Aalto-yliopisto mukana jo kolmessa tutkimuksen lippulaivahankkeessa

Suomen Akatemia myönsi sekä fotoniikan että tekoälyn lippulaivoille reilun 8 miljoonan euron rahoituksen. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski
Suomen Akatemia myönsi eilen lippulaivarahoituksen Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n Tekoälyn tutkimuskeskus FCAI:lle. Rahoituksen sai myös Tampereen yliopiston vetämä Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva, jossa Aalto-yliopisto on mukana yhdessä Itä-Suomen yliopiston ja VTT:n kanssa. Uusien biomateriaalien kehittämiseen keskittyvä, Aallon ja VTT:n yhteinen FinnCERES sai rahoituksen viime keväänä.
”Olemme todella iloisia ja ylpeitä siitä, että meidän ja kumppaniemme osaaminen on arvioitu jälleen erittäin korkeatasoiseksi. Lippulaivarahoituksen ansiosta saavutamme yhdessä merkittäviä tuloksia ajankohtaisten ja haastavien kysymysten ratkomisessa”, sanoo tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen.
Valoon perustuvat teknologiat, fotoniikka, ja niiden sovellukset ovat keskeisessä roolissa lähes kaikilla elämänaloilla. Fotoniikkaa hyödynnetään nykyisin tietoliikenteessä, biolääketieteessä, energia- ja ympäristötekniikassa, valmistustekniikassa ja kuluttajatuotteissa. Alalla on huimat kasvunäkymät, sillä sen arvioidaan tuottavan miljoona uutta työpaikkaa Eurooppaan vuoteen 2030 mennessä. Pelkästään Suomessa on jo yli 200 fotoniikan alan yritystä.
“Tämä on hieno uutinen Aallolle ja koko Suomelle”, sanoo fotoniikan professori Zhipei Sun Aalto-yliopistosta.
”Fotoniikka on tulevaisuuden kannalta keskeinen teknologia, ja lippulaivarahoitus vauhdittaa sen tutkimusta ja innovaatioiden syntyä Suomessa. Aallossa fotoniikan tutkimusta tehdään erityisesti Micronovassa, jossa maailmanluokan infrastruktuuri ja vahva yhteistyö VTT:n ja muiden lippulaivakumppanien kanssa luovat ainutlaatuisen tutkimus- ja kehitysympäristön kansainvälisessäkin mittakaavassa.”
FCAI:n saaman rahoituksen turvin Suomessa hajallaan olevaa tekoälyosaamista voidaan koota tehokkaasti yhteen. FCAI:n johtajan, Aalto-yliopiston professori Samuel Kasken mukaan lippulaivastatus mahdollistaa myös sen, että tutkijat eri tieteenaloilta saadaan tekemään tutkimusta yhteisen tutkimusagendan eteen. Näin FCAI voi tuoda tekoälyä muiden tieteenalojen ja yhteiskunnan sekä yritysten hyödyksi.
”Lippulaivastatus on yhteiskunnalta viesti siitä, että tekoälyn tutkimusta pidetään tärkeänä”, Kaski sanoo.
Suomen Akatemian tiedote lippulaivarahoituksesta
Lue myös
Tekoälyn tutkimukselle merkittävä tieteellinen tunnustus ja rahoitus Suomen Akatemialta
Uusia biomateriaaleja kehittävä FinnCERES tähtää Suomen metsätalouden arvon kaksinkertaistamiseen
Lue lisää uutisia

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta
Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa
Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille
Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.