Uutiset

Älypuhelimet asettavat uusia haasteita sensoreiden tiedon yhdistämiseen

Professori Simo Särkkä hyödyntää telemaailmassa kehitettyä sensoriteknologiaa lääketieteellisissä sovelluksissa.
simo_sarkka_aalto_university_by_lasse_lecklin_11www_fi.jpg

TkT Simo Särkkä nimitettiin sähkötekniikan ja automaation laitoksen Associate Professor -tehtävään 1.6.2015. Professuurin ala on sähkötekniikka.

Särkkä kehittää laskennallisia menetelmiä, joilla johdetaan informaatiota yhdestä tai useammasta sensorista. Näiden menetelmien yksi tärkeä sovelluskohde on lääketieteellinen tekniikka, jossa tarkoituksena on mitata ihmisen terveydentilaa sekä kehon toimintaa. Tähän käytetään erilaisia biosensoreita, jotka mittaavat muun muassa sydämen, aivojen ja keuhkojen toimintaa.

– Älypuhelinten suosion kasvu asettaa uusia haasteita sensori-informatiikalle. Älypuhelinten sensorit sekä laskennallinen teho mahdollistavat myös monia muita käyttökohteita esimerkiksi terveydenhuollossa, pelialalla ja virtuaalitodellisuusjärjestelmissä.

Tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa

Särkkä on aikaisemmin työskennellyt akatemiatutkijana neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella. Hänellä on vahva tausta teknillisestä fysiikasta ja sähkötekniikasta sekä vuosien kokemus yritysmaailmassa paikannusteknologian parissa muun muassa Nokiassa.

– Ryhmämme on kehittänyt menetelmiä esimerkiksi älypuhelinpohjaiseen sisätilapaikannukseen. Myös robotiikan yhtäaikainen paikannus- ja kartoitusongelma vaatii kehittyneitä sensori-informatiikan menetelmiä.

Särkän mukaan paikannus- ja terveysteknologian menetelmät ovat samat. Hän tekee edelleen töitä myös telemaailmassa spin-off yrityksen mukana, joka kehittää paikannusteknologiaa.

– Tavoitteeni on tuoda sekä opiskelijoille että tutkimukseen uusia näkökulmia siitä, miten muiden alojen sensoriteknologia on sovellettavissa myös terveysteknologian käyttöön.

Särkän mukaan alalla riittää vielä tekemistä automaattisessa diagnosoinnissa sekä aivosignaalien soveltamisessa.

– Visioin jonkinlaisesta aivokäyttöliittymästä, joka mittaa terveydentilaa reaaliajassa. Väestö vanhenee ja tälle tekniikalle olisi tarvetta. Teemme tutkimusryhmäni kanssa paljon yhteistyötä HUSin kanssa.

Entä mikä tuo professorin elämään vastapainoa työlle?

– Musiikki ja oma rock-bändi. Olen vuosien varrella ehtinyt soittaa useammassakin bändissä useimmiten joko sähkökitaraa tai bassoa.

Kuva: Lasse Lecklin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.