Uutiset

Bakteerien kasvattamia sidetarpeita ja luonnon superpinnoitteita – Slushissa valloittanut materiaalinäyttely saapuu Otaniemeen

Tervetuloa tutustumaan materiaalitutkimuksen uusimpiin tuuliin Aalto-yliopistoon. Samalla pääset ihailemaan myös Jenni Haukiolle Linnan juhliin valmistettua Ioncell-pukua.
Bakteeriselluloosa

Bakteeriselluloosa on lupaava materiaali moniin lääketieteen sovelluksiin. Kuva: Aalto-yliopisto / Aleksi Poutanen

Aika: 23. tammikuuta – 3. maaliskuuta 2019. Avajaiset 23. tammikuuta klo 14.00
Paikka: Dipoli (Dipoli Gallery), Otakaari 24, Espoo.

Materials matter -näyttely esittelee kymmenen kiehtovaa materiaalitutkimuksen hanketta, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia muun muassa kestävälle kehitykselle, ilmastonmuutoksen torjumiselle ja terveysteknologialle:

  • Entä jos luuimplantit voisi valmistaa mittojen mukaan 3D-tulostamalla? Huokoisesta, biopolymeerien ja bioaktiivisen keramiikan yhdistelmästä tehty implantti tukee uuden luun kasvua ja hajoaa vähitellen uuden luun tieltä.
  • Entä jos vanhasta t-paidasta syntyisi uutta tekstiilikuitua? Ioncell-menetelmällä voidaan valmistaa korkealaatuista tekstiilikuitua niin kierrätystekstiileistä kuin –pahvista ja paperista.
  • Entä jos bakteerit kasvattaisivat sidetarpeita? Bakteerit ovat luonnon kestävimpiä organismeja, ja ne voidaan valjastaa valmistamaan erilaisia materiaaleja. Yksi kiinnostavimmista on bakteeriselluloosa, joka on lupaava materiaali erilaisiin lääketieteen sovelluksiin, kuten implantteihin ja haavasidoksiin.
  • Entä jos puu suojelisi metallipintoja? Sellu-ja paperiteollisuuden sivutuotteena syntyvästä ligniinistä valmistettu ympäristöystävällinen pinnoite satakertaistaa metallien ruosteenkestävyyden.

Monia näyttelyn hankkeita yhdistää biomassan hyödyntäminen. Biomateriaalien tutkimus on pitkään ollut Aallon vahvuuksia, ja FinnCERES-innovaatioekosysteemi vauhdittaa tutkimusta entisestään. Aallon ja VTT:n yhdessä käynnistämän FinnCERESin tavoitteena on synnyttää kahdeksassa vuodessa 300 biotalousalan keksintöä, 80 uutta tuotetta tai palvelua ja 8 startupia.  VTT:n tekemien laskelmien mukaan suomalaisen metsä- ja peltobiomassan arvo voidaan kaksinkertaistaa vuoteen 2050 mennessä, kun se hyödynnetään korkean lisäarvon tuotteiden valmistukseen.

Näyttelyssä esiteltävien tutkimushankkeiden joukossa on sekä uutta luovaa tutkimusta että lähemmäksi kaupallistamista edenneitä hankkeita. Avajaisissa on myös mahdollisuus jututtaa tutkijoita.

Dipolissa on myös esillä Jenni Haukiolle Aalto-yliopistossa suunniteltu ja tehty Ioncell-puku, jota rouva Haukio käytti Linnan juhlissa. Lisätietoa puvun valmistuksesta ja Ioncellista täältä.

Lämpimästi tervetuloa!

Dipolissa järjestettävät näyttelyt ja Dipolin aukioloajat

Lisätietoja:

Heidi Henrickson
Materials Platform Manager
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Keltainen viljapelto ja sininen taivas
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä

Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.