Uutiset

Dekaanilta: Here comes the sun – saan aurinkoo

Syksyn tullessa lamaannumme helposti.

Lyhyemmät päivät, pimeämmät illat ja jokapäiväinen puurtaminen kesäloman jälkeen - on monta syytä synkistellä.Ihmisen mielialan kausittaiset vaihtelut ovat ymmärrettäviä ja täysin anteeksiannettavia. Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että hyvinvoinnin kannalta pitkällä aikavälillä kannattaa olla optimisti. Myönteisesti ajattelevat ihmiset elävät pidempään ja parempaa elämää.

Median ja monien tutkijoiden yleisestä pessimismistä huolimatta asiat menevät parempaan suuntaan. Yhteiskunnalla on monia haasteita – paljon velkaa, työttömyyttä, heikkenevä väestörakenne, kehno infrastruktuuri, epätasa-arvo ja niin edelleen. Jokainen sukupolvi on kuitenkin pärjännyt noin kolmanneksen paremmin kuin edeltäjänsä, eikä periaatteessa ole mitään syytä miksei näin voisi jatkua.

Matt Ridley väittää kirjassaan The Evolution of Everything: How Ideas Emerge, että korkean elintason keskeinen tekijä on innovointi ja että se on lisääntyvä ominaisuus ihmiskunnan kehityksessä ja on siksi aina läsnä.  Useimmat teolliset keksinnöt eivät ole olleet harvojen visionäärien kehittämiä, vaan edistystä ovat vieneet eteenpäin lukuisat kansalaiset luomalla ja myymällä tuhansia arkielämää helpottavia parannuksia. Ridley väittää, että teknologian kasvu, mukaan lukien terveysvallankumous, maatalouden satojen nelinkertaistuminen, tietokone ja internet, matkapuhelinvallankumous ja Aasian kasvu, kiihtyy entisestään.

Myös moni muu elämän osa-alue on paranemassa. Rikosten määrä vähenee ja rikkaimpien maiden elinajanodote on kasvanut kuudella vuodella 25 viime vuoden aikana. Entäpä sitten ympäristö? Liikakansoitus, biologisen monimuotoisuuden väheneminen, ilmastonmuutos ja luonnonvarojen hupeneminen ovat vakavia kysymyksiä mutta eivät anna aihetta maailmanlopun maalailuun.  Vastuullinen teknologia ja vapaa yrittäjyys voivat ratkaista ihmiskunnan ongelmat.

Ehkäpä ihminen kehitti kyvyn kuvitella kauheita tapahtumia välttääkseen tulevia katastrofeja ja selviytyäkseen niistä. Jatkuva katastrofien pelko on kuitenkin epäkäytännöllistä ja vääristää arvostelukykyämme. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja sen resurssit ovat runsaat. Parannuksia tapahtuu vähitellen ja ne pääsevät harvoin otsikoihin mediassa. Sitä vastoin suuronnettomuudet ja kriisit vangitsevat huomiomme ja voivat vääristää näköalojamme.

Meidän tulee keskittyä niihin asioihin, joita voimme hallita, ja moniin edessämme oleviin mahdollisuuksiin. Kautta historian rohkeat edelläkävijät ovat nousseet esiin, mutta tuomiopäivän ennustajat ovat unohtuneet. Siksi on monta syytä olla optimistinen.

Risto Nieminen
Dekaani, Perustieteiden korkeakoulu

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kukka-asetelma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Yli 60 kauppatieteiden kandidaattiopiskelijaa palkittiin stipendillä

Ilkka Kontulan säätiön henkilökohtaisen apurahan suuruus on 1 000 euroa.
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Aalto_University_staff_campus_bikes_2-5-2013_photo_Mikko_Raskinen
Kampus Julkaistu:

Pyörävarkaudet lisääntyneet kampuksella – muista lukita pyöräsi kunnolla

Kevään myötä pyörävarakaudet Aalto-yliopiston kampuksella ovat kasvaneet.