Uutiset

Aalto-yliopiston sijoitustoiminnalla rahoitetaan tänä vuonna tutkimusta ja opetusta 28 miljoonalla eurolla

Aalto-yliopiston pitkäjänteiseen kehittämiseen annetut lahjoitukset kartuttavat yliopiston sijoitusvarallisuutta. Parhaillaan käynnissä olevan valtion vastinrahakampanjan tuomat vastinrahat lisäävät vaikuttavuutta entisestään.
Students doing research
Kuva: Unto Rautio

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Aalto-yliopiston sijoitustoiminnan tuotto oli 10,9 %. Kesäkuun 2021 lopussa keskimääräinen vuosituotto sijoitustoiminnan alusta lukien oli 5,7 %. Sijoitussalkun markkina-arvo kesäkuun lopussa oli 1 293 miljoonaa euroa.

Aalto-yliopiston sijoitussalkun tuotosta käytetään vuoden 2021 aikana 28 miljoonaa euroa yliopiston toiminnan rahoittamiseen. Tämä kattaa osittain opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusleikkaukset viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Nämä leikkaukset ovat pienentäneet yliopiston valtionrahoitusta vuositasolla noin 50 miljoonaa euroa verrattaessa vuoden 2021 rahoitusta vuoden 2011 rahoitukseen.

”Tutkimuksessa ja opetuksessa 28 miljoonalla eurolla on merkittävä vaikuttavuus. Summa vastaa kahdeksaa prosenttia koko yliopiston toiminnan vuosibudjetista. Sillä voitaisiin kustantaa esimerkiksi 164 professorin toiminta vuodessa, 176 tohtorintutkintoa tai 1330 tieteellistä julkaisua”,sanoo talousjohtaja Marianna Bom.

Lahjoitusvaroja käytetään sekä yliopiston pitkäaikaiseen kehittämiseen että välittömän toiminnan tarpeisiin. Lahjoituksen voi halutessaan myös kohdentaa, esimerkiksi tiettyyn tieteenalaan tai professuuriin.

Valtio lisäpääomittaa yliopistoja vastinrahalla

Kaikki Aalto-yliopistolle yleisesti osoitetut lahjoitukset ovat vastinrahakelpoisia riippumatta lahjoituksen koosta. Koulutusalalle kohdennetun lahjoituksen on oltava vähintään 10 000 euroa, jotta voimme hakea sille valtion vastinrahaa. Vastinrahalla Suomen valtio lisäpääomittaa yliopistoja niiden keräämien yksityisten lahjoitusten suhteessa.

Aalto-yliopistolle lahjoitetut varat voivat olla pääomittavia tai tulouttavia. Pääomittavat lahjoitukset ja valtion vastinraha kartuttavat yliopiston sijoitusvarallisuutta.

”Pääomittavien rahastojen tuotto käytetään yliopiston pitkäjänteiseen kehittämiseen. Tuotoista käytetään opetukseen ja tutkimukseen vain reaalituotto, jolloin lahjoitusten arvo säilyy yli ajan”, kertoo Bom.

Tulouttavien rahastojen varat käytetään yliopiston lyhyen aikavälin tarpeisiin lahjoittajien kanssa sovitulla tavalla. Hybridirahastojen lahjoitukset ja niistä kertynyt tuotto käytetään rahoittamaan professuureja pitkän mutta rajallisen ajan. Lahjoituksella voidaan esimerkiksi perustaa 20-vuotinen tenure track -professuuri.

”Pyrimme jatkuvasti kehittämään erilaisia mahdollisuuksia, joilla lahjoittajat pääsevät osallistumaan yliopiston kehittämiseen. Tänä vuonna avautuu mahdollisuus lahjoittaa yliopistolle säännöllisesti esimerkiksi kuukausittain, minkä uskomme kiinnostavan alumneja ja muita Aallon ystäviä”, kertoo kumppanuuksista ja yritysyhteistyöstä vastaava johtaja Teppo Heiskanen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Henri Salomaa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Henri Salomaa

”Työelämässä on tärkeää halu oppia, sillä osaaminen ja ammattitaito kehittyvät suurilta osin vasta käytännössä”, kertoo alumnimme Henri Salomaa, joka työskentelee Deloittella tilintarkastuksen Traineena ja samanaikaisesti opiskelee viimeistä vuotta laskentatoimen maisteriohjelmassa.
Picture: Topias Dean / Sitra.
Yhteistyö Julkaistu:

Selvitys: Rakentava vuorovaikutus ratkaisee pelin etätiimeissä

Kun etätiimeissä ratkaistaan haastavia ja monimutkaisia ongelmia, korostuvat yksilön kyvyt sanoittaa ajatuksiaan ja luoda sanallista yhteyttä muiden ajatuksiin. Tasapuolisesti osallistuvat tiimit rakensivat toistensa välille liittymäpintoja pohtivien puheenvuorojen ja avointen kysymysten avulla.
CYBER_Aki-Pekka_Sinikoski010.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun tutkijoita mukana nyt yhteensä viidessä tutkimuksen huippuyksikössä

Suomen Akatemia on valinnut yhteensä 11 uutta huippuyksikköä. Perustieteiden korkeakoulun tutkijat ovat mukana ottamassa selvää keinotekoisesti älykkäistä materiaaleista, matematiikan viimeisimpien edistysaskeleiden sovelluksista sekä ilmakehän molekyyliprosesseísta.
Opiskelijoita laboratoriossa
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita

Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.