Ahti Salosta vuoden 2018 Espoo Ambassador

Professori Ahti Salo on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu operaatiotutkimuksen asiantuntija sekä aktiivinen toimija alansa kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä.
Ahti Salo johtaa matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella systeemianalyysin laboratorion tutkimusryhmää. Hän on kehittänyt menetelmiä riskienhallinnan, tehokkuusanalyysin ja päätöksenteon tueksi sekä vetänyt lukuisia hankkeita yhdessä yritysten ja julkisorganisaatioiden kanssa.
Tällä hetkellä Salo johtaa Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa kuusivuotista Platform Value Now (PVN) -hanketta, joka tarkastelee alustataloutta eri näkökulmista. Hän toimii Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran (Tutkas) hallituksessa ja valtioneuvoston kanslian nimittämässä ennakointiluotsissa.
”On ollut kiehtovaa nähdä, miten matemaattiset mallit auttavat esimerkiksi hahmottamaan ripeästi kehittyvän alustatalouden kehitysnäkymiä ja hallitsemaan kyberturvallisuusriskejä”, Ahti Salo sanoo.
Tieteellisten luottamustoimien ohella Salo on ollut mukana järjestämässä useita kansainvälisiä konferensseja Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2017 hän oli pääjärjestäjänä kahdessa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa.
”Arvostan nimitystä valtavasti tunnustuksena siitä isosta työstä, jota olen saanut tehdä yhdessä kansainvälisten kollegoiden ja erinomaisten taustajoukkojen kanssa järjestäessäni ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuvia konferensseja.”
Suomen Operaatiotutkimusseura on harkitsemassa eurooppalaisen operaatiotutkimuksen pääkonferenssin hakemista Espooseen vuonna 2022. Toteutuessaan se toisi Suomeen noin 3000 osallistujaa.
”Metron valmistumisen ja kampuksen kehittymisen myötä Otaniemi on nyt kaikin puolin houkutteleva paikka isoillekin konferensseille”, Salo arvioi.
Lisätietoa Ahti Salosta: http://sal.aalto.fi/ahti
Espoo Ambassador -ohjelman tavoitteena on kasvattaa Espoossa järjestettävien kansainvälisten konferenssien määrää. Ohjelma pyrkii rohkaisemaan tieteentekijöitä kutsumaan ja isännöimään oman alansa konferensseja.
Lue lisää uutisia

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022
International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
Ehdotus taide- ja urheilufestivaalista voitti Unite!4Future -kilpailun
Festivaalin avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden osallistumista ja yhteistyötä Unite-yliopistojen välillä.
Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy
ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.