Uutiset

Avaruustekniikan laboratoriossa kokeiltiin 5G:tä huipputarkkaan etäluentoon

Helsingin medialukion opiskelijat pääsivät seuraamaan luentoa huipputarkalta 8K-näytöltä. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Elisan kanssa.
Professori Esa Kallio ja tohtoriopiskelija Leo Nyman pitävät etäluentoa avaruustekniikasta.
Leo Nyman esittelee lukiolaisille, miltä satelliitti Aalto-1 näyttää. Kuva: Ira Matilainen/Aalto-yliopisto

Viiveet lähetyksissä ja epävarma äänen- ja kuvanlaatu ovat tuttuja ongelmia etäopetuksessa, ja korona-ajan digiloikka on korostanut haasteita entisestään. Ongelmat liittyvät suurelta osin epävarmoihin internetyhteyksiin, joten Aalto-yliopisto, Helsingin medialukio ja tietoliikennepalvelujen tarjoaja Elisa halusivat kokeilla, miten onnistuisi huipputarkan kuvan ja äänen lähettäminen 5G-yhteyden avulla. 

Kokeilu tehtiin keskiviikkona 28.10. avaruustekniikan laboratoriossa. Elisan mahdollistaman 360-kameran avulla avaruusfysiikan professori Esa Kallio sekä tohtoriopiskelija Leo Nyman pitivät lukiolaisille etäluennon Aalto-yliopiston avaruuteen liittyvästä tutkimuksesta. Luentoa seurattiin livenä Helsingin medialukiossa huipputarkalta 8K-näytöltä.

Pienoissatelliitin esittelyä 360-kameran kautta. Kuva: Ira Matilainen
360-kameran ja 8K-näytön ansiosta opiskelijat pystyivät näkemään tarkasti, mitä laboratoriossa tapahtui. Kuva: Ira Matilainen/Aalto-yliopisto

Vaikeuksien kautta voittoon

Aivan ongelmitta kokeilu ei sujunut, sillä aikataulusta jäätiin jälkeen, kun 5G-yhteyden luominen ei onnistunutkaan. Opetus saatiin kuitenkin lopulta käyntiin, kun riittävän nopea verkkoyhteys saatiin muodostettua.

Opetustilanteessa professori Esa Kallio kertoi Aalto-yliopistossa tehtävästä avaruustutkimuksesta ja Leo Nyman avasi tarkemmin sitä, miten 5G ja tulevaisuudessa myös 6G vaikuttavat satelliitti- ja avaruustutkimukseen. Erittäin tarkka videokuva mahdollisti myös sen, että lukiolaiset pääsivät näkemään läheltä, miltä Aallossa valmistetut satelliitit näyttävät. 

Professori Esa Kallion mukaan tilanne ei poikennut luennoitsijan näkökulmasta normaalista opetustilanteesta. 

"Toivottavasti tämä nopea yhteys mahdollistaisi ainakin sujuvan kuvan ja äänensiirron, ja toivon mukaan sen voisi liittää myös muihin moderneihin opetustapoihin, kuten virtuaalitodellisuuteen", hän sanoo. 

Leo Nymanin mukaan etäyhteyksien kehittäminen on järkevää, koska etäluennot ovat ajankäytöllisesti tehokkaampia. Luennoitsijan näkökulmasta etäopetukseen kuitenkin kaivattaisiin lisää vuorovaikutteisuutta. 

"Tunnelma on etäyhteyden kautta vähän erilainen, mutta kyllä tämä uusi teknologia tuo uusia mahdollisuuksia, joita kannattaa hyödyntää", hän sanoo.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.