Uutiset

ANTI-Festivaalilla kolme kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden julkisen tilan projektia

Syyskuussa Kuopion ANTI-Festivaalilla nähtiin kolme Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksen opiskelijoiden järjestämää tapahtumaa, jotka tarjosivat mielenkiintoisen matkan osallistavaan julkiseen taiteeseen.
Festivaalikävijä tutkii ANTI-festivaalin näyttelyä.
Festivaalikävijä tutkii ANTI-festivaalin näyttelyä. Kuva: Lotta Aulamo

Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden kolme julkisen tilan projektia "Joutomaa-Löytömaa", "Outo Aika" ja "Kaupunkiluontoa luonnonväreillä" esiteltiin paikkasidonnaisen nykytaiteen ANTI-Festivaaleilla. 

Joutomaa-Löytömaa -työpajassa osallistujia kutsuttiin mukaan kaupunkikävelyille, joissa tutkittiin unohdettuja paikkoja ja niiden mahdollisia tarinoita. Kahdella erilaisella kävelykierroksella keskustassa ja kaupungin laitamilla osallistujat pohdiskelivat ryhmissä paikkojen menneisyyttä ja mahdollisia tulevaisuuksia. Työpaja tarjosi mahdollisuuden kokea kaupunki uudella tavalla herättäen ajatuksia ympäristöstä.

Outo aika -työpajan ohjatulla retkellä päästiin tekemään havaintoja yöllisestä Kuopiosta. Retki päättyi yhteiseen yöpalaan Kuopion tuomikirkon portailla. Retkellä osallistujat kirjoittivat, piirsivät ja valokuvasivat ympäristöään ja kokosivat näin yön maailmaa kuvaavaa ja pohtivaa materiaalia. Materiaalista koostettiin yhteinen anonyymi näyttely. Lisäksi retkellä nauhoitettiin rinnakkainen ääniteos.

Kaupunkiluontoa luonnonväreillä -työpajassa osallistujat valmistivat luonnonvärejä läheltä löytyvistä kasveista ja poimivat itse kasvit. Valmistelemillaan väreillä he maalasivat paperille löytämiään ja tuntemiaan asioita.

Kerätystä materiaaleista koostettiin Kuopion Kuvataiteilijat ry:n galleria Ars Liberaan festivaalin aikana muotoutuva näyttely. Galleria toimi myös tärkeänä tukikohtana festivaalin aikana. 

Opiskelijoiden näyttelyjä mainostavat kyltit Ars Liberassa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI-festival 2023
Opiskelijoiden näyttelyjä mainostavat kyltit Ars Liberassa. Kuva: Lotta Aulamo

Pitkän prosessin tulos

Aallon opiskelijoiden valmistautuminen festivaalille on alkanut jo kevään kurssilla. Silloin kuultiin festivaalin teemat ja opiskelijat aloittivat ryhmissä projektien suunnittelun.

”Meillä oli keskusteluja ja ideointia etäyhteyksien välityksellä ja mietimme yhdessä, millaiset aiheet voisivat olla kiinnostavia. ANTI-Festivaalilta mukana oli vastaava tuottaja Elisa Itkonen, joka myös auttoi meitä paikkojen valinnassa ja ehdotti sopivia sijainteja projekteillemme”, kertoo Minna Suoniemi, toinen kurssin vastaavista opettajista.

Yhteistyö ANTI-Festivaalin kanssa ei ole perinteistä opiskelijaprojektityötä. Festivaali loi raamit, mutta antoi opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla ja olla luovia taidepedagogisilla ja osallistavilla keinoilla, tasavertaisina kumppaneina.

”Aalto-yliopisto on tehnyt yhteistyötä ANTI-Festivaalin kanssa jo kuuden vuoden ajan, ja vuosien varrella yhteistyö on syventynyt. Nyt toista kertaa opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat omia projektejaan, jotka tuovat uutta näkökulmaa festivaalin ohjelmaan. Tämä on ollut antoisa kokemus sekä opiskelijoille että festivaalin yleisölle”, kertoo toinen vastaava opettaja Tomi Slotte Dufva.

ANTI-Festivaalilla ei erotella opiskelijaprojekteja erikseen vaan ne ovat muun ohjelman joukossa. 

”Pyrimme rakentamaan omat projektimme festivaalin teemojen ympärille, jotta ne resonoisivat festivaalin ja sen yleisön kanssa. Tämä luo syvyyttä ja merkitystä projekteille”, Slotte Dufva sanoo.

Kaupunkiluontoa luonnonväreillä -työpajan osallistujia
Kaupunkiluontoa luonnonväreillä -työpajan osallistujia. Kuva: Lotta Aulamo

Vastuu projektista kasvattaa taiteilijana ja tuottajana

Johanna Mäkinen Joutomaa-Löytömaa-projektista sekä Laura Vuoma ja Lotta Aulamo Outo aika -projektista kertovat festivaalin olleen monipuolinen ja elämyksellinen. 

”Työpajojen ideointivaiheessa pystyi miettimään, mikä olisi merkittävää ja mikä kiinnostaa ihmisiä”, sanoo Mäkinen. 

”Oli tärkeää, että projekti tuntuu omalta ja se kasvattaa omaa asiantuntijuutta.” 

”ANTI-Festivaalin omat teemat ja kuvataidekasvatuksen kurssit toimivat lähtökohtina, joiden pohjalta rakennettiin työpajoja. Niiden eetos heijastui toteutuksessa ja toi työpajoille pedagogista luonnetta”, kertoo Laura Vuoma.

”Yhteistyö festivaalin kanssa tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden kasvaa taiteilijoina. Kun opiskelijat saavat vastuuta omista projekteistaan, he oppivat, mitä vaatii olla taiteilija ja tuottaja samanaikaisesti”, sanoo Slotte Dufva.

Kuvia ANTI Festivalilta 2023

Kuvaaja: Akseli Muraja

    Joutomaa-Löytömaa -projektin osallistujia. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Joutomaa-Löytömaa -projektin osallistujia. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Outo aika -projektin osallistujia. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Outo aika -projektin osallistujia. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Osallistujia Joutomaa-Löytömaa -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Osallistujia Joutomaa-Löytömaa -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Osallistujia Kaupunkiluontoa luonnonvärejä -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Osallistujia Kaupunkiluontoa luonnonväreillä -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Työskentelyä Kaupunkiluontoa luonnonvärejä -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Työskentelyä Kaupunkiluontoa luonnonväreillä -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Työskentelyä Outo aika -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Työskentelyä Outo aika -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Työskentelyä Outo aika -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Työskentelyä Outo aika -projektissa. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2023

    Intensiivinen ja monivaiheinen prosessi tiivistyi loppua kohden

    Työpajoihin osallistui iso määrä kuopiolaisia ja festivaalivieraita niin Suomesta kuin Suomen rajojen ulkopuoleltakin.

    ”Jokainen kolmesta Joutomaa-Löytömaa -työpajasta ohjautui erilaiseen suuntaan ja oli siksi hyvin mielenkiintoinen. Koimme Laura Ojan kanssa osallistujien kanssa käydyt keskustelujen olleen hyviä oppimiskokemuksia, ja palaute oli positiivista. Muutama osallistuja kertoi toiminnan vieneet heidät uusien asioiden äärelle”, sanoo Johanna Mäkinen.

    ”Laskeskelimme, että saimme kolmen eri projektin voimin viikon aikana kerättyä lähemmäs sadan osallistujan tuottaman materiaalin gallerian seinille nähtäväksi. Oli kiehtovaa, kuinka seinät prosessimaisesti täyttyivät vajaan viikon aikana erilaisten ja eri-ikäisten festivaalikävijöiden töistä ja muistiinpanoista – ja lopulta ne kaikki olivat esillä vain yhden viikonlopun”, sanoo Outo aika -projektin Lotta Aulamo.

    ”Prosessiin kuului viikon aikana myös kaikenlaista muuta: iltakävelyitä, yhteiset pitsat ja kaljat, joku kävi uimassa kylmässä järvessä. Minusta tällaiset ”leirimäiset” ja vapaat, yhdessä eletyt projektit ovat hirveän antoisia, yhdistäviä ja tunteellisiakin”, sanoo Aulamo. 

    ”Asiat ja kohtaamiset ovat hetkellisiä ja katoavia, mikä on haikeaa, mutta myös tuntuvaa. Tällaiset jutut jäävät mieleen”, hän lisää.

    Lisätietoja:

    Lehtori Minna Suoniemi
    [email protected]

    Vanhempi yliopistonlehtori Tomi Slotte Dufva
    [email protected]

    • Julkaistu:
    • Päivitetty:
    Jaa
    URL kopioitu

    Lue lisää uutisia

    Suvi Hirvonen-Ere
    Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

    Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
    Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
    Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

    Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
    Construction worker looking straight to camera
    Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

    Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
    Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
    Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: