Uutiset

Albert Einstein -tiedepalkinto solujen viestinnän tutkijalle

Palkintojenjako käynnisti Aalto-yliopiston kansainvälisen Academic Summit -tiedetapahtuman.
Professori Federico Rosei ja professori Sir Philip Cohen.

Aalto-yliopiston ja World Cultural Councilin järjestämässä palkintoseremoniassa Espoon Otaniemessä jaettiin 17.11.2014 kaksi merkittävää huomionosoitusta: Albert Einstein World Award of Science ja José Vasconcelos World Award of Education.

Albert Einstein -tiedepalkinnon vastaanotti entsymologian professori Sir Philip Cohen 40-vuotisesta solujen välisen viestinnän tutkimuksestaan. Korkealaatuisesta yliopisto-opetuksesta myönnettävän José Vasconcelos World Award of Education -palkinnon sai kanadalaisprofessori Federico Rosei.

Skotlantilaisen Dundeen yliopiston professorina toimiva Sir Philip Cohen tunnetaan proteiinien fosforylaation tutkimuksesta. Fosforylaatio on yksi tavoista, joilla solukalvojemme proteiinit kontrolloivat pienten molekyylien kulkua solujen sisään sekä välittävät viestejä solujen välillä. Cohenin 1970-luvulla alkanut tutkimustyö on auttanut ymmärtämään, miten esimerkiksi solujen sokeritasapainoa säätelevän insuliinihormonin monimutkainen viestinvälitysketju elimistössämme toimii. Häiriöt viestiketjun toiminnassa liittyvät moniin sairauksiin, esimerkiksi diabetekseen ja erilaisiin syöpäsairauksiin. Tutkijoiden työ on jo edennyt käytännön hoidoksi.

‒ Teemme yhteistyötä kuuden maailman suurimman lääkekehittäjän kanssa, Sir Philip Cohen kertoo.

Tutkijoiden ja yritysten yhteistyö on edistänyt muun muassa syöpien lääkehoitoa huimasti.
‒ Useita lääkeaineita on tällä hetkellä kliinisissä testeissä, ja ensimmäinen, ihosyövän hoitoon tarkoitettu lääke on jo saanut hyväksynnän, Cohen kertoo.

Sir Philip Cohen on yksi maailman siteeratuimmista biokemian tutkijoista. Hänen työllään on ollut myös melkoinen vaikutus 140 000 asukkaan Dundeen kaupungin elämään. Cohenin tutkimusyksikön aikaansaannokset yliopistokampuksella ovat houkutelleet Dundeen kaupunkiin melkoisen joukon alan yrityksiä. Tänään biotieteen alan yritysten osuus seudun taloudesta on noussut jo 16 prosenttiin.

‒ Kun aloitin täällä, yliopistolla oli vain kourallinen biokemistejä. Nyt, ja biotieteet työllistävät seudulla suoraan tai välillisesti 10 000 ihmistä. En osannut kuvitella tätä aloittaessani tutkimustyöni, Sir Philip Cohen kertoo. 

Opetuspalkinto

José Vasconcelos World Award of Education -palkinnon vastaanottaja Federico Rosei on Quebecin yliopiston professori ja tutkimuskeskuksen johtaja. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi esimerkilliselle yliopisto-opettajalle tai tieteellisen tiedon levittäjälle. Palkinnon on vastaanottanut aiemmin esimerkiksi BBC:n luonto-ohjelmien juontaja Sir David Attenborough.

Federico Rosei on tehnyt merkittävää työtä tieteellisen tiedon jakajana ja innostavana opettajana. Rosei on kiertänyt maailmaa muun muassa energia-alan uusimman tutkimuksen lähettiläänä. Federico Rosei laskee luennoineensa led-valaistuksen energiatehokkuudesta, kolmannen sukupolven aurinkokennojen kehityksestä ja energiavarojen riittävyydestä 40 eri maassa.

‒ Suomi on 41. maa, hän kertoi juhlaluennollaan Otaniemessä juuri ennen palkitsemistilaisuutta. Usein luentomatkat suuntautuvat kehittyviin maihin, kuten Etiopiaan, Intiaan, Vietnamissa ja Zimbabween.

Tärkeä työkalu tutkimustiedon levittämisessä on Rosein oma tutkimusryhmä, jossa on sitten vuoden 2002 työskennellyt yli 90 tutkijaa 25 eri maasta, kuudesta eri maanosasta.  Monet heistä ovat jatkaneet tieteellistä työtään menestyksellä kotimaassaan.  

‒ Minulle tiede on globaali hanke. On tärkeä antaa mahdollisuuksia motivoituneille opiskelijoille. Minua ei kiinnosta mistä he tulevat tai mihin he uskovat, kunhan he haluavat tehdä kovasti töitä ja suhtautuvat intohimoisesti tutkimukseen, kertoo Rosei rekrytointiperiaatteistaan.

Federico Rosei on myös järjestänyt ympäri maailmaa tutkijoiden Survival Skills -kursseja, joilla opiskellaan työnhaun kaltaisia ammatillisia taitoja, jotka ovat elintärkeitä, mutta eivät kuulu yliopistojen opetusohjelmaan. Kurssien pohjalta syntyi myös Rosein kirja "Survival Skills for Scientists".

Miksi tutkijan kannattaa nähdä näin paljon vaivaa opetuksen eteen?
Federico Rosei kehottaa miettimään mikä on yliopiston perustehtävä.
‒ Meidän työmme on kouluttaa ihmisiä, ei pelkkä tutkimuksen tekeminen.

Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teerille myönnettiin tilaisuudessa Educational Merit Medal.

Palkinnonjaon yhteydessä jaettiin myös huomionosoitukset kuudelle Aalto-yliopiston nuorelle tutkijalle, joiden työllä on ollut näkyvää kansainvälistä merkitystä. Huomionosoituksen saivat Camilla Hollanti, Katri Kauppi, Mauri Kostiainen, Matti Kuittinen, Jani Romanoff ja Hele Savin.

World Cultural Council -palkinnot

Albert Einstein World Award of Science ja José Vasconcelos World Award of Education ovat kansainvälisen World Cultural Council -järjestön vuosittain jakamia palkintoja. Vuonna 1981 perustettu järjestö palkitsee vuosittain huomattavia tieteentekijöitä, taiteilijoita ja opettajia. Vuoden 2014 palkintoseremoniaa isännöi Aalto-yliopisto. Lisätietoa palkinnoista: www.consejoculturalmundial.org

Aalto Academic Summit -viikko 16.-20.11.2014

Palkintojenjako käynnisti Aalto-yliopiston kansainvälisen Academic Summit -tiedetapahtuman, jonka seitsemässä sessiossa pureudutaan yliopistojen yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen eri näkökulmista. Mukana kansainvälisiä innovoinnin asiantuntijoita sekä yritysmaailmasta että yliopistoista.

Kuvat: Lasse Leklin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Henri Hentilä, Henrik Kahanpää & Alec Wright.
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Mikä on parasta tohtoriopinnoissa? Palkitut sähkötekniikan tohtorit kertovat

Elli Leppänen, Henri Hentilä, Henrik Kahanpää ja Alec Wright palkittiin erinomaisista väitöskirjoista.