Uutiset

Alumni Elina Brotherukselle oma näyttely Pariisiin

Aalto-yliopiston alumni, valokuvataiteilija Elina Brotherus on saanut oman näyttelyn Pompidou-keskukseen Pariisissa. Näyttelyn Règle du jeu
(Pelisäännöt) teokset esittelevät uudistunutta Brotherusta.
Elina Brotherus: Self-Portrait with Arno Rafael Minkkinen, or Student and Teacher under the Plum Tree, editio 1/6 2010 (53x80cm, pigment
 print). Teos on Aalto-yliopiston omistuksessa ja se on osa ”Radical Nature” -taideteoskokonaisuutta Dipolissa.

Valokuvataiteilija Brotherus (s. 1972) on valmistunut Taide­teollisesta korkeakoulusta vuonna 2000. Hän on ensimmäinen suomalainen valokuvataiteilija, jonka näyttely nähdään Pariisin kuuluisimman nykytaiteen museon Pompidou-keskuksen valokuvataiteen galleriassa. Esillä on viitisenkymmentä valokuvaa ja kuusitoista videoteosta, joita ei ole aiemmin nähty. Teokset ovat syntyneet viime keväänä sen jälkeen, kun Brotherus oli voittanut PMU:n Carte blanche -kilpailun. Palkintona on 20 000 euroa, oma näyttely Centre Pompidoussa sekä näyttelystä julkaistava kirja.

Brotherus tunnetaan omakuvistaan ja omaelämäkerrallisista teoksistaan. Hänellä on ollut yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa vuodesta 1998. Hän on saanut muun muassa Fotofinlandia-palkinnon 2000, Carnegie Art Awardin 2003, valokuvataiteen val­tionpalkinnon 2008 ja Pro Finlandia -mitalin 2012.

Teosten pohjana fluxus-ohjeistus

Hiljattain avautuneessa näyttelyssä Brotherus on myös uudistunut valokuvaajana, kuvissa on mukana yhä enemmän huumoria ja leikkisyyttä. Näyttelyn teemana on teosten taustalla vaikuttanut fluxus: kuvissa Brotherus nojaa 1960-luvun fluxus-taiteilijoiden ohjeisiin. Fluxus oli löyhä yhteenliittymä taiteilijoita, joiden töissä arvostettiin yksinkertaisuutta, vieroksuttiin kaupallisuutta ja käytettiin event score -ohjeita. Score tarkoittaa nuotteja ja viittaa muutamaan lauseeseen, joissa annetaan ohjeet teokselle.

Brotherus on kertonut tehneensä kaksikymmentä vuotta omakuvia ja kokeillut kaikki mahdolliset asennot kameran edessä. Uudella metodilla score-ohjeiden avulla hän löysi kuvaamiseen uusia ulottuvuuksia. Uudet teokset Brotherus on työstänyt yhdessä tanssija-koreografi Vera Nevanlinnan kanssa. Kuvissa on käytetty myös runoilija Tuomas Timosen tekstejä.

Brotheruksen näyttely on esillä Pompidou-keskuksessa 23. lokakuuta 2017 saakka. Sen jälkeen teoksia nähdään tammikuussa galleria Heinossa Helsingissä ja maaliskuussa Kunst Haus Wien -museossa Itävallassa. Kesäkuussa Brotherus avaa Serlachius-museossa Mäntässä laajemman näyttelyn nimeltä Playground.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.