Uutiset

Aalto-yliopisto yhteistyökumppaniksi digitaalisten ihmistieteiden DARIAH-verkostoon

Digital Research Infrastructure for Arts and Humanities –verkostossa voi vaikuttaa työryhmien kautta.

Aalto-yliopisto on ensimmäisenä Suomessa liittynyt yhteistyökumppaniksi EU:n DARIAH-verkostoon, joka on iso eurooppalainen infrastruktuurihanke digitaalisissa ihmistieteissä. DARIAH-verkoston tavoitteena on resurssien, tulosten, työkalujen ja aineistojen jakaminen, ja tämän tavoitteen saavuttamiseksi yhteistyökumppanit voivat esitellä ja tarjota omaa erikoisosaamistaan mittavassa digitaalisten ihmistieteiden osaajien verkostossa.

”Aalto-yliopisto tulee osallistumaan DARIAH-verkostoon ainakin ontologioiden ja linkitetyn avoimen datan palveluiden, sekä data-analyysin välineiden ja sovellusten kautta, joita kehitetään tietotekniikan laitoksella. Toivon, että myös muut Aalto-yliopiston digitaalisiin ihmistieteisiin ja data-analyysiin liittyvät tutkimusryhmät tulevat löytämään verkostoitumismahdollisuuksia uusien kumppaneiden kanssa DARIAH-verkostossa,” kertoo tietotekniikan laitoksen professori ja hiljattain perustetun digitaalisiin ihmistieteisiin keskittyvän HELDIG-keskuksen johtaja Eero Hyvönen.

Ontologia- ja datapalveluiden kehittämistyössä yhteinen infrastruktuuri voi yksinkertaistaa prosessia, joilla palveluja rakennetaan.

”DARIAH-verkosto mahdollistaa uusien kumppanuuksien kehittämisen sisältäen monialaisesti ihmistieteellistä tutkimustyötä, ja se voi toteutua esimerkiksi yhteisinä EU-hakemuksina verkoston eri osaajien kesken. Lisäksi kotimaisena tavoitteena on saada DARIAH-verkosto myöhemmin mukaan Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuuriohjelmaan”, lisää Hyvönen.

DARIAH –verkostossa on tällä hetkellä 17 jäsenvaltiota ja 12 yhteistyökumppania. Aalto-yliopiston kanssa samaan aikaan verkostoon liittyi Norjan suurin yliopisto NTNU, ja ennestään jäseninä on yksi ruotsalainen ja kolme brittiläistä yliopistoa ja Sveitsistä viisi yliopistoa ja yksi tutkimuskeskus.

Lisätietoa:

Eero Hyvönen
[email protected]

DARIAH
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo)

Helsingin digitaalisten ihmistieteiden keskus (Heldig)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Rofice dickson
Nimitykset Julkaistu:

Rofice Dickson on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle

TkT Rofice Dickson on nimitetty Aalto-yliopiston Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle tenure track -urapolulle viiden vuoden määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään 1.9.2024 alkaen. Professuurin ala on Kemian tekniikan kestävä kiertotalous.
Jokimaisema, jossa taustalla aavikkoa. Välissä kulkee tie, jossa ajaa rekka-auto.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Ihmisen toiminta ajanut maapallon makean veden kierron pois tasapainosta

Ihmisen toiminta on muokannut rajusti makean veden kiertokulkua maailmanlaajuisesti esiteolliseen aikaan verrattuna.
Saban Ramadani, Photo by Hayley Le
Opinnot Julkaistu:

Saban Ramadani: Onko radikaalia keksiä raketti viikossa?

“Jos sinulta odotetaan nopeita ratkaisuja vaikkapa kuvataiteessa, häviääkö itse tarkoitus luomisen prosessissa? Onko se radikaalia, että keksii raketin viikossa?”
Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.