Avoin tutkimusdata lisää luottamusta tieteeseen
Aalto-yliopisto on vahvistanut tutkimusdatan hallintapolitiikan, jossa määritellään julkisella rahoituksella luodun tutkimusdatan avaamisen periaatteet. Tavoitteena on, että aineistot ovat helposti löydettäviä, saavutettavia, ymmärrettäviä ja yhteensopivia.
- Avoimuus kuuluu olennaisesti tieteeseen ja tutkimukseen. Avoin tutkimusdata tehostaa tieteellisen tiedon hyödyntämistä yhteiskunnassa ja innovaatioiden luomista. Hyvin hallittu tutkimusaineisto on tärkeä osa laadukasta tutkimushanketta, ja avoimesti saatavilla oleva tutkimusdata mahdollistaa myös tutkimuksen luotettavuuden varmistamisen, toteaa Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen.
Avoimuus on kasvava trendi
Avoin tiede on laaja kansainvälinen käytäntö, jossa tutkijat saattavat tutkimusdatan ja tieteelliset julkaisut vapaasti kaikkien saataville ja avaavat tutkimusprosessin julkisesti kommentoitavaksi. Muun muassa Euroopan komissio on linjannut Horisontti 2020 -ohjelmassa, että kaikki sen rahoituksella tuotetut tieteelliset vertaisarvioidut julkaisut on saatettava avoimiksi ja rahoitusta saavat hankkeet voivat osallistua tutkimusdatan avaamisen pilotointiin. Suomen Akatemia kehottaa tutkijoita tutkimusaineistojen avaamiseen.
Samuli Ollila toimii tutkijana Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella. Hän on kehittänyt open collaboration -menetelmän, jossa kaikki projektin informaatio on avoimesti saatavilla.
- Avoin tutkimusdata nostaa tutkimuksen laatua. Muut tutkijat voivat tutustua aineistoon, kommentoida mahdollisia virheitä ja tehdä parannusehdotuksia. Tulosten uskottavuutta pystyy näin arvioimaan huomattavasti paremmin. Tutkimusdatalla on usein enemmän käyttöä kuin pelkillä tuloksilla, mikä laajentaa työn vaikuttavuutta, Ollila selventää.
Datan avaaminen ja datanhallinta pyritään tekemään Aalto-yliopiston tutkijoille mahdollisimman helpoksi. Metadatakatalogi ja digitaalinen infrastruktuuri toteutetaan yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden, kuten Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n ja Euroopassa tutkimusdatapalveuja tarjoavan EUDATin kanssa.
Datan hallintapolitiikassa todetaan myös, että pitkäaikaisesti tallennettava tutkimusdata säilytetään turvallisesti ja säilytykseen käytetään sertifioituja arkistoja.
- Tutkimusdatan yhteydessä on tärkeää tallentaa myös metadata ja dokumentaatio, joka mahdollistaa tutkimusdatan hyödyntämisen laajemmin, Tuija Pulkkinen korostaa.
Tutkimusdatalla tarkoitetaan tutkimushankkeissa tuotettavia, käytettäviä ja muokattavia digitaalisia tutkimusaineistoja, esimerkiksi mittaustuloksia, tilastoja ja kyselyaineistoja. Tutkimusdataa ei aina voida saattaa avoimeksi tai avoimuutta voidaan rajoittaa, mikäli se vaarantaa esimerkiksi yksityisyyttä tai tietoturvaa.
Avoimen tieteen osaajakoulutus 8.4. Otaniemessä
Aalto-yliopiston Design Factorylla Otaniemessä järjestetään 8.4. Avoimen tieteen osaajakoulutus, jossa perehdytään avoimen tieteen toimintatapoihin ja erityisesti avatun tutkimusaineiston hyödyntämiseen.
- Julkaistu:
- Päivitetty: