Uutiset

Aalto-tohtori Kalle Karhu soveltaa ammatissaan väitöstyönsä oppeja

Yksi ensimmäisistä väitöskirjansa Aalto-yliopiston aikana tehnyt Kalle Karhu kehitti tutkimuksessaan tehokkaampia merkkijonohaun menetelmiä.
Kalle Karhu saa tohtorihatun promoottori Jukka Seppälältä.

Hänen pyrkimyksenään oli nopeuttaa biologisen tiedon käsittelyä. Nykyään Karhu työskentelee 3D-spesialistina.

- Työni liittyy läheisesti väitöskirjaan, vaikka aihepiiri onkin eri. Sovellan päivittäin työssäni perusasioita, joita opin väitöskirjaa tehdessäni, Karhu toteaa.

Tohtoripromootioon osallistuminen oli hänelle selvä asia.

- Toista tilaisuutta osallistua omaan tohtoripromootioon ei tule, joten halusin olla ehdottomasti paikalla, Karhu kertoo. 

Promootiopäivän huipennus on promootioakti, jossa promovendit promovoitiin ja he saivat päähänsä tohtorinhatut. Samalla vihittiin myös kymmenen uutta kunniatohtoria, joille tämä arvo myönnettiin merkittävästä panostuksestaan tieteen, tekniikan ja yhteiskunnan hyväksi tekemästä työstä.  Karhun väitöstilaisuuden vastaväittäjänä toiminut professori Esko Ukkonen oli yksi uusista kunniatohtoreista.

- Väitöskirjani vastasi pitkälti sitä, mitä Esko Ukkonen on tutkinut urallaan, tosin huomattavan pidemmän  aikaa kuin minä. Se, että meidät promovoitiin yhtä aikaa, oli hieno juttu, Karhu toteaa.

Promootiopäivä päättyy iltajuhlaan

- Promootion iltajuhla oli varsin mukava tapahtuma. Juhla oli mielestäni sopivan rento ja tunnelma oli aika lämminhenkinen. Erityisen mukavaa oli tutustua jo hiukan kokeneempiin tieteenharjoittajiin ja kuulla mielenkiintoisia tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä, Karhu sanoo.

Vaikka Karhun omasta väitöksestä olikin aikaa jo reilu vuosi ja itse väitöstilaisuuteen liittyy omat juhlallisuutensa, kuten väitöskaronkka, hän ei epäröinyt osallistua myös promootioon.

- Itse kuitenkin koin, että promootio olisi sopiva piste i:n päälle ja juuri sellainen se kyllä olikin, Karhu toteaa.

Ensimmäinen sukupolvi Aalto-yliopistossa tohtoriopintonsa aloittaneita ja valmistuneita tohtoreita promovoitiin tekniikan korkeakoulujen yhteisessä tohtoripromootiossa 10.10.2014.

Tekniikan korkeakoulut juhlistivat 80-vuotista promootiotaivalta 10.10.2014 Otaniemessä. Promootioaktissa promovoitiin 346 tekniikan tohtoria ja kymmenen kunniatohtoria. Tekniikan korkeakoulut järjestivät yhteisen tohtoripromootion nyt toista kertaa. Järjestäjinä olivat Insinööritieteiden korkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu, Perustieteiden korkeakoulu ja Sähkötekniikan korkeakoulu.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.