Tutkimus ja taide

Muotoilu parantaa henkilöstöhallinnon prosesseja

Muotoilu voi tuoda lisäarvoa urapolkuun ja rekrytointiprosessit hyötyvät käyttäjälähtöisestä muotoilusta.
Young people looking some information together over a computer

Design Inside -aloite järjesti maaliskuussa luennon ja työpajan Design meets human resources muotoilun ja liiketoiminnan yhteistyöstä. Koronarajoitusten takia tilaisuus järjestettiin verkossa, ja siihen osallistui yhteensä 180 kauppakorkeakoulun ensimmäisen vuoden kandidaattiopiskelijaa.

"Halusimme tarjota kauppatieteiden opiskelijoille näkemystä muotoilun liiketoiminnalle tuomasta lisäarvosta", kertoo muotoilun opettaja Paulo Dziobczenski Aalto-yliopiston muotoilun laitokselta.

Opiskelijat saivat katsauksen muun muassa liiketoiminnan muotoilusta, käyttäjälähtöisestä muotoilusta, muotoiluajattelun menetelmistä ja rekrytointiprosessista. Tua Björklund Design Factorystä johdatti aiheeseen ja Dziobczenski toi muotoilijan näkökulman siihen, kuinka lähestyä ongelmia käyttäjälähtöisen muotoilun avulla.

Opiskelijoille annettiin tehtäväksi analysoida rekrytointimainoksia hakijan näkökulmasta. He tutkivat, kuinka tietyt yritykset kommunikoivat hakijoidensa kanssa ja harjoittelivat, kuinka käyttäjälähtöinen suunnittelu voi parantaa rekrytointiprosessia. He oppivat, kuinka muotoilijat ratkaisevat ongelmia jatkuvassa vuorovaikutuksessa käyttäjien kanssa.

"Lopuksi opiskelijoiden tehtävänä oli neuvoa yrityksiä siitä, kuinka ne voisivat olla vuorovaikutuksessa potentiaalisiin työntekijöihin rehellisemmin ja tehokkaammin, ja siten houkutella huippulahjakkuuksia työskentelemään yrityksessä”, kertoo Design Inside -aloitteen designer in residence Andrea Bandoni, joka vastasi muotoilun ja taloustieteiden professoreiden yhteistyöstä.

”Olin iloinen nähdessäni miten kiinnostuneita opiskelijat olivat ja esittivät paljon kysymyksiä. Se osoittaa, että liike-elämän ja muotoilun ammattilaisten yhteistyötä tulisi vahvistaa koulutuksessa niin Aallossa kuin muualla”, sanoo Paulo Dziobczenski.

Tavoitteena on tehdä muotoiluyhteistyöstä osa jokavuotista Johtamisen perusteet -kurssia, joka on pakollinen kaikille ensimmäisen vuoden kauppatieteiden opiskelijoille. Kurssia vetävät professorit Olli-Pekka Kauppila, Samuli Patala ja Frank Martela Kauppakorkeakoulun johtamisen laitokselta.

”On hienoa, että Aalto tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua muotoiluun jo uransa alkuvaiheessa. Tällä voi olla merkitystä heidän tulevaisuudelleen, sillä taloustieteet ja muotoilu kohtaavat yhä useammin erilaisissa projekteissa”, vakuuttaa Andrea Bandoni.

Lisätietoja:

Designer in residence Andrea Bandoni, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected],

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: