Uutiset

Älypuhelimet asettavat uusia haasteita sensoreiden tiedon yhdistämiseen

Professori Simo Särkkä hyödyntää telemaailmassa kehitettyä sensoriteknologiaa lääketieteellisissä sovelluksissa.
simo_sarkka_aalto_university_by_lasse_lecklin_11www_fi.jpg

TkT Simo Särkkä nimitettiin sähkötekniikan ja automaation laitoksen Associate Professor -tehtävään 1.6.2015. Professuurin ala on sähkötekniikka.

Särkkä kehittää laskennallisia menetelmiä, joilla johdetaan informaatiota yhdestä tai useammasta sensorista. Näiden menetelmien yksi tärkeä sovelluskohde on lääketieteellinen tekniikka, jossa tarkoituksena on mitata ihmisen terveydentilaa sekä kehon toimintaa. Tähän käytetään erilaisia biosensoreita, jotka mittaavat muun muassa sydämen, aivojen ja keuhkojen toimintaa.

– Älypuhelinten suosion kasvu asettaa uusia haasteita sensori-informatiikalle. Älypuhelinten sensorit sekä laskennallinen teho mahdollistavat myös monia muita käyttökohteita esimerkiksi terveydenhuollossa, pelialalla ja virtuaalitodellisuusjärjestelmissä.

Tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa

Särkkä on aikaisemmin työskennellyt akatemiatutkijana neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella. Hänellä on vahva tausta teknillisestä fysiikasta ja sähkötekniikasta sekä vuosien kokemus yritysmaailmassa paikannusteknologian parissa muun muassa Nokiassa.

– Ryhmämme on kehittänyt menetelmiä esimerkiksi älypuhelinpohjaiseen sisätilapaikannukseen. Myös robotiikan yhtäaikainen paikannus- ja kartoitusongelma vaatii kehittyneitä sensori-informatiikan menetelmiä.

Särkän mukaan paikannus- ja terveysteknologian menetelmät ovat samat. Hän tekee edelleen töitä myös telemaailmassa spin-off yrityksen mukana, joka kehittää paikannusteknologiaa.

– Tavoitteeni on tuoda sekä opiskelijoille että tutkimukseen uusia näkökulmia siitä, miten muiden alojen sensoriteknologia on sovellettavissa myös terveysteknologian käyttöön.

Särkän mukaan alalla riittää vielä tekemistä automaattisessa diagnosoinnissa sekä aivosignaalien soveltamisessa.

– Visioin jonkinlaisesta aivokäyttöliittymästä, joka mittaa terveydentilaa reaaliajassa. Väestö vanhenee ja tälle tekniikalle olisi tarvetta. Teemme tutkimusryhmäni kanssa paljon yhteistyötä HUSin kanssa.

Entä mikä tuo professorin elämään vastapainoa työlle?

– Musiikki ja oma rock-bändi. Olen vuosien varrella ehtinyt soittaa useammassakin bändissä useimmiten joko sähkökitaraa tai bassoa.

Kuva: Lasse Lecklin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.