Uutiset

Aivotutkijoiden joululahja – uusi MEG-laite mahdollistaa tarkemmat mittaukset ja heliumin kierrättämisen

Edellinen laite palveli tutkijoita yli 20 vuoden ajan.
MEG-laite
MEG-laite mittaa aivojen sähköisen toiminnan synnyttämiä magneettikenttiä eli käytännössä tiedonkäsittelyä aivoissa, kertoo Veikko Jousmäki. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Äskettäin Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen MEG Core -laboratorioon saapui hartaasti odotettu lähetys.

”Pääsimme avaamaan joulupakettimme vähän etuajassa”, nauraa vanhempi tutkija Veikko Jousmäki, joka johtaa Aalto NeuroImaging -tutkimusinfrastruktuuria.

Laatikoista paljastui uuden sukupolven magnetoenkefalografia- eli MEG-laite. Se mittaa aivojen sähköisen toiminnan synnyttämiä magneettikenttiä eli käytännössä tiedonkäsittelyä aivoissa. Mittauksia voidaan tehdä millisekuntien eli sekunnin tuhannesosien tarkkuudella. 

Kliiniseen käyttöön hyväksyttyä laitetta käytetään Aalto-yliopistossa esimerkiksi kuulo-, näkö- ja tuntoaistin toiminnan tutkimuksessa terveillä koehenkilöillä.

Sairaaloissa vastaavia laitteita käytetään muun muassa epilepsiadiagnostiikassa ja toiminnallisten maamerkkien paikannuksessa ennen aivoleikkausta. Tutkimustulokset ovat hyödynnettävissä myös kliinisessä työssä ja tutkimusryhmät tekevätkin tiivistä yhteistyötä erityisesti Helsingin yliopiston ja HUSin tutkijoiden kanssa

”Uusi MEG-laite mahdollistaa entistä tarkemmat ja monipuolisemmat mittaukset. Samalla MEG-laitteen häiriönsietokyky on parantunut”, Jousmäki sanoo.

Huone, jossa heliumia kierrätetään
Heliumnesteen sisäisen kierron ansiosta heliumia ei tarvitse ostaa erikseen, mikä on tärkeää myös kestävän kehityksen kannalta. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Suomalaista osaamista

MEG-teknologian kehittäminen aloitettiin Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratoriossa, ja tutkimustoiminnasta ponnisti myös laitevalmistaja Neuromag Oy, joka nykyään tunnetaan nimellä MEGIN Oy.

Ensimmäinen koko pään kattava MEG-laite otettiin käyttöön kylmälaboratorion aivotutkimusyksikössä vuonna 1993. MEG-laite päivitettiin uudempaan versioon vuonna 1998, ja seuraava pienempi päivitys tapahtui vuonna 2008. Aalto NeuroImaging -tutkimusinfrastruktuuriin kuuluva MEG Core jatkaa tutkimusperinnettä Aalto-yliopistossa.

Uuden laitteen toimitanut MEGIN Oy on alansa markkinajohtaja, joka on valmistanut noin puolet maailmalla käytössä olevasta parista sadasta MEG-laitteesta.

Entistä parempien antureiden lisäksi laitteen etu on parempi käytettävyys. Heliumnesteen sisäisen kierron ansiosta heliumia ei tarvitse ostaa erikseen, mikä on tärkeää myös kestävän kehityksen kannalta.

Aalto NeuroImaging on yksi Aalto-yliopiston merkittävistä tutkimusinfrastruktuureista. Aalto NeuroImaging toimii open access -periaatteella opetuksessa ja tutkimuksessa. MEG Core osallistuu myös uusien MEG-käyttäjien koulutukseen yhdessä MEGIN Oy:n kanssa.

Aalto NeuroImaging on mukana Suomen Akatemian kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalla 2021–2024 osana Euro-BioImaging Finland -konsortiota. MEG Core avaa MEG-teknologian laajempaan käyttöön Euroopan laajuisen Euro-Bioimaging-verkoston kautta.

http://ani.aalto.fi
http://eurobioimaging.eu
http://eurobioimaging.fi

Lue lisää:

A detail of an exhibition on quantum technology at Aalto University, photo by Mikko Raskinen

Suomen Akatemia päätti tutkimusinfrastruktuurien tiekartasta

Aalto-yliopisto on mukana kymmenessä kansalliselle tiekartalle vuosille 2021–2024 valitussa tutkimusinfrastruktuurissa, jotka tukevat yliopiston seitsemää tutkimusaluetta.

Uutiset
Brain

Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus hyväksyttiin osaksi Euro-BioImaging-kuvantamisverkostoa

Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus (Finnish Biomedical Imaging Node, FiBI) on hyväksytty osaksi laajaa eurooppalaista Euro-BioImaging-kuvantamiskonsortiota. Jäsenyys parantaa korkeatasoisen tieteen tekemisen edellytyksiä ja lisää tutkijoiden kansainvälistä yhteistyötä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.