Uutiset

Avaruustekniikan laboratoriossa kokeiltiin 5G:tä huipputarkkaan etäluentoon

Helsingin medialukion opiskelijat pääsivät seuraamaan luentoa huipputarkalta 8K-näytöltä. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Elisan kanssa.
Professori Esa Kallio ja tohtoriopiskelija Leo Nyman pitävät etäluentoa avaruustekniikasta.
Leo Nyman esittelee lukiolaisille, miltä satelliitti Aalto-1 näyttää. Kuva: Ira Matilainen/Aalto-yliopisto

Viiveet lähetyksissä ja epävarma äänen- ja kuvanlaatu ovat tuttuja ongelmia etäopetuksessa, ja korona-ajan digiloikka on korostanut haasteita entisestään. Ongelmat liittyvät suurelta osin epävarmoihin internetyhteyksiin, joten Aalto-yliopisto, Helsingin medialukio ja tietoliikennepalvelujen tarjoaja Elisa halusivat kokeilla, miten onnistuisi huipputarkan kuvan ja äänen lähettäminen 5G-yhteyden avulla. 

Kokeilu tehtiin keskiviikkona 28.10. avaruustekniikan laboratoriossa. Elisan mahdollistaman 360-kameran avulla avaruusfysiikan professori Esa Kallio sekä tohtoriopiskelija Leo Nyman pitivät lukiolaisille etäluennon Aalto-yliopiston avaruuteen liittyvästä tutkimuksesta. Luentoa seurattiin livenä Helsingin medialukiossa huipputarkalta 8K-näytöltä.

Pienoissatelliitin esittelyä 360-kameran kautta. Kuva: Ira Matilainen
360-kameran ja 8K-näytön ansiosta opiskelijat pystyivät näkemään tarkasti, mitä laboratoriossa tapahtui. Kuva: Ira Matilainen/Aalto-yliopisto

Vaikeuksien kautta voittoon

Aivan ongelmitta kokeilu ei sujunut, sillä aikataulusta jäätiin jälkeen, kun 5G-yhteyden luominen ei onnistunutkaan. Opetus saatiin kuitenkin lopulta käyntiin, kun riittävän nopea verkkoyhteys saatiin muodostettua.

Opetustilanteessa professori Esa Kallio kertoi Aalto-yliopistossa tehtävästä avaruustutkimuksesta ja Leo Nyman avasi tarkemmin sitä, miten 5G ja tulevaisuudessa myös 6G vaikuttavat satelliitti- ja avaruustutkimukseen. Erittäin tarkka videokuva mahdollisti myös sen, että lukiolaiset pääsivät näkemään läheltä, miltä Aallossa valmistetut satelliitit näyttävät. 

Professori Esa Kallion mukaan tilanne ei poikennut luennoitsijan näkökulmasta normaalista opetustilanteesta. 

"Toivottavasti tämä nopea yhteys mahdollistaisi ainakin sujuvan kuvan ja äänensiirron, ja toivon mukaan sen voisi liittää myös muihin moderneihin opetustapoihin, kuten virtuaalitodellisuuteen", hän sanoo. 

Leo Nymanin mukaan etäyhteyksien kehittäminen on järkevää, koska etäluennot ovat ajankäytöllisesti tehokkaampia. Luennoitsijan näkökulmasta etäopetukseen kuitenkin kaivattaisiin lisää vuorovaikutteisuutta. 

"Tunnelma on etäyhteyden kautta vähän erilainen, mutta kyllä tämä uusi teknologia tuo uusia mahdollisuuksia, joita kannattaa hyödyntää", hän sanoo.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.