Aalto-yliopisto panostaa kansainväliseen yhteistyöhön digitaalisten kaksosten tutkimuksessa
Aalto-yliopisto on mukana kansainvälisessä MACHINAIDE-hankkeessa, jossa tutkitaan mahdollisuuksia luoda uusia innovatiivisia toimintoja ja palveluita, joita laitteista tehtyjen digitaalisten kaksosten yhteistoiminta ja tietojen kumuloituminen synnyttävät. Hanke vahvistaa Aalto-yliopiston kehittämiä teollisen internetin valmiuksia ja tutkimusta digitaalisen murroksen mahdollisuuksista. Yliopiston teollisen internetin kampuksella (AIIC)on tutkittu digitaalisia kaksosia, joilla voidaan konkreettisesti tuoda tietoa suoraan loppukäyttäjältä ja olemassa olevilta tuotteilta osaksi uusien tuotteiden suunnittelua, käyttöä ja elinkaaren hallintaa.
”MACHINAIDE-hanke tuo meille vahvan kansainvälisen ulottuvuuden, jossa edelleen kehitämme digitaalisen kaksosen konseptia. Jatkamme tutkimusta laajentamalla digitaalisen kaksosen käyttöä uudenlaisiin sovelluksiin, kommunikaatiorajapintoihin ja käyttöliittymiin. Sovelluksissa rakennetaan innovatiivisia käyttöliittymiä koneiden ja ihmisten välille tavoitteena tehdä tuotteen käytöstä ja elinkaarenhallinnasta entistä tehokkaampaa ja sujuvampaa”, kertoo professori Kari Tammi, joka vetää Suomen tutkimuskokonaisuutta.
Tutkimustulosten perusteella tehdään määrittelyt siitä, kuinka useisiin eri ekosysteemeihin sijoittuvien digitaalisten kaksosten tuottamaa tietoa voidaan tehokkaasti yhdistää. Lisäksi tutkitaan vaihtoehtoja tulevaisuuden liiketoimintamalleiksi. Liiketoimintaa oletetaan syntyvän digitaalisten kaksosten tietojen hallinnasta ja useille osapuolille tarjottavasta lisäarvoa tuottavasta tiedosta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä digitaalisten kaksosten vaatimasta ekosysteemialustasta ja lisäarvon muodostumisesta.
MACHINAIDE on kansainvälinen EUREKA ITEA3 hanke, jossa on mukana 17 osallistujaa Suomesta, Hollannista ja Turkista. Kansainvälisen hankkeen koordinaattorina toimii Konecranes Global. Suomesta mukana ovat myös Ideal PLM, Remion, RollResearch International Savox Communications ja VTT.
Aalto-yliopiston tutkimuksen volyymi on noin 900 000 euroa, josta Business Finland rahoittaa 630 000 euroa. Suomen konsortioon liittyvien tutkimus- ja yrityshankkeiden kokonaisvolyymi on yhteensä 3,5 miljoonaa euroa, koko kansainvälisen hankkeen yhteensä 9 miljoonaa euroa.
Lisätietoja: Professori Kari Tammi