Uutiset

Aurinkoenergian hyödyntäminen nousukiidossa

Aurinkoenergiatutkimuksen kärkinimi, professori Eicke R. Weber vieraili Aallossa.

Arvostetun Fraunhofer for Solar Energy Systems ISEn johtaja, professori Eicke R. Weber, vieraili ensi kertaa Suomessa ja piti samalla vierailuluennon Aalto-yliopistossa aurinkoenergian hyödyntämisen kasvavasta merkityksestä.

Uusiutuvat energiat ovat välttämättömiä tulevaisuuden energiantuotannossa ja siksi mm. aurinkosähköalan tutkimus on edennyt viime aikoina vauhdikkaasti. Tutkijat kehittävät koko ajan entistä tehokkaampia paneeleja ja myös materiaalien hinnat ovat laskussa. Näin aurinkosähkönkin hinta laskee. Esimerkiksi Saksassa hinta on tällä hetkellä 8-10 snt/kWh. Maissa, joissa aurinko paistaa paljon, hinta on puolet vähemmän.

− Energian tuottaminen 100 prosenttisesti uusiutuvilla muodoilla on mahdollista, ja lisäksi se tulee olemaan yhtä taloudellista ja tehokasta kuin fossiilisten polttoaineiden käyttäminen, Weber kertoi.

Aurinkokennojen tutkimus ja kehitys ovat vielä kuitenkin alkutaipaleella. Sekä perustutkimus komponenttitasolla että materiaalitutkimus ovat molemmat tärkeitä osa-alueita, jotta tulevaisuudessa päästään vielä parempiin tuloksiin. Parannettavaa riittää myös perinteisissä piikennoissa.

Uudenlaiset materiaalit mahdollistavat paremman hyötysuhteen

Weberin mukaan jatkuva tutkimiseen panostaminen mahdollistaa tehokkaamman tuotannon ja sen, että kulut aurinkoenergian käytössä laskevat. Näin tulevaisuudessa kustannukset laskevat alle sen, mitä öljyn, kaasun, tai ydinvoiman käyttö kustantaa, jopa pohjoisissakin oloissa.

Teollisuus käyttää tällä hetkellä tuotannossa yksinkertaista teknologiaa, mutta tutkimuslaboratorioissa, mukaan lukien Aalto-yliopistossa, on jo kehitetty uudenlaisia materiaaleja ja rakenteita. Näiden avulla päästään huomattavasti kustannustehokkaampiin hyötysuhteisiin. Esimerkkeinä uudenlaisista rakenteista Weber mainitsi mm. heteroliitokset ja molemmilta puolilta valaistut kennot. Nämä teknologiat tulevat siirtymään todennäköisesti tuotantoon lähivuosina.

− Moniliitoskennojen hyötysuhde-ennätys 46%:a on viime joulukuulta, ja se saavutettiin Fraunhofer ISE:n ja SOITEC:n yhteistyönä, Weber kertoi.

Tämä tulos saatiin aikaiseksi yhdistämällä neljästä eri materiaalista koostuvat kennot yhteen; jokainen kennoista absorboi auringonspektristä tietyt aallonpituudet. 

Weberin mukaan, jotta tulevaisuudessa saataisiin kaikki mahdollinen hyöty aurinkosähköstä, tarvitaan tehokkaita teknologioita uusiutuvan energian jakelussa, siirtämisessä ja talteen keräämisessä.

Aurinkoenergian mahdollisuudet kiinnostivat kuulijoita

Tilaisuus houkutteli paikalle lukuisia kuulijoita. Micronovan luentosali oli täynnä ja keskustelu lopuksi vilkasta, mikä osoittaa sen, että Suomessakin aihe on ajankohtainen ja kiinnostusta herättävä.

Päivän aikana Weber tutustui myös Micronovan puhdastiloihin ja Aalto-yliopiston aurinkosähkötutkimukseen. Weber toimi myös Aallossa tehdyn aurinkosähköaiheisen väitöskirjan vastaväittäjänä.

Katso myös:

Aurinkoenergiatutkimus Aalto-yliopistossa (nano.aalto.fi)

Jeanette Lindroosin väitös (elec.aalto.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Jarkko Koskinen, Vuoden alumni 2021
Nimitykset Julkaistu:

Jarkko Koskinen: Mihin geoinformatiikkaa tarvitaan

Paikkatietoala on juuri nyt valtavan kehityksen keskiössä ja alan työnäkymät ovat valtavat, kertoo Insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumni, Jarkko Koskinen.
Parking house
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Purku- ja rakennustyöt alkavat Otakaari 8:n tontilla

ISS:n varikkonakin tunnetun Otakaari 8:n matala osa puretaan, ja myöhemmin tilalle rakennetaan pysäköintitalo.
5G-kesäkoulu 2022
Yhteistyö Julkaistu:

5G Hack the Mall -kesäkoulu tarjoaa yrityksille ja alueille kustannustehokkaan tavan oppia 5G-teknologiasta

Se tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden käynnistää yrityksiä ja aluetta palvelevia uusinta teknologiaa soveltavia kehitysprojekteja.
Design by Sushant Passi
Yhteistyö Julkaistu:

Fiskars Group lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun alalle

Lahjoitus on osa Fiskars Groupin ja Aallon pitkäaikaista yhteistyötä, joka on sisältänyt muun muassa vastuulliseen muotoiluun ja tulevaisuuden materiaaleihin keskittyviä kursseja.