Uutiset

Aalto-yliopisto Juniorin sisältöjä nyt suurimmissa päivälehdissä

Aalto-yliopisto Junior on tehnyt tämän vuoden aikana menestyksekästä yhteistyötä Helsingin Sanomien Lasten uutisten ja Huvudstadbladet Juniorin kanssa.
Etualalla pöydällä Helsingin Sanomien mikrofoni. Taka-alalla sumeana laboratoriotila, jossa kuvausryhmä.

Koronan tuomat rajoitteet saivat pohtimaan uusia tapoja lasten ja nuorten tavoittamiseksi, kun kampuksella vieraileminen, lähitapahtumat ja kouluryhmien työpajat pysähtyivät täysin keväällä 2020. Kaikki aktiviteetit vietiin virtuaalimaailmaan ja sen ympärillä tutkittiin mahdollisuuksia mielekkäälle toiminnalle.

Yhteistyö Helsingin sanomien kanssa oli ollut jo pitkään ajatuksissa. Yksittäisiä asiantuntijalausuntoja annettiin Lasten tiedekysymyksiin, mutta laajempaa yhteistyötä jouduttiin odottamaan. Jutta Kasslin Aallon markkinoinnista viritteli kesällä 2020 keskustelua päivälehden suuntaan ja tämän vuoden alussa päästiin vihdoin kuvaamaan ensimmäisiä Lasten Uutisten videoita ja ensimmäinen lähetys tuli ulos keväällä. Tiede- ja taidetestailut ilmeistyvät uutislähetysten lisäksi Youtube -kanavalla sekä printtilehdessä. Helsingin Sanomien Lasten uutiset -lehteä tilaa yli 20 000 kotitaloutta ja Youtube-kanavalla on kahdeksan tuhatta tilaajaa. Moni opettaja seuraa uutislähetyksiä yhdessä luokkansa kanssa osana mediakasvatusta, joten tämä on mainio tapa innostaa lapsia tieteen ja taiteen pariin ympäri Suomen.
 

Lähipiirini lapset kilpailevat siitä, kuka saa hakea lehden postilaatikosta. Toivon, että tämä into tiedettä kohtaan säilyy läpi elämän.

Greta Salonen

Salonen innostui palautteesta niin, että hän ehdotti yhteistyötä Huvudstadbladetin suuntaan. Ruotsinkielisestä päivälehdestä oli jo aiemmin otettu Aalto-yliopisto Junioriin yhteyttä mahdollisesta synergiasta. Nyt lehdestä löytyy kokeile kotona - osio, jossa perheen pienimmät, mutta myös vähän vanhemmat pääsevät testaamaan miten tiede, taide ja teknologia toimii käytännössä. “Helposti kotioloissa toteutettavat testit toimivat mainiona keskustelun avaajana. Esimerkiksi biomuovin valmistaminen herättää lapsissa paljon ajatuksia muovien haasteista ja kierrättämisestä, joten keskustelua on helppo virittää kohti tulevaisuuden ratkaisuja, tutkimusta sekä uusia materiaaleja” kertoo Salonen.

Yhteistyössä mukana Aalto-yliopisto Juniorista ovat olleet myös Pilvi Saaristo, Ida Ruuth ja Susanna Ahola. Ahola on nykyään Bioinnovaatiokeskuksen koordinaattori ja Ruuth toimii kuvataiteen opettajana. Tiedetestien ohjaajina toimivat Aallon eri alojen opiskelijat Erlea Melgosa, Olli Silvennoinen ja Heidi Ollitervo. Kiitos myös Lasten Uutisten todellisille tähdille, innokkaille tieteilijöille ja taiteilijoille Hilmalle, Oliverille, Lennille ja Markukselle.

Aalto-yliopisto Junior tarjoaa taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille.

Teksti: Veli-Matti Ikävalko
Lisätietoja: Greta Salonen [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.