Uutiset

Avaruustekniikan laboratoriossa kokeiltiin 5G:tä huipputarkkaan etäluentoon

Helsingin medialukion opiskelijat pääsivät seuraamaan luentoa huipputarkalta 8K-näytöltä. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Elisan kanssa.
Professori Esa Kallio ja tohtoriopiskelija Leo Nyman pitävät etäluentoa avaruustekniikasta.
Leo Nyman esittelee lukiolaisille, miltä satelliitti Aalto-1 näyttää. Kuva: Ira Matilainen/Aalto-yliopisto

Viiveet lähetyksissä ja epävarma äänen- ja kuvanlaatu ovat tuttuja ongelmia etäopetuksessa, ja korona-ajan digiloikka on korostanut haasteita entisestään. Ongelmat liittyvät suurelta osin epävarmoihin internetyhteyksiin, joten Aalto-yliopisto, Helsingin medialukio ja tietoliikennepalvelujen tarjoaja Elisa halusivat kokeilla, miten onnistuisi huipputarkan kuvan ja äänen lähettäminen 5G-yhteyden avulla. 

Kokeilu tehtiin keskiviikkona 28.10. avaruustekniikan laboratoriossa. Elisan mahdollistaman 360-kameran avulla avaruusfysiikan professori Esa Kallio sekä tohtoriopiskelija Leo Nyman pitivät lukiolaisille etäluennon Aalto-yliopiston avaruuteen liittyvästä tutkimuksesta. Luentoa seurattiin livenä Helsingin medialukiossa huipputarkalta 8K-näytöltä.

Pienoissatelliitin esittelyä 360-kameran kautta. Kuva: Ira Matilainen
360-kameran ja 8K-näytön ansiosta opiskelijat pystyivät näkemään tarkasti, mitä laboratoriossa tapahtui. Kuva: Ira Matilainen/Aalto-yliopisto

Vaikeuksien kautta voittoon

Aivan ongelmitta kokeilu ei sujunut, sillä aikataulusta jäätiin jälkeen, kun 5G-yhteyden luominen ei onnistunutkaan. Opetus saatiin kuitenkin lopulta käyntiin, kun riittävän nopea verkkoyhteys saatiin muodostettua.

Opetustilanteessa professori Esa Kallio kertoi Aalto-yliopistossa tehtävästä avaruustutkimuksesta ja Leo Nyman avasi tarkemmin sitä, miten 5G ja tulevaisuudessa myös 6G vaikuttavat satelliitti- ja avaruustutkimukseen. Erittäin tarkka videokuva mahdollisti myös sen, että lukiolaiset pääsivät näkemään läheltä, miltä Aallossa valmistetut satelliitit näyttävät. 

Professori Esa Kallion mukaan tilanne ei poikennut luennoitsijan näkökulmasta normaalista opetustilanteesta. 

"Toivottavasti tämä nopea yhteys mahdollistaisi ainakin sujuvan kuvan ja äänensiirron, ja toivon mukaan sen voisi liittää myös muihin moderneihin opetustapoihin, kuten virtuaalitodellisuuteen", hän sanoo. 

Leo Nymanin mukaan etäyhteyksien kehittäminen on järkevää, koska etäluennot ovat ajankäytöllisesti tehokkaampia. Luennoitsijan näkökulmasta etäopetukseen kuitenkin kaivattaisiin lisää vuorovaikutteisuutta. 

"Tunnelma on etäyhteyden kautta vähän erilainen, mutta kyllä tämä uusi teknologia tuo uusia mahdollisuuksia, joita kannattaa hyödyntää", hän sanoo.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
aula
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030

Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuun orientaatiopäiville!