”Tavoitteenamme on tarjota ainakin muotoilun ja sen käytäntöjen esittely eri aloilla. Olemme suunnitelleet sisältöjä yhdessä korkeakoulujen kanssa, jotta alakohtaiset tarpeet huomioidaan. Ratkaisut ja mallit vaihtelevat, mutta tavoite on sama: muotoilusisältöjä tarjotaan kaikkien Aallon tieteenalojen opetuksessa”, kertoo Andrea Bandoni.
Muotoiluelementti integroidaan tiiviissä yhteistyössä muiden alojen opettajien kanssa osaksi eri korkeakoulujen olemassa olevia kursseja. Sisällöt on räätälöitävä kohdeyleisöille ja alalle sopivaan tarkoitukseen. Muotoiluintegraatio toteutetaan pakollisiin kandidaattiohjelmien kursseihin, sillä siten tavoitetaan suuri määrä opiskelijoita opintojensa alkuvaiheessa. Muotoilukoulutuksen lasketaan tavoittavan vuoden 2020 loppuun mennessä tuhat muiden alojen opiskelijaa Aallossa.
Kaikissa Aallon kuudessa korkeakoulussa on jo nyt tai pian saatavilla useita muotoilusisältöisiä kursseja, sekä pakollisia että valinnaisia. Ensin tehdään pilottikokeiluja, joilla testataan ideoita ja sitä, miten muotoiluosaamista voidaan sisällyttää yksittäisiin kursseihin.
”Monilla kouluilla ja opettajilla on hyvä ja avoin lähestymistapa asiaan, mutta joissain paikoin se vaatii enemmän työtä. Aallossa ihmiset ovat kuitenkin erittäin avoimia kokeilemaan uutta”, Bandoni kertoo.
Alakohtaisten muotoilukurssien lisäksi tarjolla ja pilotoitavana on myös yliopistonlaajuisten taideopintojen (University-wide Art Studies, UWAS) kautta neljä vapaavalintaista muotoilukurssia. UWAS on Aallon valinnaisten taidelähtöisten kurssien alusta, jolla on poikkitieteellinen ja pedagogisesti kokeellinen lähestymistapa. Tarjottavat muotoilukurssit ovat palvelusuunnittelu ja kehittyvät teknologiat; Ideasta hyllyyn: muotoilua Aalto University Shopille; luovien käytäntöjen 3D-prototypointi ja integroitu muotoiluajattelu.
Muotoilua, pilotointia ja kehittämistä
Lukuvuonna 2018–2019 käynnistyivät ensimmäiset alakohtaiset muotoilukurssit, joten ensimmäisiä kokemuksia ja tuloksia on jo saatu. Kaikkia kursseja ja niiden sisältöjä kehitetään eteenpäin opiskelijoiden ja opettajien palautteen pohjalta.
Ensimmäinen pilottikurssi toteutettiin Perustieteiden korkeakoulussa. Idea kurssin yhteiskehittämisestä tuli alun perin työelämäprofessori Maria Clavertilta. Kurssin sisältöjä kehittävät muotoilun laitoksen professori Severi Uusitalo ja lehtori Teppo Vienamo yhdessä muiden alojen opettajien kanssa. Kurssi on pakollinen kaikille kolmannen vuoden kandidaattiopiskelijoille, joita on vuosittain noin 250. Kurssin muotoilusisältöjä ovat käyttäjäkeskeinen suunnittelu, prototypointi, käyttäjätestaus ja -palautteen pohjalta tehtävä jatkokehitys. Yhteistyötä Design Insiden kanssa tehdään tänä vuonna jo neljännen kerran.
”Kurssi keskittyy käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen, jonka olennainen osa muotoilu on. Meille oli itsestään selvää, että mukaan kutsutaan muotoilutaustaisia opettajia alustamaan prototyypeistä ja käyttäjälähtöisestä suunnittelusta”, kertoo Maria Clavert, jolla itsellään on taustaa myös Aalto Design Factoryssa.
Design Inside -aloitteen rooli on ollut auttaa opettajatiimiä kehittämään kurssin sisältöä, tuomaan mukaan kurssille oikeat muotoilun opettajat ja antamaan palautetta opiskelijoiden lopputöistä. Muotoilun opettajat auttavat opiskelijoita fokusoimaan käyttäjän näkökulmaan sekä prototyyppien valmistukseen, testaamiseen ja kehittämiseen yhdessä käyttäjien kanssa.
”Perustieteiden opiskelijat oppivat yleensä ratkaisemaan jo määriteltyjä ongelmia, kun sen sijaan tämä kurssi haastaa heitä löytämään itse ongelmat ratkaistavaksi. Tämä tarkoittaa, että heidän on opittava ajattelemaan täysin eri tavalla ja käyttämään uusia, luovia työkaluja. Siinä muotoilu astuu kuvaan”, Andrea Bandoni selittää.
Kurssipalautteessaan opiskelijat kertoivat oppineensa ajattelemaan luovemmin ja saaneensa itseluottamusta työskennellä avoimien ongelmien parissa. Opiskelijat kokivat saaneensa kurssilta ennen kaikkea eväitä luovuuteen ja innovointiin sekä monialaiseen ryhmätyöskentelyyn.
”Osa opiskelijoista kyseenalaistaa kuitenkin, ovatko nämä taidot merkityksellisiä heidän tulevan ammattinsa kannalta. Mielestäni kaikki Aallon opiskelijat tarvitsevat innovaatiokykyä, ja Design Inside on ollut erittäin hyödyllinen tuki tässä tehtävässä”, Clavert painottaa.
Sähkötekniikan korkeakoulussa vanhemman yliopistonlehtori Salu Yliriskun vetämän, kaikille ensimmäisen vuoden opiskelijoille tarkoitetun pakollisen elektroniikan ja suunnittelun työpajan sisältö ja materiaalit on kehitetty yhdessä Design Inside -aloitteen kanssa. Kurssin sisältöön on kuulunut muun muassa muotoilijoiden videohaastatteluja, animaatioita käyttäjäkeskeisistä suunnittelumenetelmistä sekä työkaluja opiskelijoiden projektien tueksi.
Kemian tekniikan koulussa professori Jouni Paltakarin Korkeakouluopiskelijan ABC -kurssilla graafinen suunnittelija Juuso Koponen opettaa tiedon visualisointia. Opiskelijoiden tehtävä on tehdä haastatteluja koulun tutkimusryhmissä ja sitten muuntaa tämä tieto visuaaliseen muotoon, joka voidaan esittää julisteena. Suunnittelutyöpaja ja yksilöllinen ohjaus auttoivat oppilaita tutustumaan julisteeseen esitystapana, ymmärtämään kuinka tasapainottaa tietoa kuvien, grafiikan ja tekstin avulla ja korostamaan tärkeitä näkökohtia selkeästi ja tiiviisti.
Muotoilun ja yhteistyön arvo
"Yhteistyö on ollut jo tähän asti avartavaa", iloitsee Andrea Bandoni. "Voidaksemme tuoda muotoilusisältöjä muiden alojen koulutukseen, meidän on nähtävä muotoilun arvo heidän näkökulmastaan, oltava erittäin nöyriä ja työstettävä myös ennakkoluuloja, joita voi löytyä taustalta."