Uutiset

Avoin luentosarja paljastaa, mitä kaikkien pitäisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista

Kuusi asiantuntijaa pureutuu sosiaalisen median ilmiöihin eri näkökulmista. 12. helmikuuta alkavaa luentosarjaa voi seurata paikan päällä Espoon Otaniemessä ja suorina verkkolähetyksinä.
Sosiaalisen median ilmiöt -luentosarja
Luennoitsijat Susanna Paasonen, Suvi Uski, Risto Sarvas, Kaarlo Simojoki, Steve El-Sharawy ja Antto Vihma.

Sosiaalisen median ilmiöiden ymmärtämisestä on tullut työelämäprofessori Risto Sarvaksen mielestä lähes kansalaisvelvollisuus.

“Sosiaalinen media ja sen luomat ilmiöt koskevat meitä kaikkia. Nettihäiriköinti, omassa somekuplassa eläminen ja riippuvuus sekä totuuden rapistuminen ovat esimerkkejä arkisista haasteista, joilla on valtava yhteiskunnallinen merkitys. Siksi luentosarjamme on avoin kaikille”, hän sanoo.

Sosiaalisen median ilmiöt on Aalto-yliopiston 20-vuotisjuhliaan viettävän Informaatioverkostojen koulutusohjelman järjestämä luentosarja, jolla yleisö saa vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaisia ratkaisuja somessa tapahtuvaan kiusaamiseen ja uhkailuun on olemassa? Vastaajana sometohtori ja sosiaalisen median häiriköintiin puuttuvan Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski.
  • Millaisia riippuvuusoireita sosiaalinen media aiheuttaa – ja miksi someriippuvuus voi olla päihderiippuvuuttakin vakavampi ilmiö? Vastaajana addiktioihin erikoistunut A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.
  • Miten totuudelle ja asiantuntijuudelle käy algoritmien ja valeuutisten puristuksessa? Vastaajana Ulkopoliittisen instituutin kansainvälisen politiikan tutkija, dosentti Antto Vihma.

Luentosarja alkaa 12. helmikuuta Risto Sarvaksen pitämällä johdantoluennolla. Sarvas toivoo yleisön oppivan luennoilta ainakin kolme asiaa.

”Sosiaalisen median ilmiöt eivät ensinnäkään synny tyhjiössä tai laskeudu ulkoavaruudesta, vaan niiden takana ovat vankat liiketoiminnan mekanismit ja niitä edistävät organisaatiot. Toiseksi sosiaalisesta mediasta nauttimiseen tarvitaan kriittisyyttä; ainakin sen ymmärtämistä, kuka on lähettäjä, mitkä ovat hänen motiivinsa ja mikä on se alkuperäinen kanava, jossa viesti on julkaistu. Kolmanneksi sosiaalinen media vaikuttaa arkeemme ja yhteiskuntaan niin vahvasti, että kyky ymmärtää sen toimintaa on yhä tärkeämpi kansalaistaito.”

Lisätietoja:

Työelämäprofessori (Professor of Practice) Risto Sarvas
Puh. 050 384 1553
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Ilmakuvassa kosken kuivunut uoma, jonka ylittää silta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuivuus on uhka runsaiden vesivarojen Suomessakin

Viime vuosikymmenien kuivista kausista on Suomessa aiheutunut vakavia vaikutuksia etenkin maataloudelle ja vesihuollolle.