Ahtisaari-päivillä Espoossa pohditaan, miten rauhaa voi muotoilla

Ihmisten synnyttämät konfliktit ovat myös ihmisten ratkaistavissa – olipa kyse kansainvälisestä konfliktista tai vaikka riidasta koulun pihalla. Vuosittaiset Ahtisaari-päivät järjestetään 15.11.2018 Espoossa teemalla Jokainen on rauhantekijä. Päivien aikana käsitellään monin tavoin erimielisyyksien ratkaisemista ja rauhan rakentamista.
Riidat ratkaistaan puhumalla
Espoon yläkouluissa ja lukioissa tutustutaan päivien aikana rauhanvälitykseen, harjoitellaan neuvottelemista ja opitaan ristiriitojen ratkaisemiseen tarvittavia taitoja presidentti Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiative -järjestön ja ulkoministeriön asiantuntijoiden johdolla. Aamupäivällä presidentti Martti Ahtisaari vierailee Kirkkojärven koulussa, jossa oppilaat ovat järjestäneet sovinnon ja rauhan teemoja käsittelevän juhlan. Toinen juhlatilaisuus järjestetään Espoonlahden lukiossa yhteistyössä Mattlidens gymnasiumin kanssa aiheena sovinnon rakentaminen ja Suomen eheytyminen vuoden 1918 sodan jälkeen. Näissä oppilaitoksissa oppilaat ja opiskelijat ovat valinneet keskuudestaan sovittelijaoppilaat, joille presidentti Ahtisaari luovuttaa palkinnoksi rauhankyyhkyn.
Voiko rauhaa muotoilla?
Iltapäivän avoimessa yleisötilaisuudessa Aalto-yliopistossa kuullaan ensin presidentti Martti Ahtisaaren juhlahaastattelu. Mukana keskustelemassa on myös Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Haastattelun jälkeen on vuorossa englanninkielinen paneelikeskustelu, jossa Aalto-yliopiston vesitalouden, osallistavan muotoilun ja tietotekniikan yhteiskunnallisten puolten tutkijat pohtivat, voidaanko rauhaa muotoilla – ja millä keinoin.
Yleisötilaisuuden ohjelma| Dipoli, Kaleva-Sali
15.30 Aalto-yliopiston rehtorin Ilkka Niemelän tervehdys
Presidentti Martti Ahtisaaren haastattelu (suomeksi), mukana myös Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Haastattelijana viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen, CMI.
Aalto-yliopiston ja Stanfordin yliopiston Peace Innovation Labin yhteistyöhankkeen esittely
16.10 Paneelikeskustelu: Designing Peace (englanniksi)
Tutkijatohtori Claudia Garduño García, muotoilun laitos, Aalto-yliopisto
Tutkijatohtori Matti Nelimarkka, tietotekniikan laitos, Aalto-yliopisto
Hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb, CMI
Professori Olli Varis, rakennetun ympäristön laitos, Aalto-yliopisto
Paneelin vetäjänä toimitusjohtaja Piia Kuosmanen, Paragraaffi
Runsaasti oheisohjelmaa
Lisäksi Ahtisaari-päivien yhteydessä järjestetään Espoossa runsaasti oheisohjelmaa.
Kaikissa Espoon suomenkielisissä kouluissa vietetään Ahtisaari-päivien aikana osallisuuden ja demokraattisen toiminnan teemaviikkoa.
Lokakuussa Lintumetsän koulun kahdeksasluokkalaiset suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä yhteensä 14 rohkeaa rauhantekoa oman yhteisönsä hyväksi osana Espoon kaupungin ja Gutsy Go -menetelmän yhteistyötä. Tavoitteena on, että toiminta jatkuu keväällä jonkun muun Espoon alueen kouluissa.
13.11.2018 klo 17.30 järjestetään Sellon kirjaston lavalla paneelikeskustelu teemalla Miksi Jemen, Irak tai Etelä-Sudan koskettavat Espoota? yhteistyössä Espoon monikulttuuriasiain neuvottelukunnan kanssa. Useissa kirjastoissa järjestetään rauhanvälityksen ja sovittelun teemoihin liittyviä kirjanäyttelyitä.
Espoon kulttuurikeskuksen lämpiössä järjestetään 15.11.2018 klo 18 alkaen Ubuntu-ilta. Tapahtuma nostaa esille Etelä-Afrikan ensimmäiselle mustalle presidentille ja rotusorron vastustajalle Nelson Mandelalle tärkeitä teemoja kuten ihmisoikeudet, rauha, vapaus ja demokratia. Puhujana toimii mm. Hussein Al-Taee, joka on maailmanlaajuisia konflikteja ratkovan CMI:n neuvonantaja.
Tapiolan nuorisotilalla on 17.11.2018 klo 16-21 Maailma Tapiolassa vol.2 -tapahtuma, jonka aikana Tapiolan nuorisotila julistautuu vihapuheesta vapaaksi tilaksi. Tapahtumassa on monenlaista yhdenvertaisuuteen liittyvää ohjelmaa.
Espoon kaupungin henkilöstölle järjestettävän Kuinka rakennamme parempaa maailmaa? -asiantuntijaluennon paikat täyttyivät nopeasti. Toisessa Ahtisaari-päivien viikolla järjestettävässä koulutuksessa pureudutaan esimiehen sopua edistävään rooliin ja annetaan työkaluja konfliktien ratkaisuun.
Tiedotusvälineenne edustaja on tervetullut seuraamaan aamupäivällä kouluissa järjestäviä juhlatilaisuuksia sekä iltapäivällä presidentti Ahtisaaren haastattelua ja paneelikeskustelua Aalto-yliopistossa.
Ilmoitukset osallistumisesta sähköpostilla [email protected] viimeistään 9.11.2018. Ilmoitattehan mihin ohjelman osuuksiin toimittajanne osallistuu. Huom! Kouluvierailuille vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.
Lisätietoja
viestintäpäällikkö Antti Ämmälä, CMI, p. 040 358 3084
opetuspäällikkö Eeva-Kaisa Ikonen, Espoon sivistystoimi, p. 050 320 0607
viestintäpäällikkö Jessica Sinikoski, Aalto-yliopisto, p. 050 590 5818
www.ahtisaaripaivat.fi
#ahtisaaripäivät
Lue lisää uutisia

YLE ja Aalto-yliopisto konseptoivat yhteistyössä tulevaisuuden suoratoistopalvelua lapsille ja nuorille
Aalto-yliopisto ja YLE ovat yhteistyössä kehittäneet ja suunnitelleet ideoita uudesta lapsille ja nuorille suunnatusta brändätystä suoratoistopalvelusta.
Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”
Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta
Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.