Uutiset

Älypuhelimen käytöstä on sekä hyötyä että haittaa yliopisto-opiskelussa

Kauppakorkeakoulun uuden tutkimuksen mukaan älypuhelimet voivat parantaa opintomenestystä, kun niitä käytetään asianmukaisesti.
Kuva puhelimesta kädessä. Kuvaaaja Aalto-yliopisto/ Matti Ahlgren

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin älypuhelimen käyttöä ja sen vaikutusta yliopisto-opiskelijoiden opintomenestykseen. Tutkimusryhmään kuuluivat PhD Yanqing Lin,professori Yong Liu, PhD Wenjie Fan,professori Virpi Kristiina Tuunainen ja professori Shengli Deng

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että toisin kuin yleisesti uskotaan, mobiilioppimisen ja uutissovellusten käytöllä on myönteinen ja suora vaikutus akateemisiin saavutuksiin.

Tämä perustuu siihen, että mobiilien oppimissovellusten käyttö tukahduttaa nomofobian tunnetta eli pelkoa jäädä ilman matkapuhelinta.

”Mobiilioppiminen on käytännöllinen ja pakollinen osa opiskelua, joten useimmat ihmiset eivät pidä sitä hupina, mikä erottaa sen muista sovelluksista, kuten sosiaalisesta mediasta. Niinpä käyttäjien huomiota ei viedä opiskelusta eikä heitä saada vitkastelemaan”, kertoo PhD Lin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka tutkimuksessa mukana olleella yliopistolla ei ollut virallista verkko-oppimis- tai mobiilioppimisalustaa, opiskelijat perustivat usein sosiaalisen mediaan epävirallisia luokkaryhmiä oppimismateriaalien jakamista ja tietojen vaihtamista varten.

Tutkijat kuitenkin varoittavat, että sosiaalisen median kaltaiseen muuhun kuin oppimiseen perustuvan mobiilisovelluksen käyttö voi olla niin sisäistettyä, että se voi laukaista nomofobian.

”Käyttäjien viihdesovellusten parissa käyttämällä ajalla on yhteyttä heidän kokemaansa nomofobiaan, joka puolestaan muuttaa nukkumistottumuksia. Muuttuneet nukkumistottumukset vaikuttavat myöhemmin opiskelijan opintomenestykseen”, kertoo professori Liu.

Tutkijat uskovatkin, että pelkästään älypuhelimen käyttämättä jättäminen ennen nukkumaanmenoa lieventää opiskelijoiden opintomenestykseen liittyviä haitallisia vaikutuksia.

Tutkimus tehtiin 10 000 osallistujalle, ja se julkaistiin Computers in Human Behavior -lehdessä.

**

Tutkimusuutinen on julkaistu muun muassa Education Technology digi magazinessa: ow.ly/5aTT50FZvch

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
aula
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030

Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuun orientaatiopäiville!