Uutiset

Anssi Pulkkisen raunioteos esillä Habitaressa

Kuvanveistäjä Anssi Pulkkisen teos Street View (Reassembled) Syyrian sodassa tuhoutuneen kodin raunioista nähdään Habitare-messuilla 13.–17.9.
ruinssyria1_fi_fi.jpg

Aalto-yliopiston elokuvaohjaajalinjalla opintojaan viimeistelevän Anssi Pulkkisen teos tuo Syyrian sodassa tuhoutuneen kodin rauniot keskelle kaupunkikuvaa rekan perävaunuun kootussa 13,5-metrisessä installaatiossa. Teoksen on tilannut Suomen Benelux-instituutti ja se sai ensiesityksensä Brysselissä, Belgiassa kesäkuussa. Installaatio on kiertänyt kesän ajan Benelux-maita ja se nähdään Habitare-messuilla Messukeskuksessa.

Anssi Pulkkinen (s.1982) on suomalainen kuvanveistäjä ja videotaiteilija. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa ja Kuvataideakatemiassa. Pulkkinen viimeistelee parhaillaan opintojaan elokuvaohjaajalinjalla Aalto-yliopistossa ja tekee kuvataiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Pulkkisen teoksia on esitetty aiemmin muun muassa Kiasmassa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Hän on toteuttanut useita julkisia teoksia ja hänet on palkittu myös kansainvälisissä taidekilpailuissa.

Kodittomuuden teema on ajankohtainen

Sodassa tuhoutuneiden kolmen kodin raunioista koottu nykytaideteos herättää kysymyksiä sodasta ja kodin menettämisestä, kodittomuudesta ja sen kokemuksesta. Teos viittaa samalla Suomessa ja Euroopassakin ajankohtaisiin ilmiöihin: pakolaisuuteen, solidaarisuuden puutteeseen ja muukalaisvihamielisyyteen.

"Kokemuksen ja ympäröivän tilan suhde on ollut pitkään yksi mielenkiinnon kohteistani. Tila ei ole vain tausta, vaan myös peili. Sodan tuhoama koti on ääriesimerkki hajallaan olemisen tunteesta ja päämäärättömästä vaelluksesta, jonka kodittomuus aiheuttaa, oli se luonteeltaan fyysistä tai henkistä", Pulkkinen kommentoi teostaan.

Pulkkinen on tutustunut Suomen armeijan kuva-arkiston toisen maailmansodan aikaisiin valokuviin. Paitsi kuvia rintamalta, ne sisältävät suuret määrät kuvia pommitetuista, palavista ja romahtaneista rakennuksista ympäri Suomea. Samankaltaisia näkymiä voi nyt seurata Syyriasta lähetettävästä uutisvirrasta.

"Syyriassa kuten lukemattomilla muillakin maailman kriisi- tai köyhyysalueilla ihmiset joutuvat jättämään kotinsa pakon edessä, koska ei ole vaihtoehtoja. Raunioitunut rakennus on aina suhteessa sitä ympäröivään tilaan ja maisemaan."

Rauniot symboloivat liikkuvaa kotia

Suomen Benelux-instituutin tilaaman teoksen valitsi kansainvälinen jury avoimella haulla. Ensiesitys nähtiin kesäkuussa belgialaisessa kulttuurikeskus BOZARissa. Suomen Benelux-instituutin nykytaidehanke on osa Suomen Pariisin, Benelux-maiden, Berliinin ja Lontoon instituuttien Mobile Home 2017 -yhteisprojektia. Kulttuuri-instituuttien historian suurimman yhteishankkeen teemana on kodin ja asumisen eri merkitykset ja muodot. Projekti esittelee Euroopan eri kaupungeissa Suomen satavuotisen tarinan synnyttämiä käsityksiä ja tulkintoja asumisesta, asunnottomuudesta ja kodista.

Street View (Reassembled) -teoksen monia ulottuvuuksia avataan myös syksyllä ilmestyvässä kansainvälisessä esseekokoelmassa Home Reassembled, jonka julkaisee hollantilainen taidekustantamo Jap Sam Books. Kirjan tekstien lähtökohtana ovat Pulkkisen teoksen erilaiset tulkinnat. Kirjoittajajoukko koostuu nykytaiteen, arkkitehtuurin sekä Lähi-idän tutkimuksen asiantuntijoista ja mukana ovat muun muassa syyrialainen arkkitehti ja kirjailija Marwa Al-Sabouni sekä Islamin tutkija, professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Mobile Home 2017 on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Hanketta tukevat lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Taiteen edistämiskeskus. Street View (Reassembled) -teosta ovat tukeneet myös Saastamoisen säätiö, Habitare sekä Verbeke Foundation.

#aalto #suomi100

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Jouni Punkki iloitsee, että Loikka-hankkeen tutkimustulokset on viety täysimääräisenä käytäntöön ja Lammi näyttää omalta osaltaan suuntaa koko alalle. Kuva: Lammin Betoni
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lammi siirtyi valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita – taustalla tutkimustyö

Lammin Betoni siirtyi tänä syksynä valmistamaan vain vähähiilisiä harkkotuotteita. Siirtymää edelsi laaja-alainen, yli kahden vuoden pituinen kansallinen LOIKKA-tutkimushanke.
Hera-tehtävässä Milani on yksi kahdesta CubeSat-pienoissatelliitista, jotka lähetetään tutkimaan Didymoksen ja Dimorphoksen asteroidijärjestelmää.  Kuva: Tyvak International
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomalaista teknologiaa lähtee ulkoavaruuteen – tavoitteena auttaa suojelemaan Maata asteroidien törmäyksiltä

VTT:n kehittämä ASPECT-hyperspektrikamera on mukana Euroopan avaruusjärjestön ESA:n avaruusmissiossa, jossa testataan teknologiaa potentiaalisesti vaarallisen asteroidin kiertoradan muuttamiseksi. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto vastaavat datankäsittelystä, laitteiston testauksesta ja operaation tieteellisestä suunnittelusta. Kuva Space on suunnitellut hyperspektrikameran dataprosessointiyksikön ja laitteet, jotka ylläpitävät luotaimien elintoimintoja matkalla asteroideille.
Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIZ Success funding -rahoitusta kolmelle erinomaiselle hankkeelle

Apulaisprofessorit Ciprian Domnisoru, Iiris Saittakari ja Moritz Scherleitner ovat rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden omistajat.
Peter Liljeroth
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Eurooppalainen jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Professori Peter Liljeroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta miljoonarahoituksen kvanttimateriaalien kehittämiseen. Uusista materiaaleista toivotaan rakennusainesta toistaiseksi ennennäkemättömiin kvanttilaitteisiin.