Uutiset

Älypuhelimet asettavat uusia haasteita sensoreiden tiedon yhdistämiseen

Professori Simo Särkkä hyödyntää telemaailmassa kehitettyä sensoriteknologiaa lääketieteellisissä sovelluksissa.
simo_sarkka_aalto_university_by_lasse_lecklin_11www_fi.jpg

TkT Simo Särkkä nimitettiin sähkötekniikan ja automaation laitoksen Associate Professor -tehtävään 1.6.2015. Professuurin ala on sähkötekniikka.

Särkkä kehittää laskennallisia menetelmiä, joilla johdetaan informaatiota yhdestä tai useammasta sensorista. Näiden menetelmien yksi tärkeä sovelluskohde on lääketieteellinen tekniikka, jossa tarkoituksena on mitata ihmisen terveydentilaa sekä kehon toimintaa. Tähän käytetään erilaisia biosensoreita, jotka mittaavat muun muassa sydämen, aivojen ja keuhkojen toimintaa.

– Älypuhelinten suosion kasvu asettaa uusia haasteita sensori-informatiikalle. Älypuhelinten sensorit sekä laskennallinen teho mahdollistavat myös monia muita käyttökohteita esimerkiksi terveydenhuollossa, pelialalla ja virtuaalitodellisuusjärjestelmissä.

Tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa

Särkkä on aikaisemmin työskennellyt akatemiatutkijana neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella. Hänellä on vahva tausta teknillisestä fysiikasta ja sähkötekniikasta sekä vuosien kokemus yritysmaailmassa paikannusteknologian parissa muun muassa Nokiassa.

– Ryhmämme on kehittänyt menetelmiä esimerkiksi älypuhelinpohjaiseen sisätilapaikannukseen. Myös robotiikan yhtäaikainen paikannus- ja kartoitusongelma vaatii kehittyneitä sensori-informatiikan menetelmiä.

Särkän mukaan paikannus- ja terveysteknologian menetelmät ovat samat. Hän tekee edelleen töitä myös telemaailmassa spin-off yrityksen mukana, joka kehittää paikannusteknologiaa.

– Tavoitteeni on tuoda sekä opiskelijoille että tutkimukseen uusia näkökulmia siitä, miten muiden alojen sensoriteknologia on sovellettavissa myös terveysteknologian käyttöön.

Särkän mukaan alalla riittää vielä tekemistä automaattisessa diagnosoinnissa sekä aivosignaalien soveltamisessa.

– Visioin jonkinlaisesta aivokäyttöliittymästä, joka mittaa terveydentilaa reaaliajassa. Väestö vanhenee ja tälle tekniikalle olisi tarvetta. Teemme tutkimusryhmäni kanssa paljon yhteistyötä HUSin kanssa.

Entä mikä tuo professorin elämään vastapainoa työlle?

– Musiikki ja oma rock-bändi. Olen vuosien varrella ehtinyt soittaa useammassakin bändissä useimmiten joko sähkökitaraa tai bassoa.

Kuva: Lasse Lecklin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vihreät liput, green flags. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Liikesivistysrahastolta merkittäviä apurahoja Aalto-yliopiston tutkijoille

Aalto-yliopisto saa yliopistoista suurimman tuen. Apurahan saa 62 projektia ja tuen suuruus on yhteensä 728 400 euroa.
Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Designs for a Cooler Planet 2024 Open call
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Hae syksyn Designs for a Cooler Planetiin 22.1.2024 mennessä

Kerro miten tutkimuksesi tai projektisi muuttaa maailmaa.
Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.