Uutiset

Apulaisprofessori Anna Mikola: Jätevesien käsittelyssä on menossa iso murros, kun vesihuoltoa muokataan vastaamaan uusia tarpeita

TkT Anna Mikola (s. 1973) on nimitetty Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitokselle apulaisprofessorin tehtävään ajalle 1.6.2022–31.5.2026. Professuurin ala on vesitekniikka kiertotaloudessa.
Professori Anna Mikola

Professuuri sijoittuu vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmään Insinööritieteiden korkeakouluun. 

Hän on aikaisemmin työskennellyt Aalto-yliopistossa Professor of Practice -tehtävässä yhdyskuntajätevesien puhdistuksen alalla vuodesta 2018 alkaen.

Mikola tutkii muun muassa arvokkaiden ravinteiden erottelua jätevesistä lannoitekäyttöön NPHarvest-tekniikalla, joka sopii useiden erilaisten jätevesien, kuten maatalouden jätevesien, yhdyskuntajätevesilietteen ja kaatopaikan suotovesien käsittelyyn.

Anna Mikola valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1998 ja väitteli tohtoriksi vesihuoltotekniikasta Aalto-yliopistosta vuonna 2013. Hän työskennellyt myös osa-aikaisena tutkijatohtorina Aalto-yliopistossa keskittyen yhdyskuntajätevesien käsittelyyn. Mikolalla on yli 15 vuoden kokemus vesihuollon suunnittelun konsulttina Kiuru & Rautiainen Oy:ssä sekä suunnittelu- ja konsultointiyritys Rambollissa.

Viisi kysymystä

Miksi tutkit jätevesiä?

Jätevesien käsittelyssä on menossa iso murros, kun vesihuoltojärjestelmää muokataan vastaamaan uusia tarpeita. Aiemmin on huolehdittu ihmisten terveyden suojelemiseksi taudinaiheuttajien poistamisesta ja vesistöjen suojelemiseksi ravinteiden poistamisesta lähtevästä vedestä. Nyt pitäisi myös saada jätevesistä energia ja ravinteet tehokkaasti ja turvallisesti uudelleen käyttöön. Tämä muutos vaatii paljon kehitystyötä ja tutkimusta ja on todella kiinnostavaa.

Miten uskot alan kehittyvän lähivuosina?

Uusien tavoitteiden, kuten ravinteiden talteenoton ja lääkeaineiden poiston, saavuttamiseksi otetaan käyttöön uusia teknologioita. Samalla käsittelyprosessin ohjauksessa otetaan käyttöön enemmän automaatiota, tekoälyä ja uusia monitorointitapoja.

Minkälaiset ilmiöt vaikuttavat tällä hetkellä jätevesien kierrätykseen?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut energia- ja lannoiteomavaraisuuden ykköskysymykseksi. Jätevesistä talteen otettavat resurssit ovat osa ratkaisua, jolla päästään irti riippuvuudesta Venäjään. Ilmastokysymykset ovat jo vähän pidemmän aikaa vaikuttaneet siihen, että jätevesien ravinteita halutaan ottaa talteen ja kierrättää.

Mikä haluat saavuttaa viiden tulevan vuoden aikana?

Toivon, että tutkimusryhmästäni lähtee liikkeelle muutamia start-upeja, jotka toteuttavat tutkimuksemme tuloksia isossa mittakaavassa ja ”parantavat maailmaa”. Lisäksi haluan kouluttaa kiertotalouden osaajia yhdyskuntien vesihuoltoon, jotka tekevät muutoksen mahdolliseksi.

Mistä nautit opettajana?

Parasta on, kun näen miten innostuksen ja oivalluksen loiste syttyy opiskelijoiden silmiin. Koen tekeväni erittäin tärkeää työtä, ja on mahtavaa, kun onnistun siirtämään tämän ajatuksen eteenpäin.

Yhteystiedot:

Anna Mikola
Apulaisprofessori
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh. 040 717 6552

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.
Cone Calorimeter Testing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIOSUOJA-hanke pelastaa ihmishenkiä kehittämällä biopohjaisia palonestopinnoitteita

Lahjakas ryhmä nuoria tutkijoita pyrkii tekemään puusta myrkyttömiä palonestoaineita.
Sandra Kaabel
Nimitykset Julkaistu:

Sandra Kaabel on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian ja materiaalitieteen laitokselle

Ph.D. Sandra Kaabel on nimitetty Aalto-yliopiston Kemian ja materiaalitieteen laitokselle tenure track -urapolulle viiden vuoden määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään 1.4.2024 alkaen. Professuurin ala on Orgaaninen synteesiteknologia.
Siavash Khajavi
Nimitykset Julkaistu:

Siavash Khajavi nimitetty operatiivisen johtamisen apulaisprofessoriksi

Siavash Khajavi aloittaa apulaisprofessorina 15. helmikuuta 2024.