Uutiset

Dekaanilta: Keskustelkaa opiskelijoidenne kanssa

Nyt joidenkin vuosien ajan kandidaattitutkinnon vastikään suorittaneet opiskelijat ovat saaneet kyselylomakkeen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
insideen2_fi.jpg

Kyselyn tarkoituksena on saada vastavalmistuneilta palautetta heidän opiskelukokemuksestaan. Saadun palautteen määrä ja tulokset vaikuttavat yliopistojen opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamaan perusrahoitukseen. Kysymykset koskevat opetuksen sisältöjä, menetelmiä ja järjestelyitä sekä opiskelijoiden ja opettajien vuorovaikutusta.

Maan muihin yliopistoihin verrattuna Aalto ja sen perustieteiden korkeakoulu eivät ole menestyneet erityisen hyvin.  Menemättä kyselyn moniin yksityiskohtiin voi kuitenkin tehdä yleisiä havaintoja. Opiskelijat ovat yleensä tyytyväisiä saamaansa koulutukseen ja arvostavat aiheita ja sisältöä. Opiskelijoiden ja opettajien välisen vuorovaikutuksen puute on kuitenkin ilmeinen. Opiskelijat kokevat opettajat etäisinä ja vaikeasti tavoitettavina ja heistä tuntuu, etteivät opettajat ole oikeasti kiinnostuneita heistä ja heidän edistymisestään. Vuorovaikutuksen ja viestinnän puute on varsin ongelmallista, koska se vähentää sitoutumista ja motivaatiota ja heikentää siten opiskelutuloksia.

Tilanteeseen voi hakea selityksiä peruskurssien suuresta koosta, opettajien vahvasta sitoutumisesta tutkimukseen opetuksen sijasta tai kandidaattiohjelmien tiukoista aikatauluista.  Ne ovat kuitenkin vain selityksiä.  Meidän tulee itse valmistautua vastaanottamaan opiskelijat osaksi yliopistoyhteisöä ja innostaa heitä osallistumaan sen toimintaan. Voimme suuremmitta ponnisteluitta aloittaa esimerkiksi opettelemalla luokassa olevien opiskelijoiden nimet, puhumalla heille kasvokkain ja osoittamalla kiinnostusta heidän asioihinsa ja olemalla valmiita vastaamaan kysymyksiin. Meidän tehtävämme on saada opiskelijat tuntemaan itsensä arvostetuiksi ja haastetuiksi.  Keskustelutilaisuudet, suulliset kuulustelut ja ryhmätyöt ovat myös arvokkaita välineitä.

Yliopistokoulutus on veronmaksajien maksama etuoikeus. Jokaista tulevaa kandidaattia kohti on useita pettyneitä nuoria, jotka eivät saaneet opiskelupaikkaa. On opiskelijoiden ja opettajien yhteisellä vastuulla hyödyntää tämä etuoikeus mahdollisimman hyvin.  Olleen yhteydessä ja puhutaan keskenämme: vaikeneminen ei ole kultaa.

Risto Nieminen
Dekaani, Perustieteiden korkeakoulu

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Kaksi ihmistä istuu nojatuoleissa vastakkain ja keskustelee puhuen mikrofoneihin. Käynnissä on podcast-nauhoitus.
Yliopisto Julkaistu:

Uusi Osaamisen Aalloilla -podcast avaa vieraidensa tärkeimmät oivallukset ja opit elämän varrelta

Osaamisen Aalloilla on Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen uusi podcast.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Aalto University School of Business exterior February 2019 Photo: Mikko Raskinen
Kampus Julkaistu:

Kestävällä rakentamisella saatiin toimiva ja viihtyisä Kauppakorkeakoulu

Kauppakorkeakoulu lämpiää maahan kaivetuilla 74 maalämpökaivolla.