Uutiset

Äänikirjoja voidaan nykyään luoda tekoälyn avulla

Ensimmäiset äänikirjat luotiin vuonna 1932 vinyylilevyille. Huomattava äänikirjamarkkinoiden kasvu alkoi myöhemmin 1960-luvulla tekniikan kehittymisen ja kasettinauhojen myötä ja 1980-luvulla CD-levyjen myötä. Nykyään äänikirjoja voidaan luoda tekoälyn tekstistä puheeksi -työkaluilla.
The Fifth Wave - BRIE-ETLA Collection of Articles book cover

Tuotantotaloudenlaitos (TUTA) on julkaissut ensimmäisen tekoälyäänikirjan (neljä kirjan lukua), joka on toteutettu autoetnografisena tutkimusprojektina kesällä 2023 Timo Seppälän, Tomasz Muchan ja Juri Mattilan toimittamasta kirjasta 'The Fifth Wave - BRIE-ETLA Collection of Articles´. Autoetnografia on omaelämäkerrallinen tutkimuksen tekemisen tapa, jossa tutkijan omat kokemukset ja niistä kirjoitetut tai muuten tuotetut kenttämuistiinpanot muodostavat tutkimuksen keskeisen aineiston.

Tekoälyyn perustuvan äänikirjaprojektin motivaatio oli varsin suoraviivainen. Vanhemman lehtorin Timo Seppälän työkaveri koneteollisuudesta mainitsi kerran, ettei hänellä ole aikaa lukea Timon kirjaa, mutta hän voisi kuunnella sitä työmatkalla tai kotiin palatessaan. 

Miten tekoälypohjainen äänikirja tehtiin? 

"Minä luin tekoälytyökalulle 20 ja kollegani Tomasz 50 lausetta. Huomasimme, että 50 lauseen ääninäyte tuottaa paljon paremman äänenlaadun, joten minä menin takaisin studioon ja luin vielä 60 lausetta. Näiden perusteella tekoälytyökalu kloonasi äänemme ja käytti niitä kirjan kertojana", Timo kuvailee äänikirjan tekoprosessia.  

Kirjan tuottaja Laura Loikas opiskelee Aallossa tuotantotaloutta. Hänet palkattiin kesällä kuukaudeksi työskentelemään projektin parissa. Laura vertaili ja valitsi käytettävän teknologian, teki äänien kloonauksen ja muokkasi kirjan artikkelit niin, että tekoäly voi lukea niitä. Sitten hän tuotti mp3-tiedostot ja muokkasi kohdat, joissa tekoäly teki virheitä. Kaikkiaan tuotantokustannukset olivat noin 200 euroa ilman palkkakustannuksia. 

"Opetusmateriaalit tuotetaan yleensä kirjallisessa muodossa, mutta tulevaisuudessa mitä tahansa kirjallista opetusmateriaalia voidaan tuottaa helposti audiona tekoälytyökalujen ja -sovellusten avulla. Tämä antaa myös opiskelijalle uusia työkaluja oppia asioita paikasta riippumatta. Tämän hankkeen tuloksena voimme nyt muuntaa kirjallista materiaalia äänitteeksi kohtuullisella laadulla, pienemmillä kustannuksilla ja suuremmalla tehokkuudella. Seuraavalla kerralla annamme ohjeet tähän prosessiin", sanoo Timo.

Kuuntele äänikirja

Lue lisää kirjasta 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Valmistujaisjuhla 2024
Opinnot Julkaistu:

Tutkintotodistusten jakotilaisuus 12.06.2024

Kemian tekniikan korkeakoulu onnittelee lämpimästi kaikkia keväällä 2024 valmistuneita!
Nainen sinisessä haalarissa ja suojavarusteissa hitsaamassa pihalla
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Seija Linnanmäki: ”Ilmastonmuutos pakottaa meidät miettimään mukavuusilmanvaihdon järkevyyttä”

Minä väitän -sarjassamme Seija Linnanmäki sanoo, että jäähdyttävän ilmastoinnin lisääminen ei voi olla ainoa ratkaisu sisäilman hallintaan.
Tieteen termipankin logo
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tohtoriopiskelijoilta odotetaan termipankkityötä esitarkastusvaiheessa

Esitarkastusvaiheessa olevien tohtoriopiskelijoiden edellytetään lisäävän väitöskirjansa keskeiset termit Tieteen termipankkiin syksystä 2024 alkaen.