti he uskovat, että muotoiluyhteisössä tulisi käydä kriittisempiä keskusteluja muotoilijoiden kyvystä ratkaista haasteita sekä siitä, millaista tulevaisuuden muotoilukoulutuksen pitäisi olla. "EU Design Days" oli yksi tapahtuma, jossa näistä asioista keskusteltiin, mutta tarvitsemme paljon enemmän keskustelua niin akateemisissa kuin ammatillisissa yhteisöissä. Lisäksi tämänkaltaiset keskustelut tulisi mielestämme ulottaa muotoiluyhteisön ulkopuolelle - kansalaisyhteiskuntaan, hallituksen virastoihin ympäri maailman ja hallitustenvälisiin järjestöihin."

EU Design Days järjestettiin yhteistyössä Euroopan alueiden tutkimus- ja innovaatioverkoston (ERRIN), 15 ERRIN-alueen, Hollannin muotoilusäätiön (DDF):n, eurooppalaisten muotoilujärjestöjen liiton (BEDA) ja Eindhovenin kaupungin kanssa Brysselin Fashion & Design Platform (MAD) -rakennuksessa.

Design for Government -kurssin monialaiseen opetusryhmään kuuluvat kurssivastaava, professori Ramia Mazé, kurssin perustaja Seungho Lee, arkkitehti, muotoilija Hella Hernberg, senior service designer, lehtori Juha Kronqvist ja konsultti Taneli Heinonen.

Lisätietoja:

Professori, New Frontiers in Design Ramia Mazé, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, p. 050 4010 030, [email protected]

DfG-blogi, Seungho Lee ja Emilija Veselova: http://dfg-course.aalto.fi/2017/dfg-in-the-eu-design-days-2017/

EU Design Days

DfG 2017: http://dfg-course.aalto.fi/2017/2017-final-show-in-videos-slides-and-pictures/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Class 1972 of the School of Business.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Kuppilan cumlaude ja muita mukavia muistoja 50 vuoden varrelta

Vuosikurssi -72 kokoontui Kauppakorkeakoululla lukuvuoden avajaispäivänä 6.9.2022.
Early autumn outdoor picture of the pathways leading to the Undergraduate Centre. The sun is shining and paths are dry.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Otakaari 1:n maisemahanke viimeistelyä vaille valmis

Amfiteatterinaukion alueen kunnostustyöt valmistuvat syksyllä 2022.
Luova työelämä 2030
Yliopisto Julkaistu:

Tiesitkö, että luovuutta voi mitata? Tutustu tuoreisiin kyselytuloksiin

Luova työelämä 2030 -hanke kehittää työkaluja yksilöllisen ja organisaatiotasoisen luovuuden mittaamiseen ja vahvistamiseen. Aalto-yliopiston asiantuntijat ovat osallistuneet luovuuskyselyjen kehittämiseen.
Lots of people set off running in Aalto 10K and 5K sports event in September 2022
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-kymppi innosti yli 1300 kuntoilijaa Espoon rantaraitille

Aalto 10 km & 5 km -tapahtuma 17. syyskuuta oli täynnä liikunnan ja yhdessä kokemisen iloa. Katso kuvat!