Uutiset

Biodesign-projekteissa etsitään lääketieteen innovaatioita kaupallistettavaksi

Insinöörin tekninen ja lääkärin kliininen osaaminen voivat yhdessä johtaa vuosisadan keksintöön.

Biodesign on Stanfordin yliopiston kehittämä strukturoitu menetelmä, joka pyrkii edistämään lääketieteellistä hoitoa monialaisella lähestymistavallaan. Lääkärin kliinisen osaamisen ja insinöörin teknisen ajattelun pohjalta kohdeyksikön toimintatapoja ja menetelmiä katsotaan uusin silmin.

Vuoden 2017 Biodesign Finland –tiimin Sami Elamo, Kalle Kotilahti ja Jari Rantala havainnoivat toukokuun ajan kehitystarpeita HUS:n päivystyskuvantamisyksikössä Meilahdessa identifioiden yli 200 kehittämistarvetta. Havainnointijakson jälkeen työryhmä on lähtenyt analysoimaan havaintojaan valikoidakseen aihion, johon he ryhtyvät kehittämään ratkaisuksi kaupallistettavaa tuotetta tai palvelua.

”Biodesignissa innovaatioprosessia lähestytään järjestelmällisesti mielekkäästä näkökulmasta. Havainnoimme ensin tarpeita, ja kehitämme myöhemmin ratkaisun, eikä toisinpäin kuten tutkimuksessa liian usein tehdään. Tässä on tavoitteena innovaatio, jolla on merkitystä, ja jonka avulla pystytään auttamaan ihmisiä”, kertoo myös aivotutkimusta tehnyt Kalle Kotilahti.

Suuri osa havainnoista oli varsin ilmeisiä. Esimerkiksi tietojärjestelmät ja niiden toimimattomuus veivät paljon aikaa hoitohenkilökunnalta ja siten turhautti heitä. Sairaalan sisällä eksyneet ja siksi tutkimuksistaan myöhästelevät potilaat oli toinen nopeasti esiin noussut havainto. Osa havainnoista tuli esiin sen sijaan pidemmän pohdiskelun tuloksena nykykäytäntöjä kyseenalaistamalla. Esimerkiksi pienten lasten magneettikuvauksen mahdollistamiseksi lapsi joudutaan usein nukuttamaan. Mikäli lapsi saataisiin rauhoitettua ja pidettyä paikallaan kuvauksen ajan muilla tavoin, nukutus voitaisiin välttää.

”Ortopedinä pohdin aluksi, onko minulla mitään annettavaa radiologeille tai röntgenhoitajille, jotka ovat oman alansa huippuja. Hyvin nopeasti kehitettävää alkoi kuitenkin tulla esiin. Kliinistä työtä tekevillä hoitajilla ja lääkäreillä kun ei ole usein aikaa miettiä työnsä epäkohtia tai kyseenalaistaa vallitsevia toimintatapoja kaiken kiireensä keskellä. Ulkopuolisena havainnoijana minulla oli tilaisuus syventyä näihin epäkohtiin ilman vastuuta varsinaisesta potilashoidosta”, ortopedi Sami Elamo lisää.

Biodesign Finland -projektit noudattelevat Stanfordin Biodesign-mallia, jonka mukaisesti havainnointivaiheessa ei tule vielä edetä itse ratkaisuun saakka.

”Kesän loppuun mennessä meillä on yksi tai kaksi skaalautuvaa ideaa valikoituna, ja syksyn ajan pohdimme kaupallistamismahdollisuuksia. HUS tulee hyödyntämään muuta havainnoinnin pohjalta syntyvää materiaalia omassa kehittämistyössään”, lisää lopuksi tiimiin kaupallistamisosaamista tuova Jari Rantala.

iDentan mullistava ratkaisu hampaidenhoitoon

”Olemme parhaillaan kehittämässä mullistavaa ratkaisua hampaidenhoitoon, ja kohteenamme ovat biofimit”, kertoo vuoden 2016 Biodesign-työryhmästä terveydenhuollon erikoislääkäri Katja Ivanitskiy, joka tiiminsä kanssa kehittää iDenta-keksintöä.

Vastaava menetelmä on jo käytössä lääketieteessä, ja idea uudentyyppisestä hampaidenhoitolaitteesta tuli havaintojakson aikana HUS:ssa sydänkirurgina toimivalta Tommi Pätilältä. Laitteen toiminta perustuu valon ja siihen reagoivan aineen yhteisvaikutukseen.

Ivanitskiy ja bioinformaatioteknologian DI Sakari Nikinmaa muodostavat iDentan operatiivisen tiimin, ja lasten sydänkirurgi Tommi Pätilä osallistuu päätöksentekoon. Tekesin kaupallistamisprojekti kestää iDentan osalta kesään 2018 saakka, ja kliiniset testit ovat hyvin olennainen osa kaupallistamisprojektia.

Biodesign Finland on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja HUS:n järjestämä koulutushanke, joka perustuu Stanfordin yliopistossa kehitettyyn konseptiin. Hankkeessa on tarkoitus kehittää teknisiä, kaupallistettavaksi soveltuvia ratkaisuja sairaaloiden käytännön tarpeisiin ja luoda uutta yritystoimintaa. Samalla osallistujat saavat arvokasta tuotekehitysalan koulutusta. Lue lisää: www.biodesignfinland.fi/

Lisätietoa:

Jaakko Nieminen
Biodesign Finland -hankkeen projektipäällikkö
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh. 050 344 3186

Kuvassa vasemmalta: Kalle Kotilahti, Sami Elamo, Jari Rantala. Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!