Bakteerien kasvattamia sidetarpeita ja luonnon superpinnoitteita – Slushissa valloittanut materiaalinäyttely saapuu Otaniemeen

Bakteeriselluloosa on lupaava materiaali moniin lääketieteen sovelluksiin. Kuva: Aalto-yliopisto / Aleksi Poutanen
Aika: 23. tammikuuta – 3. maaliskuuta 2019. Avajaiset 23. tammikuuta klo 14.00
Paikka: Dipoli (Dipoli Gallery), Otakaari 24, Espoo.
Materials matter -näyttely esittelee kymmenen kiehtovaa materiaalitutkimuksen hanketta, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia muun muassa kestävälle kehitykselle, ilmastonmuutoksen torjumiselle ja terveysteknologialle:
- Entä jos luuimplantit voisi valmistaa mittojen mukaan 3D-tulostamalla? Huokoisesta, biopolymeerien ja bioaktiivisen keramiikan yhdistelmästä tehty implantti tukee uuden luun kasvua ja hajoaa vähitellen uuden luun tieltä.
- Entä jos vanhasta t-paidasta syntyisi uutta tekstiilikuitua? Ioncell-menetelmällä voidaan valmistaa korkealaatuista tekstiilikuitua niin kierrätystekstiileistä kuin –pahvista ja paperista.
- Entä jos bakteerit kasvattaisivat sidetarpeita? Bakteerit ovat luonnon kestävimpiä organismeja, ja ne voidaan valjastaa valmistamaan erilaisia materiaaleja. Yksi kiinnostavimmista on bakteeriselluloosa, joka on lupaava materiaali erilaisiin lääketieteen sovelluksiin, kuten implantteihin ja haavasidoksiin.
- Entä jos puu suojelisi metallipintoja? Sellu-ja paperiteollisuuden sivutuotteena syntyvästä ligniinistä valmistettu ympäristöystävällinen pinnoite satakertaistaa metallien ruosteenkestävyyden.
Monia näyttelyn hankkeita yhdistää biomassan hyödyntäminen. Biomateriaalien tutkimus on pitkään ollut Aallon vahvuuksia, ja FinnCERES-innovaatioekosysteemi vauhdittaa tutkimusta entisestään. Aallon ja VTT:n yhdessä käynnistämän FinnCERESin tavoitteena on synnyttää kahdeksassa vuodessa 300 biotalousalan keksintöä, 80 uutta tuotetta tai palvelua ja 8 startupia. VTT:n tekemien laskelmien mukaan suomalaisen metsä- ja peltobiomassan arvo voidaan kaksinkertaistaa vuoteen 2050 mennessä, kun se hyödynnetään korkean lisäarvon tuotteiden valmistukseen.
Näyttelyssä esiteltävien tutkimushankkeiden joukossa on sekä uutta luovaa tutkimusta että lähemmäksi kaupallistamista edenneitä hankkeita. Avajaisissa on myös mahdollisuus jututtaa tutkijoita.
Dipolissa on myös esillä Jenni Haukiolle Aalto-yliopistossa suunniteltu ja tehty Ioncell-puku, jota rouva Haukio käytti Linnan juhlissa. Lisätietoa puvun valmistuksesta ja Ioncellista täältä.
Lämpimästi tervetuloa!
Dipolissa järjestettävät näyttelyt ja Dipolin aukioloajat
Lisätietoja:
Heidi Henrickson
Materials Platform Manager
[email protected]
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023
Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa
Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.
Pärttyli Rinne: Vaakakupissa painaa työn sisäinen merkityksellisyys ja taloudellinen hauraus
"Ilman vakituista virkaa olevat akateemiset ihmiset kokevat epävarmuutta ja stressiä, joka liittyy etupäässä taloudelliseen haurauteen. Se ei ole vain minun kokemukseni."