Uutiset

Aalto-yliopisto yhteistyökumppaniksi digitaalisten ihmistieteiden DARIAH-verkostoon

Digital Research Infrastructure for Arts and Humanities –verkostossa voi vaikuttaa työryhmien kautta.

 

 

 

Aalto-yliopisto on ensimmäisenä Suomessa liittynyt yhteistyökumppaniksi EU:n DARIAH-verkostoon, joka on iso eurooppalainen infrastruktuurihanke digitaalisissa ihmistieteissä. DARIAH-verkoston tavoitteena on resurssien, tulosten, työkalujen ja aineistojen jakaminen, ja tämän tavoitteen saavuttamiseksi yhteistyökumppanit voivat esitellä ja tarjota omaa erikoisosaamistaan mittavassa digitaalisten ihmistieteiden osaajien verkostossa.

”Aalto-yliopisto tulee osallistumaan DARIAH-verkostoon ainakin ontologioiden ja linkitetyn avoimen datan palveluiden, sekä data-analyysin välineiden ja sovellusten kautta, joita kehitetään tietotekniikan laitoksella. Toivon, että myös muut Aalto-yliopiston digitaalisiin ihmistieteisiin ja data-analyysiin liittyvät tutkimusryhmät tulevat löytämään verkostoitumismahdollisuuksia uusien kumppaneiden kanssa DARIAH-verkostossa,” kertoo tietotekniikan laitoksen professori ja hiljattain perustetun digitaalisiin ihmistieteisiin keskittyvän HELDIG-keskuksen johtaja Eero Hyvönen.

Ontologia- ja datapalveluiden kehittämistyössä yhteinen infrastruktuuri voi yksinkertaistaa prosessia, joilla palveluja rakennetaan.

”DARIAH-verkosto mahdollistaa uusien kumppanuuksien kehittämisen sisältäen monialaisesti ihmistieteellistä tutkimustyötä, ja se voi toteutua esimerkiksi yhteisinä EU-hakemuksina verkoston eri osaajien kesken. Lisäksi kotimaisena tavoitteena on saada DARIAH-verkosto myöhemmin mukaan Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuuriohjelmaan”, lisää Hyvönen.

DARIAH –verkostossa on tällä hetkellä 17 jäsenvaltiota ja 12 yhteistyökumppania. Aalto-yliopiston kanssa samaan aikaan verkostoon liittyi Norjan suurin yliopisto NTNU, ja ennestään jäseninä on yksi ruotsalainen ja kolme brittiläistä yliopistoa ja Sveitsistä viisi yliopistoa ja yksi tutkimuskeskus.

Lisätietoa:

Eero Hyvönen
[email protected]

DARIAH
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo)

Helsingin digitaalisten ihmistieteiden keskus (Heldig)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kemian tekniikan tutkija / Chemical engineering researcher
Yhteistyö Julkaistu:

Metallien jalostuksesta akkujen kierrätykseen – Aalto-yliopiston ja Bolidenin yhteistyö vahvistaa metallurgian huippuosaamista

Metallurgian osaamista tarvitaan nyt kipeästi, kun energiamurros lisää metallien kysyntää ja materiaalien uusiokäyttö vaatii uutta osaamista.
An Cong
Opinnot Julkaistu:

Informaatioverkostojen ohjelmassa opiskeleva An Cong kannustaa naisia tekniikan alalle: ”Tulkaa kampukselle katsomaan, miten mahtavaa täällä on”

Cong harkitsi lukioikäisenä opintoja niin lääketieteellisessä kuin kauppakorkeassa. Abivuonna kypsynyt päätös hakea Aalto-yliopistoon tekniikan alalle osoittautui loistoajatukseksi.
Professor Marko Hinkkanen/ Aalto University/ photo: Anni Hanén
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Marko Hinkkaselle IEEE Fellow -arvo

Professori Hinkkanen saa tunnustusta sähkömoottorikäyttöjen ja verkkosuuntaajien ohjausmenetelmien kehitystyöstä.
Kolme henkilöä Kauppakorkeakoululla
Yliopisto Julkaistu:

Opetusta ja kursseja kehitetään opiskelijoilta saadun palautteen pohjalta

AllWell?-kyselyllä kartoitetaan asioita, joita voidaan kehittää opiskelijoiden opiskelukyvyn parantamiseksi.