Uutiset

Aalto-yliopisto panostaa kansainväliseen yhteistyöhön digitaalisten kaksosten tutkimuksessa

MACHINAIDE–hankkeessa tutkitaan edellytyksiä useiden eri valmistajien laitteista tehtyjen digitaalisten kaksosten yhteistoimintaan sekä niistä saatavien tietojen tehokkaaseen yhdistämiseen.
Research project Machinaide: Conceptual ideal of feature-based digital twin framework.

Aalto-yliopisto on mukana kansainvälisessä MACHINAIDE-hankkeessa, jossa tutkitaan mahdollisuuksia luoda uusia innovatiivisia toimintoja ja palveluita, joita laitteista tehtyjen digitaalisten kaksosten yhteistoiminta ja tietojen kumuloituminen synnyttävät. Hanke vahvistaa Aalto-yliopiston kehittämiä teollisen internetin valmiuksia ja tutkimusta digitaalisen murroksen mahdollisuuksista. Yliopiston teollisen internetin kampuksella (AIIC)on tutkittu digitaalisia kaksosia, joilla voidaan konkreettisesti tuoda tietoa suoraan loppukäyttäjältä ja olemassa olevilta tuotteilta osaksi uusien tuotteiden suunnittelua, käyttöä ja elinkaaren hallintaa. 

”MACHINAIDE-hanke tuo meille vahvan kansainvälisen ulottuvuuden, jossa edelleen kehitämme digitaalisen kaksosen konseptia. Jatkamme tutkimusta laajentamalla digitaalisen kaksosen käyttöä uudenlaisiin sovelluksiin, kommunikaatiorajapintoihin ja käyttöliittymiin. Sovelluksissa rakennetaan innovatiivisia käyttöliittymiä koneiden ja ihmisten välille tavoitteena tehdä tuotteen käytöstä ja elinkaarenhallinnasta entistä tehokkaampaa ja sujuvampaa”, kertoo professori Kari Tammi, joka vetää Suomen tutkimuskokonaisuutta. 

Tutkimustulosten perusteella tehdään määrittelyt siitä, kuinka useisiin eri ekosysteemeihin sijoittuvien digitaalisten kaksosten tuottamaa tietoa voidaan tehokkaasti yhdistää. Lisäksi tutkitaan vaihtoehtoja tulevaisuuden liiketoimintamalleiksi. Liiketoimintaa oletetaan syntyvän digitaalisten kaksosten tietojen hallinnasta ja useille osapuolille tarjottavasta lisäarvoa tuottavasta tiedosta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä digitaalisten kaksosten vaatimasta ekosysteemialustasta ja lisäarvon muodostumisesta. 

MACHINAIDE on kansainvälinen EUREKA ITEA3 hanke, jossa on mukana 17 osallistujaa Suomesta, Hollannista ja Turkista. Kansainvälisen hankkeen koordinaattorina toimii Konecranes Global. Suomesta mukana ovat myös Ideal PLM, Remion, RollResearch International Savox Communications ja VTT. 

Aalto-yliopiston tutkimuksen volyymi on noin 900 000 euroa, josta Business Finland rahoittaa 630 000 euroa.  Suomen konsortioon liittyvien tutkimus- ja yrityshankkeiden kokonaisvolyymi on yhteensä 3,5 miljoonaa euroa, koko kansainvälisen hankkeen yhteensä 9 miljoonaa euroa. 

 Lisätietoja: Professori Kari Tammi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Jose Lado.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Euroopan tutkimusneuvostolta jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Jose Lado tarkastelee keväällä alkavassa projektissaan materiaaleja, jotka voisivat mahdollistaa niin kutsuttujen topologisten kvanttitietokoneiden valmistamisen.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.