Uutiset

Aalto-yliopisto panostaa kansainväliseen yhteistyöhön digitaalisten kaksosten tutkimuksessa

MACHINAIDE–hankkeessa tutkitaan edellytyksiä useiden eri valmistajien laitteista tehtyjen digitaalisten kaksosten yhteistoimintaan sekä niistä saatavien tietojen tehokkaaseen yhdistämiseen.
Research project Machinaide: Conceptual ideal of feature-based digital twin framework.

Aalto-yliopisto on mukana kansainvälisessä MACHINAIDE-hankkeessa, jossa tutkitaan mahdollisuuksia luoda uusia innovatiivisia toimintoja ja palveluita, joita laitteista tehtyjen digitaalisten kaksosten yhteistoiminta ja tietojen kumuloituminen synnyttävät. Hanke vahvistaa Aalto-yliopiston kehittämiä teollisen internetin valmiuksia ja tutkimusta digitaalisen murroksen mahdollisuuksista. Yliopiston teollisen internetin kampuksella (AIIC)on tutkittu digitaalisia kaksosia, joilla voidaan konkreettisesti tuoda tietoa suoraan loppukäyttäjältä ja olemassa olevilta tuotteilta osaksi uusien tuotteiden suunnittelua, käyttöä ja elinkaaren hallintaa. 

”MACHINAIDE-hanke tuo meille vahvan kansainvälisen ulottuvuuden, jossa edelleen kehitämme digitaalisen kaksosen konseptia. Jatkamme tutkimusta laajentamalla digitaalisen kaksosen käyttöä uudenlaisiin sovelluksiin, kommunikaatiorajapintoihin ja käyttöliittymiin. Sovelluksissa rakennetaan innovatiivisia käyttöliittymiä koneiden ja ihmisten välille tavoitteena tehdä tuotteen käytöstä ja elinkaarenhallinnasta entistä tehokkaampaa ja sujuvampaa”, kertoo professori Kari Tammi, joka vetää Suomen tutkimuskokonaisuutta. 

Tutkimustulosten perusteella tehdään määrittelyt siitä, kuinka useisiin eri ekosysteemeihin sijoittuvien digitaalisten kaksosten tuottamaa tietoa voidaan tehokkaasti yhdistää. Lisäksi tutkitaan vaihtoehtoja tulevaisuuden liiketoimintamalleiksi. Liiketoimintaa oletetaan syntyvän digitaalisten kaksosten tietojen hallinnasta ja useille osapuolille tarjottavasta lisäarvoa tuottavasta tiedosta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä digitaalisten kaksosten vaatimasta ekosysteemialustasta ja lisäarvon muodostumisesta. 

MACHINAIDE on kansainvälinen EUREKA ITEA3 hanke, jossa on mukana 17 osallistujaa Suomesta, Hollannista ja Turkista. Kansainvälisen hankkeen koordinaattorina toimii Konecranes Global. Suomesta mukana ovat myös Ideal PLM, Remion, RollResearch International Savox Communications ja VTT. 

Aalto-yliopiston tutkimuksen volyymi on noin 900 000 euroa, josta Business Finland rahoittaa 630 000 euroa.  Suomen konsortioon liittyvien tutkimus- ja yrityshankkeiden kokonaisvolyymi on yhteensä 3,5 miljoonaa euroa, koko kansainvälisen hankkeen yhteensä 9 miljoonaa euroa. 

 Lisätietoja: Professori Kari Tammi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!