Uutiset

Dekaanilta: Ideoista innovaatioiksi

Ulkopuoliset rahoittajat ovat antaneet tämän lukukauden aikana tunnustusta Perustieteiden korkeakoulussa tehdyn perustutkimuksen korkealle laadulle.
Tutkijat osoittivat kokeiden avulla, että magneettisten materiaalien järjestäminen nanomittakaavan jaksollisiin hiloihin voi saada aikaan erittäin vahvaa ja hyvin hallittavissa olevaa valon polarisaation muutosta. Kuva on otettu uutisesta "Uutta kierrettä plasmoniikkaan".

Onnittelut professori Sami Kaskelle arvokkaasta akatemiaprofessuurista, professori Pertti Hakoselle Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Advanced Grant ‑apurahasta ja tohtori Jani Oksaselle ERC:n Starting Grant ‑apurahasta!

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu on ylpeä myös siitä, että täällä on viisi uutta akatemiatutkijaa ja kuusi uutta tutkijatohtoria.  Tutkijamme ovat saaneet myös kahdeksan uutta neljän vuoden tutkimussopimusta Suomen Akatemialta. Lisäksi on saatu useita tärkeitä sopimuksia Euroopan unionin Horisontti 2020 ‑ohjelmassa. Kaiken kaikkiaan kilpailtujen tutkimusapurahojen arvo on yli 17 miljoonaa euroa. 

Kiitän kaikkia osallistuneita kovasta työstä ja sitoumuksesta, joita näin erinomainen saavutus edellyttää. Vahvan tutkimusympäristön menestys syntyy lahjakkaista ja motivoituneista tutkijoista, vahvoista apu- ja tukiryhmistä sekä kehittyneestä infrastruktuurista.  Sovellamme tätä menestymisen edellytystä myös tulevaisuudessa.

Menestys perustieteissä ei ole ainoa tavoitteemme. Tutkimuksesta esiin nouseva tieto on muutettava yhteiskuntaa hyödyttäviksi sovelluksiksi, ratkaisuiksi ja innovaatioiksi. Vastoin joitakin mielipiteitä, menestys perustutkimuksessa ja yhteiskunnallinen merkitys eivät ole ristiriidassa, vaan ne päinvastoin tukevat toisiaan. On lukuisia esimerkkejä siitä, että akateemisesti vahvimmilla yksiköillä on myös suurin yhteiskunnallinen vaikutus.

Tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Meidän on kartoitettava järjestelmällisesti tutkimuslaboratorioissa syntyvät ideat, joita on mahdollista hyödyntää laajemmin.  Soveltamisen mahdollisuuksien näkeminen myös eri aloilla, tulee olla yhtä tärkeä osa tutkimusprosessia kuin tulosten julkaisu arvostetuissa lehdissä. Näin toimii laadukas tutkimusympäristö.

Matkalla ideasta innovaatioon on monia esteitä, ja tällä matkalla tarvitaan monenlaisia tukitoimia.  On kuitenkin ratkaisevan tärkeää, että innovaatioputkeen syötetään monia radikaalin uusia ideoita, jotta edes muutamat menestyvät. Tämä on yksi tutkimusyliopiston velvollisuuksista.

Risto Nieminen
Dekaani, Perustieteiden korkeakoulu

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Opinnot Julkaistu:

Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa, ohje päivitetty

Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa -ohje tulee voimaan 1.1.2025. Ohje hyväksyttiin Akateemisten asiain komiteassa syyskuussa 2024. Tämä ohje korvaa aiemman, vuonna 2011 hyväksytyn ohjeen ” Aalto-yliopiston opiskelua koskevat eettiset säännöt ja niiden rikkomusten käsittely”.
Aalto University students walking at campus on summer
Opinnot Julkaistu:

CoDaS Master's Programme in Communications and Data Science (Erasmus Mundus) - hakuaikaa 10.1. asti

CoDaS on viiden eurooppalaisen yliopiston yhteinen kansainvälinen maisteriohjelma.
Professori Risto Ilmoniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Risto Ilmoniemi on valittu vuoden 2024 Espoo Ambassadoriksi

Valinta vuoden Espoo Ambassadoriksi on tunnustus Risto Ilmoniemen tärkeästä panoksesta kansainvälisten tieteellisten kongressien ja kesäkoulujen kutsumisessa ja järjestämisessä niin Suomessa, Espoossa kuin ulkomaillakin.