Dataa omasta kropasta – Alustatalouden faktat ja myytit -podcast pohtii terveys- ja urheiludatan yhdistämistä

Suomalaiset ovat keränneet urheilu- ja suoritusdataa itsestään älykelloilla ja muilla sensoreilla muutaman vuosikymmenen. Suomi on ollut keskeisesti mukana tässä kehityksessä, kun markkinoilla toimivat esimerkiksi suomalaiset Polar, Suunto, Oura ja Firstbeat.
23.helmikuuta julkaistussa jaksossa Dataa omasta kropasta – voisiko terveys- ja urheiludataa yhdistää tehokkaammin pohditaan, mitä tapahtuisi, jos urheiludatasta saatava tieto saataisiin terveydenhuollon omiin järjestelmiin luomaan kokonaiskuvaa ihmisen terveydestä? Nyt terveydenhuollon tekemät huomiot voivat olla osin vaillinaisia, koska tietoa ja dataa potilaan urheilusta ja ravinnosta ei ole saatavilla. Tähän tietoaukkoon voisi käyttäjän itsensä keräämä urheiludata vastata. Lisäksi jaksossa pohditaan, millaista yhteistyötä datan laajempi jakelu vaatisi.
Vieraina uudessa jaksossa on VTT:n johtava tutkija Jaakko Lähteenmäki ja Firstbeatin teknologiajohtaja Ilkka Korhonen. Keskustelua vetää Aalto-yliopiston työelämäprofessori, Etlan johtava tutkija Timo Seppälä yhdessä William von der Pahlen kanssa.
Käyttäjien oman urheiludatan keräämistä voitaisiin tukea samalla tavalla kuin tuetaan esimerkiksi sähköautojen käyttöönottoa. Kysymyksiä herättää myös urheiludatan jakaminen alustajäteille ja voisiko käyttäjä itse jakaa dataa turvallisempaan ympäristöön.
"Suomessa esimerkiksi vaikkapa THL voisi muodostaa yhteisen alustan kuluttajan keräämän datan ympärille. Yhteinen THL:n alusta voisi näin tarjota vaihtoehdon tallentaa oma urheiludata sen ylläpitämälle alustalle sen sijaan, että kuluttaja jakaa kaiken datansa alustajäteille. Monista sovelluksista kuluttajan voi nimittäin olla hankalaa estää sovelluksen datan jakaminen vaikkapa Applelle tai Googlelle", pohtii Timo Seppälä jaksossa.
Mikä on Alustatalouden faktat ja myytit podcast?
Alustatalouden faktat ja myytit on Aalto-yliopiston podcast, jossa keskustellaan alustalouden mysteereistä ja toimintamekanismeista. Podcastin toisella tuotantokaudella Etla on mukana yhteistyökumppanina. Podcastissa tavataan vaihtuvia ja kiinnostavia vieraita ja sukelletaan syvemmälle alustatalouden faktoihin ja myytteihin. Juontajana toimii sarjayrittäjä William von der Pahlen, jota kirittävät vuorotellen Aalto-yliopiston professorit Robin Gustafsson ja Timo Seppälä.
Podcast on tuotettu osana Aalto-yliopiston Politiikkatoimet alustataloudessa -tutkimushanketta, jota rahoittaa Business Finland.
Teksti: Justiina Airas, ETLA
Artikkelin alkuperäisjulkaisu ETLAn sivuilla
Alustatalouden faktat ja myytit
Sarjassa pistetään luulot ja tiedot oikeaan järjestykseen ja pureudutaan asiantuntijavieraiden kanssa kohti alustatalouden hohtavan kuumaa ydintä.

Lue lisää uutisia

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta
Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita
Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa
Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.